Engellerini eğitimle aşacaklar

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Kasım 2010 12:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Bayburt İl Müdürlüğü ile Türkiye Beyaz Ay Derneği tarafından 10 engelliye büro yönetimi ve sekreterlik kursu veriliyor.

Bayburt Esnaf Odaları Birliği Hizmet Binası'nda verilen kurs kapsamında, bilgisayar ve İngilizce dil bilgisi eğitimi de alan kursiyerlere, yaklaşık 3 ay sürecek olan eğitim ardından iş kapıları açılacak.

İŞKUR Bayburt İl Müdürü Mehmet Turan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, istihdamın korunması, geliştirilmesi ve işsizliğin önlenmesi konularında çalışmalar yaptıklarını belirterek, iş gücünün istihdam edilebilirliğini artırmak amacıyla aktif iş gücü tedbirleri uyguladıklarını söyledi.

İşsizlikten en fazla etkilenen ve bu nedenle kamuoyunda ''dezavantajlı gruplar'' olarak görülen engellilerin istihdamını artırmak amacıyla Türkiye Beyaz Ay Derneği ile Bayburt'ta 10 engelliye büro yönetimi ve sekreterlik kursu verdiklerini bildiren Turan, ''Bilindiği gibi 50 ve daha fazla istihdama sahip iş yerleri, yüzde 3 oranında engelli istihdamı ile yükümlüdür. Bedensel, ruhsal ve duygusal yönden özürleri nedeniyle çalışma gücünün yüzde 40'ından mahrum olanlar, Engelli İstihdamı Yönetmeliği hükümlerinden yararlanırlar. Engellilerin mesleki eğitim almaları durumunda, istihdamları da kolaylaşıyor'' dedi.

Engellilerin genelde hem temel hem de mesleki eğitim yönünden yetersiz olmasının istihdamlarında engel oluşturduğunu dile getiren Turan, ''Bu nedenle İŞKUR özürlülerin istihdamına büyük önem veriyor. İşte bu doğrultuda burada 10 engelliye kurs veriyoruz. 52 iş günü sürecek kurs sonunda başarılı olacak kursiyerlere sertifika verilecek ve yüzde 20'si işe yerleştirilecek. Geri kalan kursiyerlerin de işe yerleştirilmesi için gayret göstereceğiz. Arcıya kurs süresince kursa katılanlara günlük 15 liradan toplam 780 liralık ekonomik destek sağlanıyor'' diye konuştu.

-SOSYAL HAYATIN İÇERİSİNDE YER ALMAK İSTİYORLAR-

Türkiye Beyaz Ay Derneği Bayburt Şubesi Başkanı Serhat Kılıç ise derneğin ülke genelinde önemli çalışmalar yürüttüğünü söyledi.

Eğitimin her şeyin başında geldiğini vurgulayan Kılıç, ''Bir toplumun uygarlık düzeyi engellilere verdiği değerle ölçülür sözünü söyleyen Mustafa Kemal Atatürk'ün izinden yola çıkan ve bu kapsamda çalışmalarını yürüten Türkiye Beyaz Ay Derneği önümüzdeki yıllara da engellilerin için önemli projelere imza atacaktır'' diye konuştu.

Kılıç, eğitim programının sonunda Türkiye Beyaz Ay Derneği Genel Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva'nın da katılımıyla mezuniyet töreni düzenleyeceklerini kaydetti.

Kursiyerlerden Engin Demir ise kursa, engellilerin neler yapabileceklerini göstermek ve önlerine engel çıkarılmamasını biraz olsun önlemek amacıyla katıldığını belirterek, ''Kurs ile engelli olduğu için toplumdan dışlanan, hor görülen insanların istedikleri zaman neler yapabileceğini göstermek istiyoruz'' dedi.

Kursiyerlerden Selvinaz Adıgüzel de sosyal hayatım içerisinde yer almak ve ''ayakları üzerinde durmak'' istediği için kursa katıldığını, kurs sonunda özellikle bir kamu kurumunda görev almayı çok arzuladığını dile getirdi.

Öte yandan kursun verildiği bilgisayar donanımlı teknoloji sınıfının engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlere kesilen cezaların kullanılması konusunda yetkili olan komisyon tarafından tahsis edilen 89 bin lira oluşturulduğu öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber