Çanakkale 1915 Gezici Müzesi Sivas'ta

"Çanakkale'den Anadolu'ya Projesi" kapsamında Türkiye turnesine çıkan "Çanakkale 1915 Gezici Müzesi" Sivas'ta törenle ziyarete açıldı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2012 23:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sebahattin Öztürk Spor Salonunda yapılan çalışı nedeniyle düzenlenen tende konuşan Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, ''Böyle bir program yapma imkanını Allah bize nasip etmedi. Ama böyle bir fırsat varmış müze ayağımıza kadar geldi. Yaklaşık 80 okulun öğrencilerine buradaki Çanakkale Gezici Müzesi'ni gösterme, seyrettirme imkanını vermiş olacağız. Bu manada inşallah asker kardeşlerimiz de gelecek, onlar da görecek. Cenab-ı Allah bu millete Çanakkale gibi bir harbi bir daha yaşatmasın. İstiklal Marşı'nı da bir daha yazdırmayı nasip etmesin. Ama bu millet öyle bir asil, yüce, kahraman bir millettir ki Allah göstermesin aynı hadiselerle karşılaşsa Çanakkale'den daha geride kalmadan çoluk çocuğuyla, kadını kızıyla elinden gelen gayretleri gösterir.'' şeklinde konuştu.

Çanakkale Müzesi Genel Koordinatörü Cengiz Yürükaslan ise koca bir Çanakkale'yi Türkiye'de gezdirmenin çok meşakkatli ve zor bir iş olduğunu kaydederek, ''Çanakkale Müzesi Sivas ilimizde 151'inci sergilemesini yapıyor. 5 yıldır Türkiye'yi dolaşan müze ile 10 milyona yakın öğrenciye, Çanakkale'yi ve Çanakkale ruhunu anlatmaya çalıştık. Unutulmaya yüz tutmuş tarihimizi, hiçbir siyasal boyuta sokmadan, Çanakkale'yi Çanakkale olarak anlatmaya çalıştık, anlatmaya da devam ettik'' dedi.

Yürükaslan, Müzede 4 bin parça malzemenin hepsinin de 97 yıllık olduğuna işaret ederek, ''Bunların yanı sıra 25 anlatım tablosu, her gittiği yere Çanakkale'de yatan şehitlerinden oluşan temsili şehitlik ve 35 dakikalık 1915 senesi çekimi çok özel belgesel filmiyle Çanakkale'ye gidemeyenlerin ayağına Çanakkale'yi getiriyor." ifadelerini kullandı.

Açılışta Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ve eşi Makbule Ürgüp, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa İlter,Sivas Emniyet Müdürü Ahmet Kemal Seyhan, Sivas Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği Başkanı Mustafa Hızal, BBP İl Başkanı Aytekin Kulmaç'ın yanı sıra çok sayıda vatandaş ile öğrenci yer aldı.

Müzenin Sebahattin Öztürk Spor Salonu'nda 9 gün boyunca sat 10.00-18.00 arasında Sivas halkının ziyaretine açık olacağı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber