Tasarruf için birleştirilen Kültür ve Turizm bakanlıkları, 'bankamatik memur' yarattı.

Haber Giriş : 25 Ağustos 2003 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tasarruf için birleştirilen Kültür ve Turizm bakanlıkları, 'bankamatik memur' yarattı.

İki bakanlığın birleşmesinin faturası devlete çıktı. Görevlerine son verilen ve 'evinizde oturun yeni işiniz haber verilecek' denilen 616 kişi her ay devletten maaş almaya devam ediyor

Kültür ve Turizm bakanlıklarının birleşmesinin üzerinden 4 ay geçmesine rağmen taşlar yerine oturmadı. Birleşmeden sonra 600'ün üzerinde bürokrat açıkta kaldı. Bakanlık, bu kişilere yeniden görevlendirilinceye kadar evde oturmaları talimatı verdi. Böylece 600'den fazla bürokrat 'zorunlu bankamatik memur' oldu. Bakanlık evde oturan bürokratlara 4 ay boyunca 6 trilyon maaş ödedi. Kültür ve Turizm bakanlıklarının mayıs ayında birleşmesiyle, aralarında üst düzey bürokratların da bulunduğu yönetici personelin görevi sona erdi. Görevi sona eren kadrolar arasında müsteşar, müsteşar yardımcıları, genel müdür, genel müdür yardımcıları, daire başkanları ve il kültür ve turizm müdür ve müdür yardımcıları bulunuyor. Birleşmeden sonra müsteşar kadrosunun teke inmesi, müsteşar yardımcıkları ve müdürlük kadrolarının yarı yarıya azalması nedeniyle boşta kalanlar 'havuzdakiler' diye tanımlandı.

'Evde oturun' talimatı

Havuza, bakanlığın merkez teşkilatında çalışan 156, taşra teşkilatından 260, yurtdışı teşkilatından 200 personel girdi. Böylece, 616 personel, görevleri sona erdiği ve atanacak uygun kadrolar bulunarak yeni bir görevlendirilme yapılamadığı için işsiz kaldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda boşta kalan personelin işlemleriyle görevlendirilen Araştırma Planlama Koordinasyon Kurulu (APK) Başkanlığı'na söz konusu personelin ev adreslerini ve telefon numaraları alarak, evlerine gönderilmeleri talimatı verildi. Aralarında bürokratların da bulunduğu 616 personel 4 aydır evlerinde APK'dan gelecek haberi bekliyor. Yasa öncesi Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı'nda müsteşar yardımcısı olarak görev yapan isimler de havuzdan kurtulamadı. Kültür Bakanlığı eski Müsteşar Yardımcısı Kemal Fahir Genç ile Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Büyük de görevlerinden oldu. 'Havuzda' bulunan Genç ve Büyük atanacakları yeni görevi bekliyor.

Devletin cebinden

Havuzda olup görevleri sona eren personelin devlete aylık ortalama maliyetinin 1.6 trilyon lira olduğu öğrenildi. Buna göre, merkez teşkilatındaki bir personelin 1.5 milyar lira aldığı hesaplandığında, 156 personel toplam 234 milyar lira maaş alıyor. Taşra teşkilatında 800 milyon liradan 260 personelin maliyeti 208 milyar lirayı buluyor. Yurtdışı temsilciliklerinde bir personelin aldığı ücret ortalama 4 bin dolardan hesaplandığında ise 200 personele ayda 1.2 trilyon lira ödeniyor.

Bakanlığın taşra teşkilatlarında ki il kültür ve turizm müdürleri ve yardımcıları da ortada kaldı. Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu, illere kültür-turizm müdürü atama yetkisini valilere verdi. Böylece, taşradaki düzenlemeler valiler eliyle yapılıyor. Ancak valilerin bu görevlendirmeleri hala tamamlayamadığı öğrenildi. Bakanlıkların birleşmesiyle ilgili yasa, görevleri sona erenlerin atamalarının 1 yıl içerisinde yapılacağını hükme bağlıyor. Yani, Kültür ve Turizm Bakanlığı, atamaları bir gün içerisinde de yapabilecek, 12'nci ayı da bekleyebilecek. AKP Hükümeti, birçok itiraza rağmen tasarruf amacıyla 22 Mayıs 2003 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlıkları'nı birleştirince, Avrupa Birliği (AB) Çevre Fonlarından Akdeniz Fonu (MEDA) ve Avrupa Yatırım Bankası, 8 projeye vereceği 2.4 katrilyonluk (1.5 milyar Euro) krediyi askıya almıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber