Ücretsiz anaokulu geliyor

Haber Giriş : 21 Mayıs 2005 13:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anaokullarında "sponsorluk" uygulamaları devreye sokularak ücretsiz dönem başlatılacak. 5 ve 6 yaş grubunda olan 2 milyon 702 bin çocuğun tamamının okul öncesi eğitime alınması hedefleniyor.

Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitimi Genel Müdürü Remzi İnanlı, Türkiye'de 5 ve 6 yaş grubunda bulunan 2 milyon 702 bin çocuğun anaokullarında ücretsiz okutulacağını açıkladı. Yapacakları yeni düzenlemeleri Yeni Şafak'a anlatan İnanlı, anaokulu çağındaki çocukların tamamını okullu yapmak için anaokullarında sabah ve öğle olmak üzere ikili öğretime geçeceklerini, bu sayede kapasiteyi artıracaklarını bildirdi. Anaokulları ikili eğitim 2005-2006 öğretim yılında eylül ayından itibaren uygulanmaya başlayacak.

Öğrencilerden halen aylık olarak alınan 130 YTL ücretin sadece yemek ücreti olduğunu belirten İnanlı, ücretsiz anaokulunu sağlamak üzere özel şirketlerle işbirliğine gideceklerini açıkladı. Şirketleri okullara "sponsor" yaparak öğrencilerin gıdalarını ücretsiz sağlamayı planladıklarını aktaran İnanlı, "Vatandaşımızın adına çocuğunun beslenme parasını bulma arayışına girdik. Bu amaçla 6 büyük şirketle geçtiğimiz hafta MEB'de biraraya geldik. Önümüzdeki hafta 'sponsor' olarak işbirliğine gideceğimiz firmaları açıklayacağız" diye konuştu.

Çalışanlar için tam gün

MEB'in halen 65 yeni anaokulu binasının yapımını hızla sürdürdüğünü bildiren İnanlı bu sayının yeterli olmadığını belirterek, "Ben bu okullarda alsam alsam 7 bin öğrenci okuturum. Ancak bizim hedefimiz çoğu Avrupa ülkesinde olduğu gibi tüm çocukların okul öncesi eğitimlerini almaları ve 48-72 aylık arası 2 milyon 702 bin 912 çocuğumuzun tamamına ulaşmak. Bu yüzden bina sorununu çözmek üzere ikili öğretime geçiyoruz. Ancak çalışan anneler için tam gün öğretim devam edecek. İkili öğretimde öğle yemeği masraflarımız da olmayacağı için anaokullarını ücretsiz yapma projemizde önemli bir adımı atmış olacağız. Öğrenci kontenjanımız da ikiye katlanacak" dedi. İnanlı halen anaokullarında ve anasınıflarında toplam 450 bin öğrencinin okul öncesi eğitim aldığını bildirdi.

Zeka gelişimi için önemli

Gelişen dünyada okul öncesi eğitimin eğitim sistemi içerisindeki yerinin daha da önemli hale geldiğini belirten İnanlı, "Çocuğun zeka gelişiminin yüzde 70'i 0-6 yaş arasında tamamlanmaktadır. Neden bu en verimli zamanlarında çocuklarımıza uzak kalalım da onları eğitmeyelim?" dedi. Türkiye'de bugüne kadar ilk öğretime, orta öğretime ya da yüksek öğretime verilen önemin, bu işin temeli olan okul öncesi eğitime verilmediğini bunun da çok büyük hata olduğunu söyleyen İnanlı şöyle konuştu:

"Gereken yatırımı yapamamışız. Gelişmiş ülkeler bunu böyle yapmıyor. Amerika, Fransa, Almanya ve İtalya gibi ülkelerde bu eğitim yüzde 70'lerin üzerinde ve birçok ülkede ise zorunlu. Okul öncesi eğitim alan çocukların ilk öğretimde ve orta öğretimde başarılı, üniversiteye geldiklerinde ise daha çok başarılı oldukları gözlemleniyor. Hatta araştırmalarda okul öncesi eğitim alan çocukların üniversitede yüzde 98 oranında başarılı oldukları gözleniyor."


yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber