14 bin kanun hukuk devletini tehdit ediyor

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 30 Ocak 2011 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis Kanunlar ve Kararlar Müdür Yardımcısı Doç. İba, Türkiye'nin kanun yapmada dünya rekoruna koştuğunu belirterek ?Hukuk madde labirenti içinde kayboluyor? dedi

NEVİN BİLGİN ANKARA

Meclis'in hukukçu bürokratlarından kanunların ayıklanması çağrısı geldi. Türkiye'deki kanun sayısının 14 bin gibi bir sayıya ulaşmasının hukuk devletini tehdit ettiği öne sürülerek, kanunların hem ayıklanması, hem de kanun yapma konusunda ayrı bir yasa çıkarılması istendi.

KANUNLAR AYIKLANMALI 

Meclis Kanunlar Kararlar Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Şeref İba tarafından hazırlanan ve Meclis'e sunulan tebliğde, ?Kanun sayısı 14 bine ulaştı. Türkiye bu konuda rekora doğru koşuyor. Uygulamadaki yanlışlar, mahkeme kararları madde labirenti içinde kayboluyor. Bu durum hukuk devletini tehdit ediyor. Kanunlar ayıklanmalı? uyarısı yapıldı.

KANUN ENFLASYONU VAR 

Meclis'te yapılan ?yasa yapma süreci?ne ilişkin sempozyuma sunulan ve Meclis Kanunlar Kararlar Müdür Yardımcısı Doç.Dr. Şeref İba tarafından hazırlanan ?Kanun metninin hazırlanması ve Cumhurbaşkanı'na gönderme sürecine? ilişkin tebliğde, iki önemli uyarı yapıldı. Bunlardan ilki Türkiye'nin kanun enflasyonuna ilişkin oldu.

MAHKEMELERİ SIKINTIYA SOKAR

Tebliğde, Türkiye'deki kanun sayısının 14 bine ulaştığı belirtilerek, ?Kanun yapma konusunda Türkiye rekora koşuyor. Kanun enflasyonu var. Bu kadar çok kanun olması hem uygulayıcıları, hem de mahkemelerde sıkıntı yaratıyor, madde labirentinde kayboluyorlar? denildi.

AB SÜRECİ KANUNLARI ARTIRDI

Tebliğde, Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki çıkarılan kanunlar yanında 1960'ta başlayan AB'yle ilişkiler nedeniyle bu kadar çok kanun çıkarıldığı, ancak bu durumun hukuki tehdit yaratmaya başladığı belirtilerek ayıklama yapılması istendi. Tebliğde, ayıklamanın 1988'de ilk kez yapıldığı ve 1650 kanunun kaldırıldığı, yine 2007'de 300 kanunun ayıklandığı da anımsatıldı.

YASA YAPMA KANUNU ÇIKARILMALI

Tebliğde, kanunların ?mevzuat yönetmeliği?ne göre çıkarıldığı, ancak kanun yapma ve yazma tekniği konusunda müstakil bir yasa çıkarılması istendi. Tebliğde, ?Kanun yazımına ilişkin bir kanun bulunmamasından kaynaklanan ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Uygulamada bu konuda başbakanlık tarafından hazırlanan Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik hükümleri baz alınmaktadır. Ancak yönetmelik hükümlerine Başbakanlığın dahi uymadığı görülmektedir. Bu sorunu bertaraf etmek için kanun yazımı ve hazırlanmasına ilişkin bir kanuni düzenleme yapılması gerekmektedir? denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber