Başbakan Erdoğan, koltuğu devretti

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla Başbakan Erdoğan koltuğunu devir-teslim töreniyle genç öğrenci Enes Karabulut'a devretti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Nisan 2012 19:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devir-teslim töreninde genç Başbakan'ın sorulara verdiği cevaplar dikkat çekerken, Başbakan Erdoğan da Anıtkabir'deki törenlere katılmamasıyla ilgili olarak, "9.5 yıldır aksatmadan bu katılımını gerçekleştiren bir Başbakan'ın, herhalde özel bir sebebi olmaz. Herhangi bir özel anlam giydirmeye gerek yok" açıklamasını yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla makam koltuğunu Keçiören Tarhuncu Ahmet Paşa İlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencisi Enes Karabulut'a devretti. Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleşen devir-teslim törenine Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve toplam 18 öğrenci katıldı. Başbakan Erdoğan'ın salona gelmesiyle başlayan törende, Başbakan Erdoğan salondaki minik öğrencilerle teker teker tokalaştı. Utku Berkay Dağdeviren isimli bir öğrenci ise Başbakan Erdoğan'a kapalı bir mektup verdi.

Başbakan Erdoğan'ın öğrencilerle yakından ilgilendiği törende, anasınıfı öğrencisi olduğu öğrenilen Aslı Sevda Balçiçek isimli minik bir öğrenci ise Başbakan Erdoğan'a çiçek sundu. Başbakan Erdoğan yine isminin Burak olduğunu öğrendiği bir öğrenciye, kendi oğlunun adının da Burak olduğunu hatırlattı.

Başbakan Erdoğan'dan koltuğu devralan Enes Karabulut ise metne bağlı kalmadan yaptığı konuşmasında, "Benim bu makamda bulunmam, 23 Nisan'a verilen önemin sembolik olmasından öte Türkiye Cumhuriyeti'nin geleceğin yeni nesillerini yetiştirmiş birine emanet ettiğinin somut bir göstergesidir. Ne mutlu ki böyle bir ülkenin evladıyım" diye konuştu.

Genç Başbakan Enes Karabulut'un ardından bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan ise, kırtasiye malzemelerinin ulaşılamaz olduğu, televizyonun daha yeni yeni ülkeye girdiği bir dönemde çocukluklarını yaşadıklarını belirterek, Pepe'nin, Keloğlan'ın çizgi filmlerini seyremediklerini söyledi. Torununun kendisine "Dede bana Pepe'yi aç" dediğinde üzüldüğünü çünkü derslerinden ayrı kaldığını söyleyen Başbakan Erdoğan, genç Başbakan Enes Karabulut'a ise bu durumu sorması üzerine, "Benim kardeşim de var. Öğretici bir çizgi film bence" diye konuştu.

Kendi çocukluk yıllarından bahseden Başbakan Erdoğan, kendilerinin dolu dolu bir çocukluk dönemi geçirdiklerini, mahalledeki arkadaşlıkların, komşuluk ilişkilerinin güçlü olduğu bir dönem olduğunu belirterek, artık paylaşım asrının geride kaldığına dikkat çekti. "Sizler de bugünün fırsatlarını en iyi şekilde değerlendirmenizi, ama evinize kapanıp kalmamanızı özellikle rica ediyorum" diyen Başbakan Erdoğan, "Hele bilgisayarların başına esir olmamanızı, bunu da sizden özellikle rica ediyorum. Çünkü o oyunlar sizi bazen asıl yapmanız gerekenden alıkoyabilir" dedi.

Çocuklara anne-baba konusunda da tavsiyelerde bulunan Başbakan Tayyip Erdoğan, "Sizlere özel bir tavsiyem şu; anne-babalarınızın kıymetini bilin ve onlara karşı saygıda asla kusur etmeyin. Onlar sizin birinci derecede varlık nedeninizdir, varlık sebebinizdir. Onlar olmasa, siz olmazdınız. Ama biliniz ki, onlar da sizinle beraber güçleniyorlar" şeklinde konuştu. İçinde bulunulan salonu gösteren Başbakan Erdoğan, hükümet kararlarının birçoğunun bu salonlarda alındığını ve yine bu salonlarda geleceğin büyükleri çocuklar için çalıştıklarını hatırlattı.

Kendi hükümetleri döneminde en fazla yatırımı eğitim konusuna yaptıklarının altını çizen Başbakan Erdoğan, artık her öğrenciye tablet bilgisayar verilmeye başlandığını ve öğrencilerin artık okula yorulmadan gelip gideceğini ifade etti.

"İMTİHANLARDAN ÇOCUKLARIMIZI KURTARACAĞIZ"

Başbakan Erdoğan konuşması sırasında ise, kendi yeğeninin kendisine ödevlerden dert yandığını, tatil sırasında bile ödev yaptıklarını şikayet ettiğini belirtti. "Artık bunlardan da bu çocuklarımızı kurtaralım" diyen Başbakan Erdoğan, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Bayramda bile ödev, haftasonu ödev. Ama bu imtihanlardan falan yavaş yavaş çocuklarımızı inşallah kurtaracağız. Çok daha farklı sistemlere inşallah geçeceğiz. Zira bu imtihanlarla başarı yakalanamıyor. Bunları farklı sistemle çözeceğiz, farklı sistemle başaracağız. Hem ailelerin, hem anne-babaların ceplerini sövüşlüyorlar. Parası olan gidiyor; parası olmayan neyi var, neyi yok satacak çocuğunu üniversite hazırlık, yok fen lisesi, anadolu lisesi hazırlık buralara gönderecek. Böyle bir mantık olmaz. Bunun değişmesi lazım. Ben siyasetçiyim. Benim görevim ufuk vermektir, bunun altını doldurması gereken teknokratlardır, bürokratlardır. ve bunu gerçekleştirmek zorundayız. O zaman şimdi bu okullarımız niye var? Niye okula gidiyoruz, okullarda da bulunmamızın o zaman hiçbir anlamı yok. Okullarda gerekli olanı verecek kalitede öğretmenlerimiz de olmalpndan bir konutma yapı, bu öğretmenleri de yetiştirmeliyiz. ve bu öğretmenlerimizle birlikte okullarımızdan bu başarı serüvenini inşallah hep birlikte görmeliyiz."

4+4+4 DÜZENLEMESİ

Başbakan Erdoğan, salonda bulunan öğrencilere hitaben yaptığı konuşmasında 4+4+4 düzenlemesine de değindi. "12 yıla çıkardığımız zorunlu eğitimle size 4 yılda bir ne getirdik, teneffüsler getirdik" diyen Başbakan Erdoğan, "Artık birinci sınıftan başlayıp 8 yıl boyunca aynı okulda okumak zorunda değilsiniz. 4 yılda bir sizin ya da ailenizin tercihleri doğrultusunda farklı okulları seçme hakkınız olacak. Böylece daha çok şey öğrenecek, bilgileriniz, becerileriniz, yeterlilikleriniz ve arzularınız doğrultusunda daha farklı okulları tercih edebileceksiniz" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan konuşması sırasında ise, "Artık sizler bizim oturduğumuz koltuklarda kalkmamak üzere oturacaksınız" diyince, genç Başbakan Enes Karabulut'tan da, "Kalkmayacağım artık" yorumu geldi. Bunun üzerine Erdoğan da, "Kalkmamak üzere oturma. Şimdiye kadar kalkmamak üzere oturanlar bu ülkeye çok şeyler kaybettirdi. Biz öyle yapmayalım, biz devamlı hücre tazelemesi olsun dimi?" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan konuşmasının sonunda ise şunları söyledi:

"Unutmayın, Somali'deki çocuklar sizin yaşamınıza hasret. Unutmayın Etiyopya'daki çocuklar sizin yaşamınıza hasret. Onlar böyle bir ortamı bulamıyor. Aynı şekilde Bosna'daki tüm çocuklar sizin yaşamınıza hasret. Onun için çok gayret etmemiz lazım. Ülkemizi daha iyi konuma getireceğiz."

"FENERBAHÇE İNŞALLAH ŞAMPİYON OLACAK"

Devir-teslim töreninde yapılan konuşmaların ardından ise, genç Başbakan Enes Karabulut gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin "Bu Başbakanlıktaki 3. döneminiz. Başbakanlık'taki göreviniz bittikten sonra Cumhurbaşkanı olmayı düşünüyor musunuz?" diye sorması üzerine Başbakan'ın koltuğuna oturan Karabulut, "Zaten Başbakanımız şuanda görevinden ayrıldı. Bugün itibariyle yeni bir Başbakan geldi zaten. O eski Başbakanımıza kalmış bir karardır bence. Cumhurbaşkanı olmak istiyorsa, onunla görüşmelerimiz olabilir" şeklinde cevap verdi. Verdiği cevaplarla salondakilerin dikkatini çeken Karabulut ayrıca, "Bizim Cumhurbaşkanı adayımız Recep Tayyip Erdoğan olacak" dedi.

Bir soru üzerine Fenerbahçeli olduğunu söyleyen ve dün akşam oynanan Fenerbahçe-Galatasaray maçının sonucunu değerlendiren Karabulut, "Fenerbahçe bence bu sene şampiyon olacak Allah'ın izniyle. Fenerbahçe şampiyon olmak için zaten Galatasaray'ı 2-1 iyi devirdi" değerlendirmesini yaptı.

ANITKABİR'DEKİ TÖRENLER

Devir-teslim töreninde Başbakan Erdoğan'a da sorular soruldu. Bir gazetecinin sabah düzenlenen Anıtkabir'deki törenlere katılmadıklarını hatırlatarak özel bir sebebinin olup olmadığını sorması üzerine Başbakan Erdoğan, "9.5 yıldır aksatmadan bu katılımını gerçekleştiren bir Başbakan'ın herhalde özel bir sebebi olmaz. Bugün de yine diğer programlarımızı aynı şekilde yürütüyoruz. Bu akşamda yine aynı şekilde sayın Meclis Başbakanımız'ın kokteyli olacak. Herhangi bir alpndan bir konuşma yapözel anlam giydirmeye gerek yok" cevabını verdi.

Başbakanlık koltuğuna oturan Enes Karabulut, kendisine kabinede en çok çalışmalarını beğendiği bakanlar sorulunca, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın çalışmalarını beğendiğini söyledi. Bunun üzerine gazetecilerin salonda Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in de olduğunu hatırlatılarak, "En başarılı bakanlar listenizde neden Milli Eğitim Bakanı yok?" sorusunu sorması üzerine Karabulut, "Sayın Milli Eğitim Bakanımız da çok başarılı" dedi. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in ise bunun üzerine, esprili bir şekilde "Seninle dışarıda görüşeceğiz" demesi üzerine olaya Başbakan Erdoğan el koydu. Erdoğan, genç Başbakan'a, tavsiyede bulunarak "Bu durumda senin bu bakanı kovman lazım bu toplantıdan. 'Sen kimsin ki Başbakan'ı tehdit ediyorsun' demen lazım" diye konuştu.

Başka bir gazetecinin ise kabine de bir revizyon olup olmayacağını sorması üzerine minik Başbakan Enes Karabulut, revizyona gerek olmadığını, kabinenin çok başarılı olduğunu kaydetti. Karabulut, bir soru üzerine ise 4+4+4 düzenlemesini de değerlendirdi. Karabulut, düzenlemenin özgürlük çerçevesini genişlettiğini ifade ederek, "Ben bunun doğru bir proje olduğunu düşünüyorum" dedi.

Karabulut'a ileride ne olmak istediği sorulunca, Cumhurbaşkanı ya da Fizik Profesörü olmak istediğini söyledi. Türkiye'de fizik alanının pek gelişmediğini ve kendisinin de bunu düzeltmek istediğini kaydeden Karabulut, fizik alanında başarılı olmak istediğini dile getirdi.

Karabulut soruların ardından ise Başbakan Erdoğan'a kendi yazdığı bir şiiri takdim etti. Karabulut takdim sırasında ise, "Şiir okumanın yasak olmadığı bir ülkede yaşamamıza vesile olduğu için kendi yazdığım şiiri hediye ediyorum" diyerek çerçevelettirdiği şiiri okuduktan sonra Başbakan Erdoğan'a verdi.

Devir-teslim törenin sonunda ise Başbakakan Erdoğan minik öğrencilerle Başbakanlık'ın merdivenlerinde toplu hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber