Askeri casusluk sanığı rapor hazırlayan Genelkurmay personelinden şikayetçi oldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 08 Ekim 2011 13:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Askeri casusluk davasının tutuklu sanığı Yüzbaşı Esin Tolga Uçar, soruşturma sürecinde şüphelilerde ele geçirildiği iddia edilen belgelerle ilgili Genelkurmay Başkanlığı'ndan gönderilen değerlendirme çizelgesinde ciddi hatalar olduğunu ileri sürerek, çizelgeyi hazırlayanlar hakkında şikayetçi oldu. Genelkurmay Başkanlığına şikayet dilekçesi gönderen Uçar, gizli olmayan belgelere 'gizli' değerlendirmesi yapıldığını iddia etti.Askeri casusluk soruşturması sırasında şüphelilerde ele geçirilen belgelerle ilgili Genelkurmay'dan 'belgelerin devletin güvenliğine ait gizli belgeler olup olmadığı' sorulmuştu. Değerlendirme çizelgesi hazırlayan Genelkurmay, belgelerin birçoğunun 'açıklanması yasaklanan ve niteliği bakımından gizli olduğunu' belirtmişti.

Hazırlanan bu çizelgelerde yer alan değerlendirmelerin büyük bir kısmının hatalı ve çelişkili bilgiler içerdiğini ileri süren sanık Uçar, belgelerle ilgili değerlendirmeleri yapan Genelkurmay personellerinden şikayetçi oldu. Uçar'ın avukatları Celal Ülgen ve Hüseyin Ersöz'ün Genelkurmay Başkanlığı'na sunduğu dilekçede, "Casusluk maksadıyla temin edildiği iddia edilen dokümanlar arasında; Atatürkçülük Ders Notu, Deniz Hukuku, Harf ve Rakam Sancaklarının Anlamları, İlk Yardım, Yangın Söndürme Eğitimi, sivil bir firma üretimi olan anti-virüs programı gibi onlarca örnek bulunan dijital dokümanların bulunması başlı başına şüphe uyandırıcı iken bir de bu dokümanlara, Genelkurmay Başkanlığınca gizli olarak değerlendirme yapılması şüphe uyandırmanın yanı sıra dikkatle incelenmesi gereken bir konudur." denildi.

Avukatlar dilekçede, "Müvekkilimiz ve dosya kapsamında tutuklu bulunan sanıkların tamamı içeriğinde bir çok çelişki ve hatalı bilgi barındıran değerlendirme çizelgeleri sebebiyle özgürlüklerinden yoksun bulunmaktadırlar. Böylesine ciddi bir soruşturma sürecinde değerlendirme çizelgelerini hazırlayan personelin nasıl oluyor da kasıt derecesinde yanlış nitelendirmeler yaptıklarını anlamlandırmak mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

Dilekçede, çizelgeyi hazırlayan görevliler hakkında TCK'nın 204. maddesi uyarınca 'görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi belgeyi sahte olarak düzenlemek', 'gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştirmek' ve 'gerçeğe aykırı olarak belge düzenlemek veya sahte resmi belgeyi kullanmak' ile TCK 277. maddesi gereğince 'yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs' suçlarından soruşturma açılması talep edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber