Babacan: Akaryakıtta vergi indirimi gündemimizde değil/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2012 12:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin akaryakıtta dışa bağımlı olduğunu belirterek, "Bu alanda vergi indirim şu an gündemimizde değil." dedi.

Ali Babacan, Uluslararası Finans Enstitüsü ve Akbank tarafından tertip edilen 'İstanbul'u Önemlli Bir Finans Merkezine Dönüştürmek' konulu konferansa katıldı. Babacan, konferanstan ayrılırken gazetecilerin gündeme dair sorularını cevapladı. "Seçilmiş alanlarda vergi indirimi yapılabileceğini dillendirdiniz. Bu anlamda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de otomotivde ÖTV'nin yeniden ele alınabileceğini ifade etti. Bu seçili alanlar ne olabilir?" sorusuna Babacan, şu karşılığı verdi:

"Bizim, bu vergilere dair indirim yapabileceğimizi belirttiğimiz alanlar İstanbul Finans Merkezi eylem planında işaret ettiğimiz konular. Orada 'Eğer günün birinde bütçe imkanlarımız müsait olursa o zaman şu şu alanlarda vergi indirimi söz konusu olabilir' dedik. Ama bugün için verilmiş bir karar yok. Yani ileriye baktığımız uluslararası piyasalarla karşılaştırdığımız indirilebilecek vergi alanları açık açık eylem planı belgesinde yer alıyor. Hafif ticariler ile ilgili ÖTV konusunda malum yüzde 5 vergi artırımı uyguladık. Bunun temel sebebi binek otomobil ile hafif ticariler arasında vergi uçurumu idi. Yani vergi çokluğundan dolayı binek otomobil yerine insanların hafif ticarilere yönelimi ve hafif ticari olarak alınan araçların esasında binek otomobil olarak kullanılmasıydı. Binek otomobil ile hafif ticari arasında vergi makasını daraltmak amacıyla bunu getirdik. Hafif ticari diye satılan taşıtların kimileri esasında binek otomobil gibi kullanılıyordu. Satışlara bakıyoruz. Gelinen aşamada haifi ticariden ve binek otomobile kayışlar olabilir. Bu, arzıladığımız ve hedeflediğimiz bir şey. İnsanlar binek otomobil talep ediyorsa binek otomobil alacak. Yoksa hafif ticari alıp koltuk koyup da binek araç gibi kullanmayacak. Sektörün tümüne bakıp olan biteni izleyeceğiz. Belki ileride gerekirse adımları atacağız ama bugün için verilmiş bir karar kesinlikle yok. Herhangi bir sektörle ilgili vergi inecek ifadeleri satışı durdurur. Sektör temsilcilerinin ve ilgililerin vergi konusunda temkinli olmaları gerekiyor. Verginin ineceği lafı yayıldığında satışlar daralır. İnsanlar, 'Vergi insin ondan sonra araç alayım' der. Yani, bugün yeni bir değerlendirme söz konusu değil. Mevcut vergi oranları devam ediyor. İleride böyle bir şey olursa kararı Resmi Gazetede okuruz."

Gazetecilerin, "Akaryakıt vergileri de seçilmiş alanlar arasında mı?" sorusunu ise Babacan, "Hayır kesinlikle yok. Akaryakıt, dışa bağımlı olduğumuz ve döviz ödediğimiz bir konu. Dolayısı ile akaryakıt vergileri adına değişiklik gündemimizde yok." diye cevapladı.

"STANDART AND POOR'S TÜRKİYE'Yİ 2-3 SENE GERİDEN TAKİP EDİYOR"

Standart And Poor's'un Türkiye'nin kredi notunu indirmesi ile ilgili değerlendirmeleri sorulan Babacan, şu görüşleri dile getirdi:

"Kredi derecelendirme kuruluşlarının notlarına önem vermemiz, ağırlık vermemiz fayda getirmez. Bizi değerlendiren yatırımcılar, uluslararası finans camiası, analistlerdir. Bu yatırımcılar Türkiye'nin notunu vermiş. Ülkeye doğrudan sermaye akışı devam ediyorsa, sadece 2 sene içinde 12 bankaya daha temsilcilik açma izni verildiyse her şey yolundadır. Kanımca kredi derecelendirme kuruluşları da arkadan geliyor. Bunlar daha evvel önden giden, yol gösterendi. Şimdi bırakın önden gitmeyl gelişmeleri 2-3 sene geridene takip ediyorlar. Standart And Poor's'un değerlendirmeleri 2- 3 sene öncesine aittir, bugüne ait değildir. Notumuzu artırmaları hakkımızdı, notun kırılmasının ise destek görmediği açık. Kaldı ki kararlarının piyasada etkisi sıfırdır."

"BDDK VE TMSF BAŞKANLARINI ATAMAK İçin ACELEMİZ YOK"

Ali Babacan, BDDK ve TMSF başkanlarının atamaları ile ilgili sorular üzerine de şunları kaydetti:

"Onunla ilgili yasal yenileme yaptık. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayından sonra yürürlüğe girecek. Ardından TMSF ve BDDK başkanları ile ilgili kararları vereceğiz. Bu konuda daha verilmiş karar yok. İlk olarak yasal yenileme yapılacak sonra biz atama kararlarını vereceğiz. Zaman konusunda acelemiz yok. Şu an her iki kurulda altışar üyemiz var. Başkan vekilleri var. Her şey tıkır tıkır işliyor, aksayan bir şey yok. Yani başkanları atama için acele içinde değiliz."

"İMKB, İSTANBUL BORSASI HALİNE GETİRİLEBİLİR"

Sermaye Piyasası Kanunu'nda gelinen aşamanın sorulması üzerine de Başbakan Yardımcısı, "Sermaye Piyasası Kurulu, bu konu ile ilgili gerekeni yaptı. Taslağı Başbakanlığa yolladı. Burada geniş toplantı ile yorumları yapıldı. Şu an Ankara'ya dönüp ilgili bakan ve bürokratlarla oturup yasayı yeniden gözden geçireceğim. Sermaye piyasaları ile ilgili yepyeni bir yasa hayata geçirilecek. Son tahlilde Sermaye Piyasası Yasası'nı yırtıp atıyoruz yerine yeni bir yasa getiriyoruz. İçinde geniş unsurlar yepyeni kavramlar var." ifadelerini kullandı.

Yasa tasarısının detaylarına değinen Ali Babacan, "İMKB'nin yeni yapılandırılması ile ilgili hususları da o yasanın içine koyacağız. İMKB'nin bir AŞ olması, İstanbul Borsası adı altında yeni bir çatı haline gelmesi söz konusu olacak. Zaten İMKB, AŞ olduktan sonra halka arzı gündeme gelecek. O, piyasa şartlarına bağlı. Biz yasayı hemen tamamlamaktan yanayız. TBMM tatile girmeden, süratle yürürlüğe koymayı temenni ediyoruz. Yasa TBMM tatile girmeden yasa haline gelirse sermaye piyasaları için faydalı olur." şeklinde konuştu.

Babacan, "Sermaye Piyasası Kanunu bağlamında Sermaye Piyasası Kurulunun telefon dinleme talebinin olduğunu aktarması üzerine ise "Bunların hepsi tartışılıyor, ele alınıyor. İlgili bakanlıklarla değerlendiriliyor. Tabi Sermay Piyasası Kurulu'nun arzuları var, talepleri var. Bunların ne kadarı karşılanır, ne kadarı hakikate uygundur; bunları diğer kurumlarımızla, bakanlıklarımızla değerlendirip nihai kararımızı vereceğiz." dedi. "Tasarruf teşvik paketinin ardından tedbir paketi yürürlüğe koyacak mısınız?" sorusuna da "Ayrı konularda ayrı tedbirler her zaman gündeme gelebilir. Şu anda Sermaye piyasası dışında TBMM'ye gönderdiğimiz bir husus yok. Daha sonrası için pek çok çalışma var. Ama biz TBMM'nin kapanmasına 1,5 ay içinde ne yapabiliriz ona odaklanıyoruz." cevabını verdi.

KİRA SERTİFİKASI İLE İLGİLİ KESİN BİR TARİH YOK

Babacan, "Kira sertifikası ne zaman yürürlüğe girecek?" sorusu üzerine, "Kira Sertifikası ile ilgili yasal yenileme gerekiyor. Yasa, komisyonlarda görüşülüp TBMM Genel Kurulu'na gelecek. Genel Kurul'da kabul edildikten, Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra Hazine Müsteşarlığı piyasa şartlarına göre, zamanlama ve miktara göre karar verecek. Yani burada bir tarih yok. Haziranda yürürlüğe girecek iddiaları var, böyle bir şey de yok. haziran diye bir şey yok." açıklamalarında bulundu.

Başbakan Yardımcısı Babacan, Yunanistan'ın durumu ile ilgili bir soru üzerine, ülkenin seçimlere gidip iktidarı belirleme adına önemli kararlar aldığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Artık Yunanistan ve sorunlu Avrupa ülkeleri reform yapmalı, Bütçeleri ve borç stokları ile ilgili adımlar atmalı. Ama aynı zamanda Euro Bölgesi içinde dayanışmayı görmeliyiz. Bölgede hiçbir ülkeye 'Seni yalnız bırakıyoruz, ne halin varsa gör' denmemeli. Bu önemli. Siz bir ülkeyi Euro Bölgesi'ne alıyor, para biriminizi o ülkelerle paylaşıyorsunuz. Ama o ülkeler sorunlarla karşılaştığında 'Bana ne' diyemezsiniz. Tabii Euro Bölgesi'ne üye ülkeler de ev ödevlerini iyi yapmalıdır. Şu an için Avrupa'ya dair kaygılandığımız ciddi bir şey yok. İktidarların programlarının açıklanmasını beklemeli, atılacak adımların ne olduğunu görmeliyiz. Seçimlerden sonra umuyoruz konulara daha ciddi yaklaşılır, gerekli adımlar atılır. Tabii Fransa ekonomisi ile ilgili de riskler var. Burada da doğru adımlar atılmalı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber