Prof.Dr. Şahin: Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarır

Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Berksoy Şahin, son yıllarda kadınlarda sıklıkla görülen meme kanserinin erken teşhisle önüne geçilebileceğini söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Mayıs 2012 19:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her tümörün meme kanseri olmadığına dikkat çeken Şahin, "Kansere bağlı ölüm nedenleri arasında akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer alan meme kanseri için düzenli olarak muayenelerin yapılması gerekiyor. Kadınların düzenli olarak kendi kendilerine yapacakları muayene de erken teşhiste önemli." dedi.

Hatay'ın Erzin ilçesinde Yeşilkent Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen konferansta konuşan Çukurova Üniversitesi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Berksoy Şahin, kadınların korkulu rüyası 'Meme kanseri' hakkında detaylı bilgiler verdi. Her tümörün meme kanseri olmadığını belirten Şahin, Türkiye'de her yıl 30 bine yakın kadına meme kanseri tanısı konulduğunu söyledi. Meme kanserinin şikayete neden olmadan erken evrede tanınmasının, hastalığın tamamen tedavi edilmesi ihtimalini arttırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Şahin, ''Meme kanserine karşı ilk önemli adım, kadınların bu hastalık konusunda bilgi sahibi olmaları ve meme sağlıklarını nasıl koruyabilecekleri konusunda bilinçlenmeleridir. Meme kanserinin ortaya çıkış nedenleri bilinmemektedir. Ancak meme kanserinde risk faktörlerinin ve koruyucu faktörlerin biliniyor olması, bu kanser türünde uyarıcı nitelikte bir yarar sağlamaktadır. Bununla birlikte erken tanı sayesinde meme kanserinin yol açabileceği sorunların büyük bir bölümü çözümlenmekte ve tedavi sonrası yaşam süresi ve kalitesinde önemli ölçüde artışlar sağlanabilmektedir.'' şeklinde konuştu.

''ERKEN TANI ÖLÜM RİSKİNİ AZALTIR''

Meme kanserinde erken tanının kadınlardaki ölüm riskini azalttığına dikkat çeken Prof. Dr. Berksoy Şahin, erken tanıda kendi kendini muayene yönteminin önemli olduğuna değindi. Kanser riskinin genç kadınlarda da bulunduğunu anlatan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

?Meme kanserinin erken tanısı hastanın bu konudaki duyarlılığına ve hekim-hasta iletişiminin sürekliliğine bağlı olarak kolaylaşmaktadır. Genellikle meme kanserinin ilk belirtisi memede veya koltuk altında ele gelen bir kitledir. Bu tür kitlelerin hasta tarafından saptanabilmesi kadınların periyodik olarak kendilerini muayene etme alışkanlığına bağlıdır. Ancak ne yazık ki hastaların bu konuda yeterli bilgiye sahip olmamaları sebebi ile kadınlar kendi kendini muayene etmemekte ya da muayeneden korkmaktadır. Bu sorunu aşmanın en kolay yöntemi kadınlara yaşamları boyunca kendilerine bazı soruları sorabilme alışkanlıklarının kazandırılmasıdır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber