Benim memurum sitesini bilir!

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Ağustos 2011 04:32, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Zaman Gazetesi, son zamanların en popüler sitesi memurlar.net ile geniş bir röportaj yaptı.

Başlangıçta memurlara bilgi vermek amacıyla kurulan mutevazı bir siteydi, 11 yılda günlük ziyaretçi sayısı 1 milyona ulaştı. "memurlar.net", bugün memurlarla ilgili bir platformdan da öteye geçerek, haber siteleri arasında ilk üçe oynuyor. Onlar, Google'ın da gözdesi.

Türkiye'deki memurların internetteki uğrak noktası www.memurlar.net, geçen 11 yılda, günde 1 milyon ziyaretçiye ve 6-7 milyon sayfa tıklama oranına ulaştı. Bu istatistiklerin karşılığı şu: Türkiye'nin en fazla tercih edilen 14. internet sitesi, 3. haber sitesi... Sahiplerinden Yusuf Demir'in söylediğine göre Türkiye'nin 'kamusal gündemi' öğrendiği, "Tek ve en büyük tematik sitesi..." Bir buçuk milyon civarında memurun yanı sıra, memur olmak için bekleyen yüz binlerce insanı da düşününce, istatistikleri yorumlamak zor değil!

Bu hikâyeyi daha iyi anlamak için, Ankara'da, üç oda bir salon apartman dairesinden yayın yapan sitenin kapısını çalıp Yusuf Demir'e (memur olduğu için mahlas kullanıyor) kulak veriyoruz. 2000 senesinde kurulan sitenin doğuşunu, emeklemesini anlatırken gülüşmelerle devam ediyor söyleşi: "O tarihte daha memurlar.net ismini almamıştık. İnternetle yeni tanışıyoruz. Bedavaya 'domain' veren sitelerden bir isim alıp 'DMS nedir; Memur nasıl olunur; memurlukta derece nedir vs...' gibi bilgiler vermeye başladık. O sıralarda, hiç haberimiz yokken, NTV'ye haber olmuşuz! Ziyaretçi sayımız 200'den 2 bine fırlayınca, pat diye yayın kesildi! Trafik azalınca, yine eski haline döndü. Servis sağlayıcı, "Günlük 200 kişiyi geçiyorsanız, benim bant genişliğimi kullanmayın." diyor. Bir ay kadar sonra CNN Türk bizi haber etti. 'Tüh' dedik, 'Yine battık!' Baktık olacak gibi değil. Biz de www.memurlar.com ve www.memurlar.net ismini aldık. 5 bin ziyaretçiyi kaldırabiliyorduk ama site popüler oldukça ziyaretçi sayısı 10 bini geçti. Dediler ki, 'Sizi barındıramayız'! 'Ya parası neyse, verelim' dedik. 'Bizde o bant aralığı yok' diye cevap verdiler. Oradan geçtiğimiz şirket de meğerse 50 bin aralığına kadar 'host' ediyormuş! Ziyaretçi 80-100 bine ulaşınca, hiçbir şey söylemeden yayını kesti! Araştırdık ki, Amerika'ya gitmekten başka yol yok! 2004 gibi ABD'den yayına başladık. O gün bugündür ziyaretçi sayımız arttıkça da, karşı taraf 'Host edemem' demiyor, para istiyor. Ciddi bir network giderimiz var."

3'ü hariç, bütün çalışanları memur!

Memurlar.net, profesyonel bir şirket! Bu, memurların imece usulü çalışmasına mani değil! Ofislerinde 4 yazılımcı, 2 editör, bir büro görevlisi, bir de müdürleri var. Geriye kalan ise dışarıdan çalışan memurlar! Sadece forum bölümünü 78 kişi yürütüyor. Haberler 18 kişinin elinden geçerken; 3 profesyonel eleman dışında kalanların tümü memur. Mesai saatlerinin bitiminden sonra, dosyalarını gönderiyorlar. Telifle çalışıyorlar. Birçoğu öğretmen...

Siteyi vazgeçilmez kılan sebeplerin başında, memurlara ilişkin tüm bilgileri, anbean yayımlaması geliyor. 'Sabahçı' editör, saat 7-9 arasında, yazılı basında memurlarla ilgili tüm haberleri siteye aktarıyor. 9'dan sonra haber ajanslarından (ki hepsine üyeler) memurlarla ilgili akan bilgiler yükleniyor. Sitenin bir de 'özel haber' bölümü var ki, 18 muhabir çalışıyor!

Memurlar.net, kamu sektöründeki çok sayıda sorunun ortaya çıkarılması ve giderilmesinde pay sahibi. Bu hafta yaşadıkları, Gazi Üniversitesi haberi misal... "Üniversite, sözleşmeli eleman alacak. 2011 KPSS'yi esas alacağını söylüyor. Bunun yanlış olacağını, 2010'un esas alınması gerektiğini, dün manşetimizden verdik. Bizi aradılar, 'Hatamızı düzelttik' diye." Sitenin forumlarında, yoğun haber akışı var. Gücünü anlamak için sayıları bilmek yeterli! Şu anda 1 milyon 150 bin civarında kayıtlı üyeleri var. Bunun 600-700 bin aralığı, aktif kullanıcı ve her gün yazıyor. Arabası bozulup yardım isteyenden, evleneceği kız için tavsiye arayana kadar herkes! İstenmeyen durumlar da olmuyor değil! 2005'te bununla ilgili yaşadıkları çarpıcı deneyimleri var: "Sözlü tacizde bulunan bir ziyaretçinin anlık yazışmalarının IP'sini gösterdik. Herkes yazışmasına dikkat etsin diye! Meğer, birtakım programlara bu IP numaralarını yazarak, üyelerin bilgisayarlarına girilebiliyorlarmış. Birçok kişinin, fotoğraf-video arşivi gitti. 3-4 saatte bu hatayı giderdik, özür diledik; ama bu felaketi asla unutamayız!"

***

Bir haber yaptık; Başbakan bürokratları fırçaladı!

Bu kadar geniş bir platforma belge akmaması düşünülemez! Küçük bir site iken gönderilen belgeleri yayınlamanın kendilerine faydalı göründüğünü söyleyen Yusuf Demir, "Gizli bilgileri yayınlayınca, hem biz, hem de takipçilerimizde heyecan oluştu. Ama bilgi ve belgelerin sızdığı kurumlarda güven sorunu ortaya çıktı. Bakan bürokratına, bürokrat sekreterine güvenmiyor! Wikileaks tarzını pek kullanmıyoruz artık. Yoksa elimize bilgi gelmiyor değil!" diyor. 2006'da, Maliye Bakanlığı'nın Bakanlar Kurulu'na sunduğu maaş verileriyle ilgili bir belgeyi yayımlamalarının ardından; Başbakan Erdoğan'ın, bürokratlara "Biraz daha dikkatli olun!" diye çektiği fırçayı da, Demir'den öğreniyoruz.

Sitenin ses getiren manşetleri, bazen zaman alsa da sonunda çözüme uzanıyor! Memur ailelerinin geçmişteki en büyük sorunlarından biri olan hastane sevk sorunu da bunlardan biri: "Memursanız, çocuğunuz hastalandı mı; amirden sevk alır, o hastaneye gider, tedavi ettirir, bir daha işyerine dönerdiniz. Buna ne gerek var, dedik. Anne, çocuğunu sağlık ocağına doğrudan götürebilsin istedik. Bununla ilgili altı manşet attık. Yüzlerce örnek verdik. Altyapı kuruldu, Başbakanlık genelge çıkardı ve sorun çözüldü." Sitedeki 'Becayiş' bölümü de, başka bir bölgeye atanmak isteyen memurlar için bir vaha! "Aynı kurumdaki memurlar, unvanlarını, yerlerini yazıyorlar. Sistem bunları eşliyor. Birbirlerinin yerlerine atanma imkanı bulabiliyorlar." Bir nevi değiş-tokuş! 5 bine yakın üye, 'Becayiş'e kaydolmuş. Uygulamayı cep telefonlarına taşımak isteyen site yönetimi, şimdilerde Turkcell'le görüşme halinde.

Bakanlıklardan baskı görüyorlar mı? "Yaşamadık değil." diyor Yusuf Demir, ekleyerek: "Başbakanlık bünyesindeki BİMER'e ilişkin haber yaptık. Bir öneri geliştirip, 'Sistem şöyle işlerse daha sağlıklı olur!' dedik. Başbakanlık görevlileri, haberin çıkartılması için her şeyi yaptı."

***

Memurfoni.com'u kurdular alışverişe de el attılar

Türkiye'nin en fazla uğranılan 14. internet sitesi olmak, önemli bir reklam geliri anlamına da geliyor. Birinci kalemi, reklam ajanslarının buldukları reklamlar oluşturuyor. İkincisiniyse kendi buldukları, yerel bazlı reklamlar... Üçüncü kalem, Google reklamları... Avea ile birlikte yürüttükleri Kamu Haber Paketi uygulaması da, günde 15-20 bin kişiye ulaşan önemli bir gelir kaynağı. Personel, editör, özellikle de internet hizmet sağlayıcısı şirkete yaptıkları ödemelerle, dengeli bir yapıları olduğunu söylüyor, sahibi.

Yeni kaynak oluşturmak için ciddi girişimleri de yok değil. Bugünlerde mail kutularımızdan eksik olmayan, alışveriş fırsat sitelerine onlar da dahil olmuş! Adını tahmin etmek, zor olmasa gerek: Memurfoni! www.memurfoni.com'da, iftar yemeğinden sağlık hizmetlerine kadar ucuz alışveriş seçenekleri sunuyorlar. Şimdilik sadece Ankara'ya hitap etseler de, İstanbul ve İzmir'e açılmak için gün sayıyorlar. 2009'da Google'ın Adsense uygulamasında, başarı hikâyesi yayınlanan www.memurlar.net; yine Google'ın yaptığı ölçümlerde, Türkiye'de aramalarda en başarılı sonuç veren şirket unvanına erişmiş. Bunun arkasında, içeriğin kalitesi, ziyaretçilerin sitede kalma süresi gibi değişkenler yatıyor. Böyle bir platforma, bugün sahipleri dahi bir değer biçemiyor!

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber