Eylemci öğrenciler YÖK Başkanı Teziç'le görüştü

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2005 00:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversite öğrencileri, okullarda yaşanan sorunları dile getirmek üzere adeta YÖK'e çıkarma yaptı.

YÖK'ün Bilkent'teki merkez binası önünde bir süre eylem yapıp slogan atan öğrenciler, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç tarafından kabul edildi. Kabulde öğrenciler, üniversitelerde 'idare-polis' işbirliği sonucunda atılan öğrencilerden YÖK'ün sorumlu olduğunu belirtirken, YÖK Başkanı Teziç ise öğrencilerin bu iddialarını kabul etmeyerek, "Bu soruşturmalarla ilgili bilgimiz ve yetkimiz yoktur. Soruşturmalar YÖK merkezli değildir" dedi.

Gençlik Federasyonu üyesi üniversite öğrencilerinden Hasibe Çoban, Aygün Kumru, Nurcan Temel ve İlhan Kaya isimli öğrenciler, YÖK'ün merkez binasındaki 'Yeşil' isimli salona alındı. Teziç'i bekleyen öğrencilerden Nurcan Temel isimli öğrenci ile Teziç arasında kılık kıyafet konusunda ilginç diyalog yaşandı. Salona giren Teziç, üzerinde kırmızı ve sarı renklerden oluşan 'Okullarda polis ve idare işbirliğine son' isimli bir eylem kıyafeti bulunan, başında şapka olan Nurcan Temel isimli öğrenciden, şapkasını çıkarmasını istedi. Şapkasını çıkarmak istemeyen öğrencinin bu davranışına karşı Teziç, "Ayağa kalkmak bir nezaket davranışıdır. Ben sizin için şapkamı çıkardım, ceketimi giydim, kapalı alanda şapka çıkarmak gereklidir" dedi. Karşılıklı konuşmalar sonrasında öğrenciler ayağa kalkmak ve kalmamak arasında bir davranışta bulundu.

Öğrenciler, YÖK Başkanı Teziç'ten üniversitelerde yaşanan soruşturmalara ve idare-polis işbirliğine son verilmesi talebinde bulunurken, üniversitelerde yaşanan soruşturmalardan Teziç'i sorumlu tuttu. Nurcan Temel isimli öğrenci, "YÖK'ten habersiz ve bilgisiz üniversitelerde soruşturma yapılamaz. Bizler tüm bunların YÖK merkezli olduğunu düşünüyoruz. Üniversitelerde Devrimci Demokrat kimlikli öğrenciler silinmeye çalışılıyor" demesine karşın Teziç, kendisine ve kuruma karşı yapılan ithamları kabul etmedi ve "İçeriğini bilmediğim diyaloglara kanaat getirmem, açıklamam mümkün değil. Evlatcıklarım, YÖK müdahaleci bir kurum değildir" dedi.

Öğrencilerin üniversitelerde yargı kararlarının da uygulanmadığını öne sürmesi üzerine Teziç, öğrencilerden belge ve bilgi isteyerek, konunun takipçisi olacaklarını, alınan yargı kararlarıyla ilgili bir şey yapamayacağını bildirirken, yargıya saygı ve güven duymalarını istedi. Öğrencilerle ilgili yargı kararları konusunda Teziç'in müdahil olmasını isteyen öğrencilere sert çıkan Teziç, "Ben içişleri bakanı, emniyet amiri değilim. Ben zaptiye amiri de değilim. Yargıya güvenmiyorsanız, biz burada neyi nasıl konuşacağız. Ancak yargıdan alınan kararlar üniversitelerde uygulanmıyorsa biz buna müdahil olacağız" diye konuştu.

Teziç, öğrencilerin Anayasal hakları olan afiş asmak, bildiri dağıtmak ve 'çeşitli demokratik tepkiler göstermek' şeklindeki eylemlerinin YÖK Disiplin Yönetmeliği ile engellendiğini savunarak, bu yönetmeliğin kaldırılması taleplerine bunun yasal değişiklikle mümkün olabileceğini ifade etti. Okullarda öğrencilerin ne tür eylemler yaptıklarını bilmediğini ifade eden Teziç, "Biz burada yargıç görevi yapamayız" dedi.

Teziç'in açıklamalarına sinirlenerek tepki gösteren öğrencilerin, okullardaki soruşturmalardan YÖK'ü ve Teziç'i sorumlu tutmaları karşısında Teziç, "Benim hakkımda da yargı yoluna gidebilirsiniz. O yol da size açık. Ben de hesabımı yargıda veririm. Yargıya cevap vermeye hazırım" diye konuştu.

YÖK Başkan Vekili Aybar Ertepınar'ın, ikna olmayan öğrencilerin şov yaptığını söylemesi üzerine, ortam gerildi ve öğrenciler taleplerini içeren bir dosyayı Teziç'e iletti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber