SHÇEK, 'öfke kontrol odaları'nı uygarlaştırıyor

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 27 Aralık 2010 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İki çocuğunun tecavüze uğramasının ardından...

Deniz GÜÇER / VATAN ANKARA

Sosyal Hizmetler kurumlarından birindeki ?öfke kontrol odası'nda iki çocuğunun tecavüze uğraması, bu odaların Avrupa standartlarına uygun hale getirilmesine kapı açtı. Artık bu odalara kapatılan çocukların yanında dört kişi ve sağlık ekibi olacak.

?Öfke Kontrol Odasına kapatılan ve yaşları 11 ila 13 arasında değişen 4 erkek çocuktan 2'sinin, diğer iki çocuğun tecavüzüne uğradığı? yönündeki haberler, devleti harekete geçirdi. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) öfke kontrol odalarını ?uygar standartlara? uygun hale getirmek için genelge yayınladı. Bu çerçevede, kuruma bağlı bakım ve sosyal rehabilitasyon merkezleri uyarıldı.

Özel önlemler

SHÇEK Genel Müdürü İsmail Barış imzasıyla yayımlanan genelge ile tüm bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde psikiyatri hastası özürlüler için özel önlemler alınması istendi.

Genelge şöyle:

ELİNDEN ZORLA ALMAYIN: Özürlünün elinde kesici, delici, patlayıcı vb. bir malzeme varsa, birden zorla alınmaya kalkılmamalı; kısa, açık ve net komutlar vererek söz konusu aleti bırakması söylenmeli; başarısız olma ihtimali varsa fiziki müdahaleden uzak durulmalı ve yardım çağrılmalıdır. Personelin ve diğer özürlülerin can güvenliklerinin sağlanması için çıkış kapısına yakın bulunulması gibi ilave tedbirler alınmalıdır.

SÜRECİ AYRINTILI OLARAK RAPORLAYIN: Özürlünün agresyonunun engellenmesine yönelik olarak, asgari dört kişi gibi yeterli sayıda personel çağrılmalı, imkân varsa sağlık kuruluşlarına haber verilmeli, gerek duyulması halinde özürlünün kendisine ve çevresine zarar vermesinin önlenmesi amacıyla durum normale dönünceye kadar bir koltuğa ya da yatağa sabitlenmeli ya da kuruluş bünyesinde oluşturulacak bir öfke kontrol odasına alınmalıdır. Yaşanan süreç, ayrıntılarıyla birlikte bir rapora bağlanması, sabitlenen ya da öfke kontrol odasına alınan özürlünün durumunun burada bulunduğu süre içerisinde her 15 dakikada bir kontrol edilmesi, kontrol sürecinde nabız-tansiyon gibi göstergelerin ölçülmesi, yapılan kontrolün ve işlemin kayıt edilmesi ve gözlenebilen değişikliklerin kayıt altına alınması, sabitlenen ve öfke kontrol odasına alınan özürlünün yemek, tuvalet gibi özel ihtiyaçlarının zamanında giderilmesi sağlanacaktır.

ÜÇ SAATTEN FAZLA TUTMAYIN: Öfke kontrol odası özürlüye bir ceza yöntemi olarak kullanılmamalı, kendisine ve çevresine zarar vermesinin engellenmesi amacıyla kullanılmalı, mümkün olan en kısa sürede tespit veya öfke kontrol odasına alınma işlemi sonlandınlmalı, bu süre üç saati geçmemeli, iletişim kurulabildiği ölçüde özürlüye bu durumun geçici olduğu, sürekli burada kalmayacağı, agresyonu geçtiğinde bu tespitten ya da odadan çıkarılacağı kendisine ifade edilmelidir.

TEKNOLOJİYİ KULLANIN: Sabitlenmenin gerekmesi halinde, bu işlem için özürlünün mahremiyetinin, şahsiyetinin ve vücut sağlığının korunmasına dikkat edilerek ulaşılabilecek en ileri teknolojinin bulunduğu araç ve gereçler kullanılmalıdır. Bu araç ve gereçleri kullanacak kişilerin özürlüye yaklaşımı konusunda eğitilmesi sağlanmalıdır.

YUMUŞAK MALZEMEYLE KAPLAYIN: Öfke kontrol odaları, özürlünün kendisine zarar vermesini engelleyecek yumuşak ve temizlemesi kolay bir malzeme ile kaplanacaktır. Söz konusu oda kapılarının dışa açılması, kapısında gözlem penceresinin bulunması, özürlüye zarar verebilecek priz, anahtar, kablo, elektrik, cam gibi materyallerin güvenlik altına alınması sağlanmalıdır. Özürlüyü sakinleştirecek ses ve ışık sistemi kurulmalıdır. Tuvalet ihtiyacı için oda ile bağlantılı ya da odanın yakınında tuvalet bulundurulmalıdır. Isıtma ve havalandırma sisteminin bulunması ve bunların özürlüye zarar vermeyecek şekilde monte edilmesi gereklidir

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber