Mehmet Görmez'in bürokrasi hayatı, bu beklentiyi hayata geçirmeye yeter mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı, (2012-2016) yıllarını kapsayan Stratejik Planını yayımladı. Planın hazırlanması sırasında, personelin görüşlerine de başvuruldu. Son bir kaç yıldır vurguladığımız ve dile getirdiğimiz atama ve nakillerde kayırmacılığın bitirilmesi yönünde talep en büyük beklenti olarak ortaya çıktı. Bakalım Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in bürokrasi hayatı, bu beklentiyi hayata geçirmeye yetebilecek mi?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Ocak 2012 08:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Stratejik Planın, habere konu bölümü aşağıa alıntılanmıştır. Planın tam metni için tıklayınız.

1. İç Paydaş Anketi (Çalışanlar)

Diyanet İşleri Başkanlığı 2012-2016 Stratejik Planı'nın hazırlanması aşamasında çalışanların beklentilerinin ortaya çıkması ve stratejik planın katılımcılık esasına uygun olarak sürdürülebilmesi için iç paydaşımız olan Başkanlığımız personeliyle İç Paydaş Anketi gerçekleştirilmiştir.

Ankete merkez ve taşra teşkilatından toplam 4.314 personel katılmıştır.

Başkanlık Hizmetlerinin Önem Sırasına Göre Sıralanması Başkanlık personelinin ?Başkanlığın verdiği hizmetleri önem sırasına göre numaralandırınız? sorusuna verdiği cevaplar değerlendirildiğinde, en önemli hizmetin cami hizmetleri olduğu, din eğitimi hizmetlerinin de ikinci sırada yer aldığı görülmektedir. Bu bulgulara göre Başkanlık hizmetlerinin önem sırası şöyledir:
1. Cami hizmetleri
2. Din eğitimi hizmetleri (Kur'an kursları)
3. Cami dışı din hizmetleri (aile irşad büroları, konferans, seminer hizmetleri vb.)
4. Hac ve umre hizmetleri
5. Yayın hizmetleri
6. Dini soruları cevaplandırma ve rehberlik hizmetleri

Temel Değerlerinin Tespit Edilmesi

Diyanet İşleri Başkanlığının temel değerlerinin tespit edilmesi ve bunların sıralanmasına yönelik olarak sorulan sorulara verilen cevaplarda görevlilerin % 36'sı ahlakiliği, % 32'si ise güvenilirliği ilk sıraya koymuştur. Her bir kriterin aldığı toplam puanlar değerlendirildiğinde en yüksek puanı alan ahlakilik ve güvenilirlikten sonra sırasıyla birleştiricilik, kuşatıcılık, bilimsellik, sürekli gelişim, kaliteli hizmet, erişilebilirlik, kurumsallık, katılımcılık, tarafsızlık, çözüm odaklılık, işbirliği, dayanışma, paylaşma ve şeffafl ık konularının geldiği gözlenmiştir.

Güçlü Yönler

Başkanlığın güçlü yanlarının tespitine yönelik soruda personelimiz Kurum'un güçlü yönlerini değerlendirmiş ve ?Görevlilerin toplumda saygın bir yeri olması? ifadesi personelin % 66'sı tarafından çok önemli, % 27'si tarafından da önemli bulunmuştur.

Personele göre Kurum'un en güçlü yanı, görevlilerin toplumda saygın bir yerinin olmasıdır. Sonra sırasıyla toplumun ortak değeri olan din alanında hizmet veriyor olması, personelin eğitim seviyesinin yükseliyor olması, çalışanların motivasyonunun yüksek olması, Başkanlığın sunduğu hizmetlere güven duyulması, toplumun her kesimine ulaşılıyor olması, geniş bir teşkilat yapısına sahip olması, Kurum'un yeterli tecrübeye sahip olması, Diyanet TV'nin kurulacak olması, toplumun büyük kesimi tarafından otorite olarak kabul edilmesi, bir devlet kurumu olması, eğitim merkezlerinin yeterli sayıda olması, yurt dışı hizmetlerinin personelin yeterlik düzeyini artırması, Türkiye Diyanet Vakfı ile ortak çalışması yer almaktadır.

Başkanlığın güçlü yanı olarak görülen ancak yukarıda ifade edilmeyen hususların tespitine yönelik olarak ankette açık uçlu bırakılan soruya personelin verdiği cevaplar tevhit edildiğinde aşağıdaki hususların da önemli sayıda personel tarafından Başkanlığın güçlü yanı olarak görüldüğü anlaşılmaktadır. Bunlar sırasıyla şunlardır:

? Toplumun tüm kesimlerine eşit mesafede bulunan ve birleştirici bir kurum olması,
? Personelin yetkin, ahlaki değerlere sahip ve görevine bağlı olması,
? Kurum'un dürüst, şeffaf, güvenilir, gelişme ve yeniliğe açık olması,
? Hac ve umre organizasyonlarında başarılı olması,
? Yurt dışı hizmetlerinde başarılı ve yurt dışındaki imajının olumlu olması,
? Toplumsal sorunlara duyarlı olması,
? Yayın hizmetlerinde başarılı olması,
? Diyanet İşleri Başkanı'nın toplumda olumlu bir imajının olması,
? Siyaset üstü / dışı bir kurum olması.

Zayıf Yönler

Katılımcılara göre Kurum'un en zayıf yanı personelin özlük haklarının yetersiz olmasıdır. Personelin % 62'si özlük haklarının yetersiz olmasının çok önemli olduğunu, % 31'i ise önemli olduğunu ifade etmiştir. Sonra sırasıyla, personel arası iletişimin zayıf olması, lojman imkânlarının sınırlı olması, sosyal tesislerin yetersizliği, çalışma ortamının fiziksel şartlarının yetersiz olması, hizmet içi eğitime ihtiyacın yüksek olması, bütçe imkânlarının sınırlı olması, hedef kitle hakkında yeterli bilgi olmaması, performans yönetim sisteminin olmaması, bütçe dışı kaynaklara ihtiyaç duyulması, bayan personel sayısının yetersizliği, dini tesislerin farklı özel ve tüzel kişilere ait olması gelmektedir. Bayan personel sayısının yetersizliğini çok önemli bulanların oranı % 27, önemli bulanların oranı ise % 48'dir. Başkanlığın zayıf yanı olarak görülen ancak yukarıda ifade edilmeyen hususların tespitine yönelik olarak ankette açık uçlu bırakılan soruya personelin verdiği cevaplar tevhit edildiğinde aşağıdaki hususların da önemli sayıda personel tarafından Başkanlığın zayıf yanı olarak görüldüğü anlaşılmaktadır. Bunlar sırasıyla şunlardır:

? Başarılı personelin yeterince ödüllendirilmemesi,
? Personelin yetkinlik ve yeterliklerinin tam olmaması ve tüm personeli kapsayan bir rotasyon uygulamasının olmaması,
? Cami dışı din hizmetlerinin yetersizliği, bu hizmetlerde kitle iletişim araçları vb. imkanların yeterince kullanılmaması nedeniyle toplumun tüm kesimlerine ulaşılamaması,
? Güncel dini meselelerde net tavrın ivedilikle ortaya konamaması,
? Yayınların fiyatının yüksek oluşu ve ücretsiz yayın dağıtımının yetersiz olması,
? Kur'an kurslarının sayısının az olması ve mevcutların fiziki yapılarının yetersiz olması,

Beklentiler

Çalışanların Başkanlıktan beklentilerini tespit etmek üzere ankette açık uçlu olarak sorulan ?Başkanlık'tan beklentilerin neler olduğu? sorusuna 7.460 beklenti yazılmıştır. En fazla beklenti ?Atama ve nakillerle görevlendirmelerin objektif kriterlere bağlanması?, ?Hizmet sınıfl arı arasındaki farkın kaldırılarak tüm personelin özlük haklarının iyileştirilmesi? noktasında olmuştur. ?Merkez teşkilatı ile taşra teşkilatı arasında irtibatın güçlendirilmesi? ve ?Sosyal imkânların artırılması (lojman, misafirhane ve diğer tesisler)? talepleri de en çok dile getirilen hususlar arasında yer almaktadır. Başkanlık tarafından sunulan hizmetlerle ilgili olarak yapılan teklifl er şunlardır:

? Cami dışı din hizmetlerinin geliştirilmesi,
? Hizmet içi eğitim (ihtisas eğitimleri, yeni eğitim merkezleri, eğitim programlarının içeriği, tashih-i huruf kurslarına alım şartlarının kolaylaştırılması, isteyen görevliler için hizmet içi eğitim kurslarının düzenlenmesi),
? Yaz Kur'an kurslarıyla ilgili düzenlemeler (kursların okullarda verilmesi, eğitim materyallerinin ücretsiz verilmesi, ders saatlerinin artırılması, öğrenci sayısına yönelik kotanın düşürülmesi),
? Personelin eğitim seviyesinin yükseltilmesi ve verilen eğitimlerin artırılması,
? Kur'an kurslarıyla ilgili düzenlemeler (iaşe-ibate giderlerinin bütçeden karşılanması, sayılarının artırılması, kursların bilgi çağına uygun bir şekilde donatılması),
? Güvenilirlik ve samimiyet ilkelerinin öne çıkarılması,

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber