Her polise ceza kesme yetkisi

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 11 Mayıs 2012 08:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye trafikte yeni bir döneme giriyor.

Fahri trafik müfettişlerinden sonra gönüllü mahalle temsilcileri devriye girecek. Gönüllü vatandaşlardan seçilecek ajanlar, kural ihlali yapanları polise bildirerek ceza yazılmasını sağlayacak.

Trafikte kural ihlali yapan sürücüler şimdi yandı. Mahallelerde trafik "ajanları" görev yapacak. Gönüllü vatandaşlardan seçilecek ajanlar kural ihlali yapan sürücüleri polise bildirerek ceza yazılmasını sağlayacak.

GÖNÜLLÜ AJANLAR...

Fahri trafik müfettişlerinden sonra şimdi de "gönüllü mahalle temsilciliği" uygulaması hayata geçiriliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kızılcahamam'daki İl Emniyet Müdürleri Bilgi Paylaşımı toplantısında gündeme gelen projeyle ilgili çalışma başlattı.

Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS), Trafik Elektronik Denetim Sistemi (TEDS), fahri müfettişler ve trafik ekiplerince yürütülen dörtlü denetim sistemine beşinci bir halka eklenecek. Gönüllü mahalle temsilciliği sisteminin yakında uygulamaya girmesi öngörülüyor.

İl Emniyet Müdürlerinden gelen öneriye sıcak bakıldı. Adeta "trafik ajanı" gibi çalışacak gönüllü vatandaşlar yaşadıkları mahallede tanık oldukları kırmızı ışık ihlali, yasak park, araç kullanırken cep telefonu ile konuşma, tehlikeli araç kullanma, çevreyi kirletme vb. her türlü ihlalini trafik ekiplerine bildirecek.

Poliste gönüllü mahalle temsilcilerinin ihbar ettiği araçlara idari para cezası uygulayacak.

Mahalle temsilcilerinin çalışma sistemi fahri trafik müfettişlerinden faklı olacak. Mahalle ajanlarında fahri müfettişlerde olduğu gibi kural ihlal tespit tutanağı bulunmayacak. Onlar sadece kural ihlali yapan araçların plakasını polise ihbar edecek.

SAYI ARTIRILSIN ÖNERİSİ

Emniyet Müdürleri zirvesinde fahri trafik müfettişlerinin sayısının yönetmelikte belirlenen hükümlere uygun olarak artırılması da teklif edildi.

Fahri trafik müfettişliği uygulaması 1999'da başladı. Halen ülke çapında 11 bin 394 fahri müfettiş görev yapıyor.

Fahri müfettişler bir yılda ortalama 52 bin dolayında trafik kuralı ihlal tutanağı düzenleyip emniyete teslim ediyor. Bu tutanakların yaklaşık 42 bini trafik cezasına dönüştürülerek sürücülerin adreslerine gönderiliyor.

Toplantıda caydırıcı olması açısından "alkollü" ve "ehliyetsiz" araç kullanımının "asli" kusur kapsamına alınması da kabul gördü.

TÜM POLİSLER CEZA YAZABİLECEK

Emniyet Genel Müdürlüğü, trafik polisi dışındaki diğer polislerin de trafik suçu tespit yetkilerini etkin bir biçimde kullanmaları için harekete geçti.

İlgili mevzuatta yapılacak düzenleme ile 21 bin trafikçinin dışında kalan 211 bin 647 polise ceza yazma yetkisi verilecek.

BİR GÜNDE 11 KİŞİ ÖLÜYOR

Hizmetleri Başkanlığı'nca hazırlanan raporda, Türkiye'de bir günde ortalama 360 ölümlü ve ya yaralamalı trafik kazasının meydana geldiğine dikkat çekilerek şöyle denildi: "Bu kazalar sonucunda olay yerinde yaklaşık bir günde 11 kişi hayatını kaybetmekte, 649 kişi yaralanmakta ve ya sakat kalmaktadır.

Ülkemizde, 30 günlük tedavi sürecindeki ölümler dahil bir yılda 8 bin dolayında vatandaşın hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir."

HABER: Kamil ELİBOL

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber