Canlı bombanın üzerine atlayan Hatice ana da 'şehit' sayılacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 24 Aralık 2011 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BURCU ÇALIK

Bingöl'de canlı bombanın üzerine atlayarak 3 çocuğunu kurtaran Hatice Belgin'in de "şehit" kabul edilmesini sağlayacak yasa tasarısı hazırlanıyor

Bingöl'de hayatı pahasına canlı bombanın üzerine atlayarak, 3 çocuğunu ve çok sayıda vatandaşı ölümden kurtaran Hatice Belgin'e şehitlik yolu açıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hazırlanan yasa taslağında Türkiye'de ilk defa "sivil şehitlik" kavramı da tanımlanırken, canlı bombanın önüne kalkan olan Belgin de söz konusu yasayla, ilk sivil şehitlerden olacak. Taslak yasalaşırsa Belgin'in eşi ve çocukları şehit yakınlarına sağlanacak tüm imkânlardan faydalanabilecek. SABAH, Aile Bakanlığı'nın bir süredir üzerinde çalıştığı taslağın ayrıntılarına ulaştı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "tüm mağduriyetleri giderin" talimatı üzerine başlatılan çalışmalarda Türkiye'de ilk defa "sivil şehitlik" kavramı taslağın yasalaşmasıyla hayata geçirilecek. Terör saldırılarında yaşamını yitiren sivil halk da "şehit" sayılacak, ölen vatandaşların yakınları "ikinci iş olanağı" gibi şehit yakınlarına verilecek tüm haklardan faydalanabilecek. Edinilen bilgiye göre, yakın bir zamanda teröre kurban giden Hatice Belgin de "sivil şehitler"den sayılacak, yakınları da yasadan faydalanabilecek. Bu arada sayıları 40 bini bulan Kıbrıs, Kore ve İstiklal Savaşı gazileri ile onların dul eşleri de hazırlanan yasa taslağına dahil edildi. Yapılacak düzenlemeye göre, gazilerin "şeref aylıkları" eşitlenecek ve aylıklarda iyileştirme yapılacak.

KIBRIS VE KORE GAZİLERİ DE YASADA

Hali hazırda, yaklaşık 2 bin gazi net asgari ücret üzerinden maaş alırken, geri kalan 38 bin kişi sigortalı oldukları için 387 lira maaş alıyordu. Ayrıca Kıbrıs, Kore ve İstiklal Savaşı gazilerinin, " kamuda istihdam", "faizsiz konut kredisi" gibi olanaklardan yararlanma hakları bulunmuyordu.

AİLEDEN İKİ KİŞİYE İŞ

Taslağa göre, tüm şehit ve gazi yakınlarının birinci dereceden 2 yakınına kamuda iş olanağı sağlanacak. İki kontenjandan birisi şehidin eşi ve çocuklarına, diğeri de anne-baba ya da kardeşlerine yönelik olacak. Daha önce asgari ücret üzerinden değerlendirilen şehit ve gazilerin aylıkları arttırılacak. Aylık için gerekli "muhtaçlık ve malullük" şartı da kacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber