Akdağ: Halkın yüzde 62'si uygun şekilde ellerini yıkıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Ekim 2010 17:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'nin el yıkama alışkanlığı noktasında pek çok Avrupa ülkelerinden önde olduğunu belirtti. Halkın yüzde 62'sinin uygun şekilde ellerini yıkadığını aktaran Akdağ, "Avrupa'da yıllık kişi başı sabun tüketimi 360 gram civarında iken, Türkiye'de bu oran 1,5 kilogram civarın olduğu tespit edildi." dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 3 ülkeden yetkilileriyle el yıkama kampanyasının 2. döneminin başlatmak için Hilton Otel'e geldi. Burada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Tacikistan ve Gürcistan ile el yıkamak için ortak hareket etme kararı alındı.

El yıkama kampanyasının 2. döneminin startını verdiklerini aktaran Recep Akdağ, komşu ülkelerle bu kampanyayı yürüteceklerini belirtti. İlk çalışmayı basın yoluyla yaptıklarını belirten Akdağ, "Kampanya sonunda bir araştırma yaptık. Bu araştırmada kampanyadan sonra el yıkama konusunda bilgi sahibi olan ve ellerini uygun bicimde yıkayan vatandaşlarımızın oranını yüzde 62 civarında bulduğunu gördük. Bu çok memnuniyet verici bir oran. Ancak şunu da biliyoruz. Sağlık personeli dahil el yıkama gibi bir konuda bu alışkanlık geriye gidiyor. Özellikle biz sağlıkçılar ellerimizi iyi yıkamak zorundayız. Hastanede kolayca bulaşıcı hastalıkları hastalara bulaştırmamak için bu şart. Zaman zaman toplumun hafızasını canlandırılmazsa geriye gidiyor. Onun için bu kampanya yapıyoruz. Bölge ülkelerde de bu dayanışmayı artırmayı düşünüyoruz. Gerek Asya'daki ülkelerle gerek Ortadoğu ve Avrupa'daki ülkelerle bu kampanyayı geliştirmek istiyoruz." diye konuştu.

2008 yılında Dünya Sağlık Örgütü'nün yayınladığı bir raporlar hakkında bilgi veren Akdağ, "Dünyadaki her 5 çocuktan 4'ü aşılanmaktadır. Ama bu çocuklardan sadece 1'i ellerini düzenli olarak yıkamaktadır. Çocukların aşılanması için verilen önemi, aşılanmadan daha kolay olan bir alışkanlığı ancak çocukların yüzde 20'si uyguluyor. Bunun yaşam biçimi haline getirilmesi gerekiyor. Türkiye/de durum son derece iyi bunu biliyoruz. Bu yüzde 61 oranını daha yukarı çekmek için çalışıyoruz. Çeşitli mecraları kullanarak toplumun bu alışkanlığın yaygınlaştırmasını sağlamaya çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Avrupa'da kişi başına yıllık sabun tüketiminin 360 gram civarında olduğuna değinen Bakan Akdağ, bu oranın Türkiye'de 1,5 kilogram civarında olduğunu söyledi. Fakat bu 1,5 kilogram civarında olan sabun tüketimi içinde Anadolu'da vücut ve çamaşır yıkamak için de kullanıldığını aktaran Akdağ, "Bu sabunların ne kadarının el yıkamak için kullanıldığının verisi bulunmuyor. Elimizde bu veri yok. Sabunun ne kadar el yıkamak için kullanıldığını araştırmaya çalışıyoruz. Sonuçta vücut için de kullanılsa 1,5 kilogram oranında bir sabun tüketimi var ve bu çok memnuniyet verici bir durum. Bunun dışında toplam sabun tüketiminin yarısına yakını sıvı sabun tüketimine denk geliyor. Bu oranın Avrupa'dan daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Birçok alışkanlıkla medeniyet arasında ilişkiler kurulur. Bu ilişkilerin birisi de sabun ve su. Türkiye bu açıdan iyi bir noktadadır. Bir sinerji oluşturarak komşumuz olan ülkelerle yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Ama mümkünse bu alışkanlığı biz yüzde yüz olarak hedeflemeliyiz." dedi.

İkinci dönemde başlatılan kampanyanın farklı bir anlamı olduğunu ifade eden Recep Akdağ, "Bugün aramızda KKTC, Tacikistan ve Gürcistan yetkililer var gelecek yıllarda diğer ülkelerle de birlikte bir çalışma yapacağız. Türkiye aslında el yıkama dahil olmak üzere artık gelişmiş ülkelerin ulaştığı seviyeye ulaşmış durumdadır. Hatta bazı açılardan bu oranı geçmiştir. Çok değil sağlıkta dönüşüm programı öncesinde bulaşıcı hastalıklar gözüküyordu. Türkiye'de artık yılda 20 bin, 30 bin tifo vakası görülmüyor. 1 yılda 25 bin civarında görülüyordu. 2009 yılında 200 civarında olduğu gözlendi. Kızamık 30 bin çocukta gözükürdü. Kızamık bugün Türkiye'de yerli kızamık vakası gözükmüyor. Biz bu konuda Avrupa ülkelerini bekliyoruz. Türkiye'ye bazı Avrupa ülkelerinden kızamık gelesin diye telgraf çekiyoruz. Konuşmasının ardından kürsüden Akdağ, otelin toplantı salonuna kurulan lavabolarda toplantıya katılan ilköğretim öğrencileriyle birlikte ellerini yıkadı. Akdağ daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"İSTANBUL'DA AİLE HEKİMLİĞİ ÇOK BAŞARILI BİR DÖNEM GEÇİRDİ"

Gazetecilerin İstanbul'da aile hekimliğinin durumu hakkındaki soruya Akdağ, gayet başarılı olarak devam ettiğini söyledi. İstanbul'da sağlık ocaklarında 762 kişiyle hizmet verildiğini belirten Akdağ, bu hizmeti aile hekimliği ile 4 bin 500 kişiyle verileceğini aktardı. Yeni doğan bir proje olduğuna değinen Akdağ, "Çok az sayıda yerleşim birimi acısından belki başlangıçta oralara hekim yerleştirememiş oluyoruz. Bunun nedeni hekim azlığından değil, yer bulmak sıkıntısından kaynaklanıyor. Buda 50-100 arası olması tahmin ediliyor. Çok başarılı bir dönem geçirdi İstanbul bu konuda. Zor bir iş. Tabi ki ufak tefek aksaklıklar yaşanacaktır. Böylesine önemli bir yeni doğumun sancısı olacak. Ama güzel bir hizmet başlamış olacak. Kasım ayından sonra vatandaşlarımız www.ailehikimligi.gov.tr adresinden aile hekimliğinizi kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Aile hekimliğinin hizmetleri tamamen ücretsizdir. Bunun içinde koruyucu sağlık hizmetleri, aşılamalar, muayeneler ve daha pek çok hizmet var. Vatandaşlarımız aile hekimliğini değiştirmek isterlerse de değiştirebilecekler." ifadesini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber