Trafikte imtiyaz Yargıtay'ın kararıymış...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mayıs 2005 15:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, savcı, hakim, milletvekili gibi meslek gruplarına trafik cezası uygulanmasıyla ilgili Yargıtay'ın ceza tutanağı düzenlenemeyeceğine dair kararı bulunduğunu söyledi. Çalışkan, savcı ve hakimlerin trafik kurallarını ihlal etmesi durumunda cezai işlem yapılmadan durumun bir tutanakla kurumlarına bildirileceğini belirtti.

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, haftalık bilgilendirme toplantısında, Yargıtay üyelerine trafik cezaları konusunda gösterilen farklı uygulamanın, Yargıtay'ın "hakim ve savcıların kişisel suçların tespit edilemeyeceği" kararından kaynaklandığını açıkladı.

Çalışkan, "Trafikte milletvekillerinden sonra hakim ve savcıları da içeren bir imtiyaz listesi mi hazırlandı?" şeklindeki soruya verdiği yanıtta, Yargıtay'ın, "yargı mensuplarının işledikleri kişisel suçlarda cezai işlem yapılamayacağı" yönünde bir kararının olduğunu hatırlatarak, bu konudaki uygulamalarda, Yargıtay'ın bu kararının etkili olduğunu dile getirdi.

'HERKES SINIRLAMALARA UYMALI'

Karayollarında uygulanan hız limitlerine tüm sürücülerin uymak zorunda olduğunu belirten Çalışkan, İngiltere'de şehiriçinde 48 KM/S, şehirdışında 96 KM/S, otoyollarda 112 KMS, İsviçre'de 50 KM/S, şehirdışında 80 KM/S, otoyollarda 120 KM/S, Norveç'te şehiriçi 50 KM/S, şehirdışında 80 KM/S, otoyollarda 90 KM/S, Fransa ve İtalya'da şehiriçi 50 KM/S, şehirdışı 90 KM/S ve otoyollarda 130 KM/S olduğunu belirten Çalışkan, hız, yakın takip ve hatalı sollama nedeniyle geçen yıl bir milyon 118 bin 170 araç sürücüsüne ceza uygulandığını bildirdi.

Çalışkan, alkollü araç kullanan 79 bin 961, emniyet kemeri takmayan 201 bin 152 sürücüye cezai işlem yapıldığını kaydetti.
Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, Milan ve Liverpool takımları arasında oynanacak Şampiyonlar Ligi Final Maçı için geniş güvenlik önlemleri alındığını söyledi.

Haftalık basını bilgilendirme toplantısında maçla ilgili önlemleri anlatan Çalışkan, UEFA kriterleri çerçevesinde stadın kapasitesinin 69 bin 500 olarak belirlendiğini ifade etti.

İstanbul Valiliği'nin rakip takım seyircileri için ayrı havalimanları belirlediğini ve stada geliş ve gidiş sırasında ayrı güzergahlardan hareket edeceklerini kaydeden Çalışkan, İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün de sahte ve karaborsa bilet satılmaması için sivil polisler görevlendirdiğini söyledi.

Atatürk Havalimanı'nda maç nedeniyle gelen kişileri giriş ve çıkışları sırasında her türlü kolaylığın sağlanacağını ifade eden Çalışkan, her iki takım taraftarlarının pasaport fotokopilerini yanında bulunduracaklarını ve maç biletini gösteren kişilerin pasaport fotokopilerine kaşe vize tatbik edileceğini anlattı.

Maç nedeniyle İtalya ve İngiltere başkonsolosluklarından birer görevlinin Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarında bulunacağını ve bu kişilerin Türk makamlarıyla irtibatlı olarak görev yapacağını vurgulayan Çalışkan, ''Maç nedeniyle havalimanlarında Emniyet Genel Müdürlüğü ve diğer illerimizden takviye polisimiz görev yapacak'' dedi.

OTOMATİK PARMAK İZİ

Otomatik Parmak İzi (AFİS) ile ilgili bilgi veren Çalışkan, bu sitemle sayesinde Ocak 2003 ve 30 Nisan 2005 tarihleri arasında 14 bin 799 olayın aydınlatıldığını kaydetti.

Karayollarında uygulanan hız limitlerine tüm sürücülerin uymak zorunda olduğunu belirten Çalışkan, bazı Avrupa ülkelerinden örnekler verdi. İngiltere'de şehiriçinde 48 KM/S, şehirdışında 96 KM/S, otoyollarda 112 KMS, İsviçre'de 50 KM/S, şehirdışında 80 KM/S, otoyollarda 120 KM/S, Norveç'te şehiriçi 50 KM/S, şehirdışında 80 KM/S, otoyollarda 90 KM/S, Fransa ve İtalya'da şehiriçi 50 KM/S, şehirdışı 90 KM/S ve otoyollarda 130 KM/S olduğunu belirten Çalışkan, hız, yakın takip ve hatalı sollama nedeniyle geçen yıl bir milyon 118 bin 170 araç sürücüsüne ceza uygulandığını bildirdi.

Çalışkan, alkollü araç kullanan 79 bin 961, emniyet kemeri takmayan 201 bin 152 sürücüye cezai işlem yapıldığını kaydetti.

Toplantının ardından soruları yanıtlayan Çalışkan, savcı, hakim, milletvekili gibi meslek gruplarına trafik cezası uygulanmasıyla ilgili Yargıtay'ın ceza tutanağı düzenlenemeyeceğine dair kararı bulunduğunu, Adalet Bakanlığı'nın da bu doğrultuda görüş bildirdiğini vurguladı. Çalışkan, savcı ve hakimlerin trafik kurallarını ihlal etmesi durumunda cezai işlem yapılmadan durumun bir tutanakla kurumlarına bildirileceğini söyledi.

Çalışkan, hafta sonu oynanacak olan Fenerbahçe ve Galatasaray arasındaki derbi maçla ilgili bir soru üzerine de, İstanbul Valiliği'nin geniş güvenlik önlemi aldığını bildirdi. Çalışkan, ''Taraftarlar yanlarında suç aleti taşımasın. Centilmence güzel bir maç olsun'' dileğinde bulundu.

Hürriyet


"Trafikte imtiyazlı liste"... Koca: "Genelgede milletvekilleri yok" TBMM Genel Sekreter Vekili Ali Osman Koca, milletvekillerinin İçişleri Bakanlığı'ndan hiçbir imtiyazlı uygulama talebinde bulunmadıklarını bildirdi. Koca, Bakanlığın, trafikte ceza tutanağı düzenlenmeyecek kişilerle ilgili genelgesinde milletvekilleriyle ilgili bir ibare bulunmadığını ifade etti. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Koca, "Son günlerde ulusal düzeyde yayın yapan günlük gazetelerin büyük bir kısmında hakim ve savcılara trafik cezası yazılamayacağına dair İçişleri Bakanlığı genelgesinin olduğu ve böylece Türkiye'de imtiyazlı bir sınıf oluşturulduğu, eşitlik ilkesinin ihlal edildiği konusunda sürekli yayınlar yapıldığının müşahede edildiğini" belirtti. Koca, açıklamasında şunları kaydetti: "Ancak, yayınlarda hakim ve savcı sınıfı için yapılan bu imtiyazlı uygulamanın Türkiye Büyük Millet Meclisi mensubu milletvekillerine de uygulanması konusunda İçişleri Bakanlığı'nca genelge yayınlandığı, kısaca milletvekillerinin de bu imtiyazlı sınıfa dahil edildikleri yazılmaktadır. Bu konuyla ilgili TBMM'nin hiçbir üyesi tarafından böyle bir taleple bulunulmamıştır. Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı'nca yayınlanan 25.02.2005 ve 25.04.2005 tarihli genelgelerin incelenmesinden de bu ayrıcalığın sadece hakim ve savcılara, Anayasa Mahkemesi raportörlerine, Yargıtay ve Danıştay Cumhuriyet savcıları ve tetkik hakimlerine, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve Sayıştay üyelerine, daire başkanlarına tanındığı, bu kişiler hakkında ceza tutanağı düzenlenemeyeceği, sadece kimlik bilgilerini içeren bir tespit tutanağı düzenlenebileceği belirtilmektedir. 25.02.2005 günlü genelgede, TBMM Üyeleri hakkında trafik ceza tutanaklarının TBMM Başkanlığı'na gönderilmesinin istendiği ve milletvekilleri hakkında Karayolları Trafik Kanunu gereği kural ihlali durumunda, trafik ceza tutanağı düzenlenebileceği açıkça belirtilmekte ve milletvekillerine herhangi bir ayrıcalık veya imtiyaz tanınmamaktadır. Ancak, genelgenin çok açık bir dille yazılmasına rağmen kasıtlı veya kasıtsız olarak bu konu gerekçe gösterilerek milletvekillerine bir ayrıcalık sağlanmış gibi yanlış bilgilerle kamuoyu yanıltılmaktadır. İçişleri Bakanlığı'nca yayınlanan konuyla ilgili 25.04.2005 İkinci genelgede ise TBMM üyesi milletvekilleri ile ilgili herhangi bir ibare bulunmamaktadır." TBMM üyelerinin İçişleri Bakanlığı'ndan hiçbir imtiyazlı uygulama talebinde bulunmadığını, genelgeden de anlaşılacağı gibi şu anda milletvekillerine ceza tutanağı düzenlenebildiğini belirten Koca, "Milletvekillerimizi imtiyazlı bir uygulamanın içinde gösteren, toplumdan ayıran ve ayrıcalıklı sınıfmış gibi ima eden haber ve bilgilerin düzeltilmesini beklediklerini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber