Yeni CMK'ya polis rötuşları

Haber Giriş : 01 Mayıs 2005 07:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1 Haziran'da yürürlüğe girecek Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) polisin itirazları doğrultusunda değişikliğe hazırlanan hükümet, yasanın 'daha az tutuklama' öngören hükmünü değiştirmeye hazırlanıyor.

Türk Ceza Kanunu (TCK), CMK ve Ceza İnfaz Kanunu'nda (CİK) yapılacak değişikliklere ilişkin çalışmalar son aşamaya geldi. Bu konudaki teklifler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da onay vermesiyle en geç salı günü TBMM Başkanlığı'na sunulacak. Teklifle CMK'nın 'tutuklama nedenleri' başlıklı 100. maddesinin de yeniden düzenleneceği öğrenildi. Bu maddeye göre, kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebiliyor.

Söz konusu maddenin Adalet Komisyonu'ndaki görüşmeleri tartışmalı geçmişti. Yeni verilecek teklifle, CMK'nın bu maddesi 'Yargıya olan güven sarsılır' gerekçesiyle değiştirilecek. Buna göre, iki yıl yerine, bir yıl ve altında hapis cezası öngörülen suçlar için tutuklama yapılmaması hükme bağlanacak. Böylece, daha az tutuklama yapılmasının önüne geçilecek.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber