SGK, personelin performansını 360 derece değerlendirecek

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Aralık 2011 13:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 2010 Aralık ayında Bursa'da pilot olarak uygulanan 360 Derece Performans Değerlendirme Sistemi İstanbul'da uygulanmaya başladı.

Geleneksel tek boyutlu performans değerlendirme sisteminin yöneticinin personeli değerlendirdiği yapısını objektif ve güvenilirlik noktasında yeterli bulmayan SGK, 360 Derece Performans Sistemi'ni hayata geçirdi. Bursa'da pilot uygulaması yapılan yöntem faydalı bulununca İstanbul SGK Müdürlüğü de, 360 Derece Performans Değerlendirme sistemine geçti. Nüfusa bağlı olarak Türkiye genelinde en çok sigortalı vatandaşın bulunduğu İstanbul'da hizmet veren SGK personelleri bundan sonra yeni sisteme göre performans derecelendirmesine tabi tutulacak.

Bursa'da başlayan ve İstanbul'da devam ettirilen uygulamanın Türkiye'de kamu kurumları açısından bir ilk olduğunu belirten SGK İstanbul İl Müdürü Ramazan YILDIZ, "Değerlendirmenin bilgisayar programı aracılığıyla yapılması hem karışık gibi görünen sistemi oldukça pratiğe döküyor hem de geri bildirimi hızla alınabiliyor. Alınan geri bildirimlerle personelin kişisel gelişimi buradan hareketle de kurumda iş verimliliğini amaçlayan 360 Derece Performans Değerlendirme Sistemi Kurum yöneticilerine iş yükünün daha adil dağıtılmasında da yol gösteriyor." dedi.

"360 DERECE PERFORMANS SİSTEMİ"

Geleneksel performans değerlendirme sistemi; tek boyutlu işleyen, yöneticinin personeli değerlendirdiği ve değerlendiricinin değer yargılarının, duygularının devreye girmesiyle objektiflik ve güvenirlik konusunda şüpheler ortaya çıkaran bir sistem olarak değerlendiriliyor. Bunun yanında 360 derece Performans Değerlendirme Sistemi, bir çalışanın davranışları ve bu davranışların etkileri hakkında o çalışanın üstlerinden, astlarından, çalışma arkadaşlarından bilgi toplandığı bir sistem olarak diğerlerine göre daha etkili bir sistem olarak kabul görüyor.

Bilgisayar ortamında oluşturulan bu sistemle değerlendirmeler aylık dönemler halinde yapılıyor. Performans kriteri olarak belirlenen personelin genel performansı, sosyal ilişkileri, tarafsızlığı, sorumluluk duygusu, disiplini gibi sorularla memurlar birbirlerini oyluyor. Her ayın 1'i ile 10'u arası personel kişisel şifresiyle sisteme girerek iş arkadaşları için bir önceki ayın değerlendirmesini yapıyor. Servis ve merkez müdürlükleri bazında oluşturulan organizasyon ağacında memurlar birbirlerini, şeflerini ve müdürlerini oylayabiliyor.

Değerlendirme yapıldıktan sonra personel kendi performans sonucunu sisteme girerek anında öğrenebiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber