Klinik eczacılık bilinçsiz ilaç tüketimini azalttı

Acıbadem Adana Hastanesi'nden Sorumlu Eczacı Pırıl Yıldırım, klinik eczacıların hastane servislerinde görev almasıyla bilinçsiz ilaç tüketiminin azaldığını ve tedavi ile izleme programlarında başarının arttığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Mayıs 2012 22:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilimsel eczacılığın 173. yıl dönümü nedeniyle açıklama yapan eczacı Yıldırım, eczacılığın yeryüzünün bilinen en eski mesleklerinden biri olduğuna dikkat çekti. İnsanlığın varoluşu ile ortaya çıkan hastalıklarla beraber tıp bilimi ve hekimlik tarihinin oluştuğunu, ilaç uygulamalarının başladığını hatırlatan Yıldırım, ilaç endüstrisindeki hızlı gelişime paralel olarak geleneksel eczacılık kavramının yerini ?Klinik Eczacılık' uygulamalarının aldığını kaydetti. Üniversiteler ve özel sağlık kuruluşları tarafından benimsenen hasta odaklı eczacılık anlamına gelen 'klinik eczacılığın' önemine değinen Pırıl Yıldırım, elektronik hasta kaydı alt yapısını oluşturabilen sağlık kuruluşlarında, hasta ile ilgili tüm verilerin hekim, eczacı, hemşire üçgeninde taşınabilir olmasıyla ?klinik eczacılık' uygulamalarının da etkin şekilde kullanılmaya başlandığını dile getirdi.

Hastane eczacılığını, serbest eczacılıktan ayıran en önemli özelliğin ilaç verilen hastanın, önceki ve sonraki klinik değişikliklerinin ve tedavinin her aşamasının birebir izlenmesi olduğunu vurgulayan Yıldırım şöyle devam etti: ?Klinik eczacıların görevlerinden biri de diyetisyen ve hekimlerle iş birliği yaparak, ilaç-ilaç, ilaç-besin etkileşimlerinin önlenmesi. Bu bağlamda her hastanın, her bir ilaç için etkileşim kontrolleri eczacılar tarafından yapılarak; hekim, diyetisyen ve hemşire tarafından da görülecek şekilde elektronik ortamda hasta bilgilerine kaydediliyor. ?

KLİNİK ECZACILIKLA İLAÇ SUİSTİMALLERİNİN ÖNÜNE GEÇİLİYOR

Klinik eczacılar tarafından yönetilen tek dozlu ilaç dağıtım sistemleriyle, ilaç suistimallerinin önüne geçildiğine işaret eden Yıldırım, bu durumun da ilaç ekonomisine katkı sağladığını aktardı. Yatan her hastanın klinik parametrelerinin günlük olarak hesaplandığını dile getiren Yıldırım şunları söyledi: ?Doz veya doz aralığı değişimi gereken hastalar ile ilgili hekimlerle iş birliği yapılarak, istenmeyen etkilerin ortaya çıkması kontrol altına alınıyor. Yine hastaların alerji öyküleri, ilaç geçmişleri, daha önce geçirilen hastalıkların sorgulanması ve daha önce uygulanmış tedavi rejimlerinin incelenmesi de klinik eczacılar olarak bizlerin görevidir.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber