100 bin liralık hibe krediye 1.598 başvuru

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 17 Aralık 2011 11:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ERCAN BAYSAL

Hükümetin teknolojiye yönelik yatırım destekleri hız kazandı. Her yıl 100 girişimciye verilen Teknogirişim Sermaye Destek Programı'ndan, gelecek yıl 500 girişimci yararlanacak. Önceki yıl 724 başvurunun alındığı programa, iki katından daha fazla başvuru oldu. Gençlere teknoparklarda da yer tahsis ediliyor.Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın teknolojiye yönelik desteği için girişimci gençler sıraya girdi. Bakan Nihat Ergün'ün "Batarsa batsın" dediği Teknogirişim Sermaye Desteği Programı'na bin 598 başvuru geldi. Proje kapsamında her yıl 100 girişimciye karşılıksız, kefilsiz ve geri ödemesiz 100 bin lira destek veriliyor. Desteklenen girişimci sayısı yeni yılda beş katına çıkacak. Girişimci gençlere teknoparklarda da yer tahsis ediliyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, geçen yıl programa 724 başvuru alındığını hatırlatarak, bu yıl sayının iki katına çıktığını ifade etti. Yurtdışındaki üniversitelerden de çok sayıda başvuru alındığını ifade eden Ergün, "Bu yıl 500 teknogirişimci gencimize 100 bin lira hibe vererek, şirket kurmaya teşvik edeceğiz. 3 yıl önce 10 milyon lira bir bütçe ile başladığımız bu projenin bütçesini 50 milyon liraya çıkarttık." dedi.

Üniversitelerde, gençlere destek programını anlattıklarını ifade eden Ergün, ODTÜ'de bir siyasinin katıldığı ve protesto edilmediği tek toplantının gerçekleştirildiğini söyledi. Bakan Ergün, bu yıl da yine en çok başvuruyu ODTÜ'den aldıklarını bildirdi. Türkiye'de girişimciliğin başlı başına bir sektör haline gelmesi gerektiğine dikkat çeken Sanayi Bakanı Nihat Ergün, "İşsiz stokumuzu eritmek için en doğru adres girişimciliktir. Gençlerimizin sadece iş aramaya değil, iş kurmaya da odaklanmaları gerekiyor. Bakanlık olarak desteklediğimiz teknogirişimcilerin çoğu artık kendi şirketlerini kurdular, kendi işlerinin patronu oldular. Hatta bazılarına yurtdışındaki firmalardan ortaklık teklifleri bile gelmeye başladı." diye konuştu. Program ile ilgili yeni çalışmalar yaptıklarını ifade eden Sanayi Bakanı Nihat Ergün, "100 bin liralık hibe desteği, birinci faz destek modeli. Şimdi bunun ikinci, üçüncü fazını çalışıyoruz. Belli bir prototip ürün elde eden şirketler 2. faza geçecek. Biz bu şirketlere 500 bin lira hibe destek vereceğiz. 3. fazda ise risk sermayesi şirketi bu firmalara ortak olacak. 4. fazda ise bu şirketleri büyük firmalar satın alacak." değerlendirmesinde bulundu.

En fazla talep yazılım ve elektrikte

Teknogirişim Sermaye Desteği Programı'na en çok başvuru 757 girişimci ile yazılım alanında oldu. Yazılımı 291 başvuru ile elektrik-elektromekanik, 236 başvuru ile makine, 157 başvuru ile biyoagroteknoloji, 89 başvuru ile malzeme, 46 başvuru ile kimya ve diğer sektörlerdeki projeler takip ediyor. ODTÜ, bu yıl da en çok başvurunun yapıldığı üniversite oldu. Türkiye'deki 84 üniversiteden toplam bin 529 girişimci başvuru yaparken, en çok başvuru 226 teknogirişimci ile ODTÜ'den geldi. ODTÜ'yü İstanbul Teknik Üniversitesi ve Bilkent Üniversitesi takip etti. Yurtdışındaki 50 üniversiteden 69 girişimci, 100 bin liralık hibe kredi için projelerini bakanlığa sundu. En çok başvuru Hollanda'daki Delft Teknik Üniversitesi ve Lefke Üniversitesi'nden geldi. ABD'nin önde gelen üniversitelerinden Kaliforniya, George Washington Üniversitesi, Stanford Üniversitesi, Berkeley Üniversitesi'nden de başvuru oldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber