Affa karşıçıkan YÖK, kontenjanları düşürme hazırlığında

Haber Giriş : 22 Mart 2005 05:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Öğrenci affına karşı çıkan YÖK'ün, üniversitelere dönecek öğrencileri bahane ederek kontenjanları düşürme hazırlığında olduğu bildirildi. Bazı rektörlerin bu amaçla YÖK'e şimdiden başvurduğu öğrenildi.

Öğrenci affı çıkartılmasına karşı çıkan YÖK'ün, üniversite kontenjanlarını düşürerek binlerce öğrenciyi cezalandıracağı ileri sürüldü. Bazı rektörlerin de öğrenci affıyla üniversiteye dönecek öğrencileri bahane ederek, ÖSS sınavıyla üniversitelerine alınacak öğrenci kontenjanlarının düşürülmesi için YÖK'e müracaat ettiği bildirildi. Prof.Dr. Tahir Hatipoğlu, "YÖK ve rektörler öğrenci affını bahane ederek binlerce öğrenciyi mağdur etmemelidir" dedi. YÖK Başkanı Prof.Dr. Erdoğan Teziç ve bazı üniversite rektörleri yaptıkları açıklamalarda af sonucu dönen öğrenciler nedeniyle üniversite sınavındaki kontenjanların düşürüleceğinin sinyalini verdi. Rektörler Komitesi'nin Sakarya'da yapılan toplantısında YÖK Başkanı Teziç'in, üniversitelere alınacak öğrenci kontenjanın azaltılacağını söylediği öğrenildi. ODTÜ Rektörü Prof.Dr. Ural Akbulut da, af nedeniyle YÖK'ten talep edecekleri yeni öğrenci kontenjanlarını azaltacaklarını açıkladı.

Kontenjanlar dolmadı

YÖK ve üniversiteler öğrenci affını bahane ederek kontenjanları azaltmayı planlarken, geçen yıl 80 bine yakın kontenjanın dolmadığına dikkat çekiliyor. Afla üniversitelere dönecek 677 bin öğrencinin 450 binden fazlası Açıköğretim Fakültesi'ne dönecek. Örgün eğitim veren fakülte veya meslek yüksekokullarına dönecek öğrenci sayısının 224 bin olduğuna dikkat çekiliyor. Aftan yararlanacak 224 bin öğrencinin yarıdan fazlasının ise müracaat etmeme veya sınavlarda başarılı olamama gibi nedenlerle yeniden üniversitelere dönemeyeceğine dikkat çekiliyor.

Kontenjanlar arttırılabilir

YÖK'ün bazı fakülte ve meslek yüksekokullarına ise öğrenci alınmasına izin vermediği veya kontenjanları çok düşük tuttuğuna dikat çekiliyor. YÖK, 3 İlahiyat Fakültesi'ne öğrenci alınmasına izin vermezken, 19 İlahiyat Fakültesi'ne ise sadece 955 kontenjan ayırıyor. YÖK'ün 22 İlahiyat Fakültesi'ne 2 bin 500'e yakın kontenjan tanıyabileceğine dikkat çekiliyor. Öğrenci alımı olmadığı için birçok fakültede eğitim ve öğretim yapılamıyor. Meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş hakkının olmasına rağmen 157 meslek yüksekokulunda eğitim ve öğretim yapılamıyor.

'YÖK, yanlış yapmamalı'

YÖK ve üniversitelerin öğrenci affı nedeniyle kontenjan düşürme girişimlerine Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof.Dr. Tahir Hatipoğlu tepki gösterdi. Hatipoğlu, "Öğrenci affı nedeniyle dönecek öğrenciler yeni öğrenci alımında kontenjan düşürülmesine neden olmaz. YÖK'ün öğrenci affını gerekçe göstererek kontenjanları azaltmaması gerekir. Rektörlerin kontenjanların düşürülmesi yolunda YÖK'ten talepte bulunmamaları gerekir. Üniversiteler devletin malıdır. Üniversitelerde kontenjan düşürmek yerine kontenjan arttırımına gidilmesi gerekir. Afla dönecek öğrencilerin büyük çoğunluğu 2, 3. veya 4. sınıf öğrencileridir. Afla dönecek öğrencilere her sınıfa veya şubeye fazladan 1 öğrenci eklenmesi anlamına gelir" dedi.

Akbulut'un ilginç açıklaması

YÖK Kanunu'nun gündeme geldiği dönemde Meclis'te CHP kürsüsüne çıkarak YÖK Kanunu'na karşı çıkan ODTÜ Rektörü Prof.Dr. Ural Akbulut ise ilginç bir açıklama yaptı. Akbulut, öğrenci affı nedeniyle kontenjan azaltımına gideceklerini açıklarken, "Liselerden mezun olan birçok öğrenci üniversiteye giremeyecek. Bu öğrencilerin velileri çocukların üniversiteye girmeleri engellendiği gerekçesiyle bize dava bile açabilirler" dedi. Prof.Dr. Hatipoğlu, Akbulut'un bu açıklamasına tepki göstererek, "Böyle bir açıklama bir üniversite rektörüne yakışmaz. Rektör üniversite sorununa çözüm bulmak zorundadır. Üniversiteye giremeyen öğrencilerin velilerine 'Bize dava açın demektedir'. Bu sorunları içinden çıkılmaz hale getirir" diye konuştu.

yenişafak<

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber