Hangi gıdalarda GDO var?/ Video

Haber Giriş : 22 Şubat 2011 16:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'de düzenlenen Güvenli Gıda Günleri'nde yeniden gündeme gelen GDO'lu gıdalar konusunda uzmanlar şu uyarılarda bulunuyor...

Türkiye'de genetiği değiştirilmiş bitki ve hayvan üretimi yasak. Ancak GDO'lu ürünler konusunda zaman zaman tartışmalar yaşanıyor.

GDO'lu ürünler İzmir'de düzenlenen Güvenli Gıda Günleri'nde bir kez daha gündeme geldi.

GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) Nedir ?

GDO, "DNA sarmalındaki genlerin bir canlıdan başka bir canlıya taşınması, yani genetiğinin değiştirilmesi" anlamına geliyor. Türkiye'de genetiği değiştirilmiş organizma içeren ürünlerle ilgili yeni yönetmelik 26 Eylül 2010'da yürürlüğe girdi.

Peki Hangi Ürünler GDO'lu ?

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Tayfun Özkaya yaptığı açıklamada, sebze ve meyvelerde GDO olmadığını dile getirdi.

GDO'lu bitki ve hayvan üretiminin Türkiye'de yasak olduğunu hatırlatan Özkaya, GDO'lu ürün ithalatının ise serbest olduğunu söyledi. Prof. Özkaya, "Şu anda dünyada % 99 GDO'lu ürünler mısır, pamuk, kolza ve soya" açıklamasında bulundu.

GDO'lu İthal Mısır ve Soya Nerelerde Kullanılıyor ?

Uzmanlar ithal mısır ve soyanın çikolata, bisküvi, çorba gibi hazır gıdalar ile nişasta bazlı şeker üretiminde kullanılabileceğine dikkat çekiyor.

Prof. Özkaya hayvanların yediği yemlerin GDO'lu yemler olduğunu ve bunda bir problem olduğunu dile getirirken, yasalarımızın da buna bir açıklık getirmediğinin altını çiziyor.

Peki GDO'lu Ürünler İnsan ve Çevre Sağlığı Açısından Risk Yaratıyor mu ?

Bu sorunun cevabını Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ABD Öğretim Üyesi olan Prof. Dr. Ali Osman Karababa şu şekilde veriyor:

"Alerjik etkileri 2 antibiyotiklere rezistan kazandırma artı az miktarda da olsa toksik etkileri anlamında yapılmış araştırma örnekleri var. O nedenle bu anlamda dikkatli olmak, özen göstermek gerekiyor."

Yeni yönetmelik bebek maması ve çocuk besinlerinde GDO'lu ürün kullanımını yasaklıyor ve GDO'lu ürünleri etiketleme zorunluluğu getiriyor.

TRT

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber