Vekillerden Arınç'a: Maaşımız yetmiyor

Haber Giriş : 11 Nisan 2005 07:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YAKLAŞIK 7 milyar lira maaş alan milletvekilleri, ?Maaşımız yetmiyor? diyerek isyan ediyor. Seçmenlere yaptıkları harcamadan dolayı maaşlarının yetmediğini vurgulayan vekiller, ABD'deki senatörlerin maaşlarına özendi.

ABD'de bir senatörün yıllık maaşı 160 bin doları buluyor. Senatörler, yaptıkları harcamayı kendilerine ayrılan bütçeye yazıyor ve oradan kullanıyor. Senatörlere ayrılan yıllık bütçenin miktarı ise 2.5 milyon ile 4.5 milyon dolar arasında değişiyor.

Bir süre önce ABD'ye giderek Kongre binasını gezen ve temaslarda bulunan milletvekili heyeti içinde yer alan CHP Ankara Milletvekili Muzaffer Kurtulmuşoğlu, senatörlerin geçim derdi, kredi kartı borcu gibi sıkıntılarının olmadığını söyledi. Kurtulmuşoğlu, ?ABD'de de bir senatörün 18 ile 24 arasında danışmanı bulunuyor. Senatörün yıllık maaşı 160 bin dolar. Senatörler, yaptıkları harcamaları, seçmenlerin düğünlerine gittiğinde taktıkları hediye de dahil, kendisine ayrılan bütçeden karşılıyor. Senatörlere seçildikleri yerin nüfusunun büyüklüğüne göre bir bütçe ayrılıyor. Bu da yıllık olarak 2.5-4.5 milyon dolar arasında değişiyor? dedi.

ABD'deki senatörlerin geçim derdi olmadığını vurgulayan Kurtulmuşoğlu, Meclis Başkanı Bülent Arınç'a bir mektup yazmayı düşünüyor. ABD'deki izlenimlerinin yer alacağı mektupta, özellikle senatörlerin özlük haklarına vurgu yapılacak. Kurtulmuşoğlu, Arınç'a ?Bizim durumumuzu gör? mesajını verecek.

Senatörlerin, parti başkanına değil, seçmene karşı sorumlu olduğunu kaydeden Kurtulmuşoğlu, ?Senatörler her hafta seçim bölgesine gidiyor. Gitmediği zaman yerel gazeteler yazıyor ve tepki gösteriyor? ifadesini kullandı. Senatörlerin dokunulmazlığının olmadığını da kaydeden Kurtulmuşoğlu, ?Kürsü dokunulmazlığı gibi hiçbir dokunulmazlık yok. Kongre suçlu bulursa, senatör mahkemeye gönderiliyor? diye konuştu.

Odalar çok küçük

Meclis'teki milletvekili odalarının çok küçük olduğunu belirten Kurtulmuşoğlu, ?Senatörlerin odası çok geniş ve rahat. Çalışma koşulları mükemmel. Odalarının kapısında ABD ve seçildikleri yerin bayrağı asılı? dedi.

Senatörlerin çok değerli olduğunu, sadece parmak kaldırmadıklarını ifade eden Kurtulmuşoğlu, ?Burada kimin, ne yaptığı belli değil. Doktorken daha fazla saygı vardı. Senatörler orada kanun yapma çalışmalarına katılıyor. Bir yılda 3 bin kanun teklifi geliyor? görüşünü savundu.

d.b.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber