15 milyon öğrenci seçmenle seçilen Türkiye öğrenci meclisini dinleyen yok

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 17 Aralık 2011 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

15 milyon öğrenci seçmenle Türkiye'de yapılan en büyük 3. seçim sonucu göreve gelen Türkiye Öğrenci Meclisi siyasilerin ilgisizliğinden şikayetçi. Meclis Başkanı Aksoy, 'Yanıt bile vermiyorlar, kaale alan yok' diyor

Gürkan ATA

TBMM ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında 2004 yılında imzalanan protokol ve demokratik eğitim projesi kapsamında Türkiye Öğrenci Meclisi oluşturulmuştu. Meclis, genel ve yerel seçimlerin ardından 15 milyon öğrencinin katılımıyla en büyük 3. seçim olma özelliği taşıyor. Ama gençler ilgisizlikten dertli. Türkiye Öğrenci Meclisi Başkanı Muhammed Muhsin Aksoy sitemini şöyle ifade ediyor: 'Ülkenin dört bir yanındaki ilköğretim ve orta öğretim okullarında okul başkanı, ilçe başkanı, il başkanı derken Türkiye Öğrenci Meclisi seçimlerine yaklaşık 15 milyon öğrenci aktif olarak katılmakta. Ne yazık ki dikkate alınmıyoruz. 3 ay önce TBMM'ye sorunlarımızı yazdık, 'Biz sadece burada yaptığınız faaliyetlerle ilgileniyoruz' diyerek taleplerimizi MEB'e iletmemizi istediler. Oraya yazdık, aylar oldu yanıt bile gelmedi. Öğrencilerin önemli sorunları var. Bu sorunları biz tespit edeceğiz ama çözecek olan siyasiler. Bırakın bizim ilgilenmeyi, onlara ulaşmak zor. Kendi aralarındaki çekişmelerden bize fırsat kalmıyor. 8 yılda yaklaşık 150 maddelik tavsiye kararı siyasilere iletildi ama hep yazıda kaldı.

SORUNLAR ŞÖYLE: Meclis'in 81 ildeki temsilcilerden kendilerine gelen sorunlardan derlediği raporda şunlar yer alıyor.

- Bazı öğretmenler öğrencilere fiziki müdahalede bulunuyor, rencide edici ifadeler kullanıyor.

- Eğitim 12 yıla çıkarıldı ama müfredat yetersiz, öğrenciler dershaneye mecbur bırakılıyor.

- Sürekli değişen sınav sistemi öğrencileri yıpratıyor.

- Öğretmen eksikliği çok, okulların fiziki şartları yetersiz.

- Sosyal olanaklar yok.

- Okullarda namaz kılma talebi karşılanmıyor.

- Ulaşım çoğu yerde büyük sıkıntı. Kitapların çoğu içerik anlamında yetersiz

İl temsilcilerinin talepleri:

İshak GÜR (Hakkari):Van sınırında Cumhuriyet İlköğretim Okulu'nda servis yok, köylerden öğrenciler 2-3 kilometre yürüyor. Şemdinli Kız Meslek Lisesi, Milli Eğitim binasının 2. katında eğitim veriyor, sınıf tıklım tıklım.

Azad Baltacı (Batman):Okulların büyük bölümünde ısınma sorunu büyük, sınıflar soğuk oluyor ve öğrenciler bu nedenle sık sık hastalanıyor.

Numan Üner (Çanakkale): Çan Lisesi'ni yağmur yağınca su basıyor. Hem sınıflar hem de bahçe su içinde kalıyor.

Sümeyra Tufan (Hatay): Hatay Fen Lisesi ile TOKİ Şehit Süleyman Yılmaz Anadolu Lisesi aynı binada eğitim veriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber