Adaylar, şifre iddiasının odağındaki matematik testinde ise adeta döküldü/ Video

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 29 Nisan 2011 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Problem çözülemedi

YGS 2011'de şifre soruşturması sürerken sonuçlar açıklandı. 2010'a göre 'sıfırcı' sayısı arttı, başarı oranı düştü. Adaylar, şifre iddiasının odağındaki matematik testinde ise adeta döküldü

Ömür EMLİK / ANKARA

ÖSYM, şifre iddialarının ardından günlerdir tartışılan YGS 2011'in sonuçlarını açıkladı. Birinci Ankara'dan, LYS'ye başvurular bugün başlıyor.

SORUŞTURMA SÜRÜYOR

YGS için dün hareketli saatler yaşandı. Şifre soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, sabah saatlerinde 1 milyon 700 bin adayın cevap anahtarları ve tam puan yapanlara ait soru kitapçıklarının incelenmesinin tamamlandığını duyurdu. Soruşturmanın sürdüğü belirtildi. Açıklamada, 'Sınav sonuçlarını değerlendirme ve açıklamanun idari işlem olduğu, ÖSYM tasarrufunda bulunduğu'nun altı çizildi.

TOPLANTI YAPILMADI

ÖSYM ise açıklamadan sonra saat 14.00'ten itibaren sonuçları açıklamaya başladı. Ancak kurum geçtiğimiz yılların aksine basın toplantısı düzenlemedi, sonuçları direkt sitesinden yayımladı. Son iki yılın doğru cevap sayılarına ilişkin grafiklere de yer verildi.

SIFIRCILAR PATLADI

YGS 2011'in sonuçları şöyle:

- 1 milyon 692 bin adaydan 43 bini sınava girmedi.

- Sınava giren 1 milyon 648 bin adaydan 38 bin 269'u ise 'sıfır'

çekti. Sıfırcı sayısı geçen yıl 14 bin 156 idi.

Aday sayısı 2010'a göre 150 binden fazla arttı. Şifre tartışmalarının odağındaki temel matematik bölümünde tümünü çözenlerin sayısı 2 bin 141'den bin 805'e düştü.

'DOĞRU' İKİ KAT AZALDI

- Puan ortalamaları Türkçe testinde 21.9, Sosyal Bilimlerde 11.6, matematikte 7.5, fen bilimlerinde 4.1. Bu rakamlar geçen yıl Türkçe testinde 21.5, Sosyal Bilimler testinde 12.4, Matematik testinde 11.4, Fen Bilimleri testinde 4.6 olarak belirlenmişti.

- Matematikte 4'ten az soruyu doğru cevaplayanların sayısı 400 binden 700 bine çıkarken, 35'ten fazla soruya doğru yanıt verenlerin sayısı 74 bin 347'den 30 bin 633'e düştü.

KADERLERİ DEĞİŞMEDİ

- Yalova, geçen yılki gibi bu yıl da en başarılı il oldu.

- En başarısız iller ise Ardahan, Şırnak ve Hakkari oldu. 2010'da başarı sıralamasında sekizinci olan Kırşehir, bu yıl ikinci sıraya yükseldi. Geçtiğimiz yıl dördüncü olan Karaman ise bu yıl ilk onda kendine yer bulamadı.

- Sınava giren adayların yüzde 55'i erkek yüzde 45'i kızdı. Ancak kız adaylar erkek adaylardan yine de daha başarılı oldu.

Şifreyi fark etsem hızlı yapardım

TÜM puan türlerinde 2011-YGS Türkiye birincisi başkentten. Ankara Fen Lisesi öğrencisi Mahmut Bilal Doğan, çok mutlu. Şifre tartışmaları için 'Başım dik alnım açık. Çalıştım, dua ettim, gerisi Allah'a bıraktım' diyor. Sonucu beklediğini, okula da Türkiye 9'uncusu olarak girdiğini vurgulayan Mahmut, 'Sınavda şifreyi fark ettin mi?' sorusunu 'Maalesef fark etmedim. Hatta matematiğe o yüzden oldukça sürem gitti'' diye yanıtladı. Şifre tartışmalarına bakışı da şöyle: İnsanların 1 milyon 700 bin kişiyi doğrudan etkileyen bir konu hakkında sahtekarlık yapabileceğine inanmadım hiçbir zaman. Bu kadar vicdansız insanlar olamayacağını düşünüyorum. İnşallah yoktur.'

BABA PROFESÖR, ANNE EV HANIMI: Mahmut'un babası Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Murat Doğan. Anne ev hanımı. 3 kardeşi daha var. Mahmut 'Ailem Kayseri'de. Sonuç açıklanınca ilk onlarla konuştum' diyor.

BİLİRKİŞİ HEYETİ: KOPYA YOK

METEKSAN ve ÖSYM'de inceleme yapan bilirkişi heyetinin, ön inceleme raporunun önceki gün soruşturmayı yürüten Başsavcılığı'na gönderdiği ifade ediliyor. Raporda soru kitapçıklarında şifrelemenin varlığının tespit edildiği buna karşın incelenen soru kitapçıklarında 'söz konusu şifre kullanılarak soruların çözüldüğüne dair bir veri bulunmadığı' görüşüne yer verildiği belirtildi.

CEZAEVİ YGS CUMARTESİ GÜNÜ

Cezaevlerinde tutuklu veya hükümlü olarak bulunurken YGS'ye giren ve soru kitapçıklarının Fen Bilimleri kısmında cevap şıkları bulunmayan 130 aday için sınavın Fen Bilimleri kısmı tekrarlanacak. 130 adayın Fen Bilimleri sınavı önümüzdeki cumartesi günü yapılacak.

Bu sonucu bekliyordum

YGS'DE 4 puan türünde Türkiye ikinci olan İzmir Özel Yamanlar Anadolu Lisesi öğrencisi Deniz Çağlın, sınavda 2 yanlışı olduğunu belirtti. Deniz şöyle konuştu: 'Dereceyi bekliyordum. YGS ile ilgili bir soruşturma süreci vardı, bu süreci takip ettik. Sonucun açıklanmasının gecikmesi, LYS öncesi moralimizi bozdu. Ancak bir haksızlık varsa da ortaya çıkarılmasını istedik. LYS'ye hazırlanmaya başladım. Şimdi bir iki gün belki dinlerim ama LYS'ye fazla zaman kalmadığının farkındayım.' Deniz'in hedefi Galatasaray Hukuk.

Matematikte 'net' yarı yarıya düşmüş

UĞUR Dershaneleri Genel Müdür Yardımcısı Turgay Polat sonuçları şöyle yorumladı:

- Sonuçları önceki yıllarda TC Kimlik numarası girerek öğrenebiliyorduk. Ancak bu yıl bu kadar tartışmanın ardından öğrenciye verilen özel şifreyle öğreniyoruz. Bu bir okulun ya da dershanenin öğrenciler arasındaki karşılaştırmayı yapmasını engelliyor.

- Sayısal verilerle saptamak yapmak mümkün olmuyor. Sonuç artık sınavda iptal olmayacağını gösteriyor. Sonuçlara baktığımızda öğrencilerin yüzde 20'si 180 barajını geçemedi. Bu LYS'de 4 yıllık tercih yapamayacaklarını gösteriyor. Bu rakam geçen yıl yüzde 15'ti.

- Ancak 140 puan altında kalan öğrenci oranı yüzde 2. Sıfırcı öğrenci sayısı yükselmesine rağmen oranda büyük fark yok. Bir başka olay bu sınav bir eleme sınavı. Oysa elediği öğrenci oranı yüzde 2. O zaman bunca çabaya gerek yok. Matematik'te göze çarpan geçen yıl 20 ve üzeri net yapan 412 bin bu sene 263 bine düştü. Matematik başarısında büyük düşme var.

Motivasyonum azaldı

TÜRKİYE 2'ncisi Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencisi Mehmetcan Tütüncü, 'Düzenli çalıştım, şifre olayı LYS'ye hazırlanmamı etkiledi, moralim, motivasyonum bozuldu' diyor. Aynı okuldan YGS üçüncüsü Arda Çınar ise 'Aslında sekizinci olmayı bekliyordum' diye konuştu. Başarılı gencin hedefi bilgisayar mühendisliği...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber