Öğretmenin kar tatilinde de ek ders ücreti almasına yeşil ışık

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 19 Mayıs 2012 09:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet ve memur sendikaları arasında kıran kırana geçen zam pazarlık masasında Eğitim-Bir-Sen'in hizmet kolu tekliflerinden 10'u karara bağlandı. Buna göre, öğretmenler, ders görevlerini çeşitli nedenlerle yerine getirememesi veya öğretime değişik nedenlerle ara verilmesi nedeniyle derse giremediği takdirde bu sürelerdeki ders ve ek ders görevlerini yapmış sayılacak. Böylelikle kar tatili gibi beklenmedik durumlarda ek ders ücreti alamayan öğretmenlerin bu sorununa çare bulunmuş olacak.

Ayrıca eğitim kurumlarında geçici olarak görev yapan eğitimcilerin, görevlendirildikleri unvan ile asli görevleri için öngörülen ek ders ücretleri arasında kıyas yapılarak fazla olan ek ders ücretinin ödenmesi de sağlanacak. Öte yandan sağlık ve sosyal yardımla ilgili meselelerde öğretmenlerin birbirlerine yardım etmesi için kurulan İLKSAN'a üyelik isteğe bağlı olacak. Böylece ilk defa MEB kadrolarına atandığında İLKSAN'a zorunlu üye olmak zorunda kalan öğretmenler, bu kuruma isteğe bağlı olarak üye olabilecek. Yaklaşık 280 bin sınıf öğretmeninin üye olduğu İLKSAN'ın yıllık aidat geliri 90 milyon lirayı buluyor. Her ay bir öğretmenin maaşının yüzde 2'si zorunlu olarak İLKSAN'a kesiliyor. Bu da ortalama olarak her bir öğretmen maaşından ayda 27 lira, yılda ise 321 liralık kesinti anlamına geliyor. Yeni düzenleme talebi halinde bu paranın öğretmende kalması anlamına geliyor. Halihazırda 341 milyon liralık arsası, 21 milyon TL'lik tesisi bulunan İLKSAN'ın 450 milyonluk varlığı bulunuyor.

Engelli öğrenciden ek ücret istenemeyecek

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri için önemli düzenlemeler getirdi. Yeni yönetmenlikle özel eğitim kurumlarının velilerden ek ücret almasının da önüne geçilecek. Mevcut uygulamada özel eğitim kurumları, velinin rızasına bağlı olarak devletten aldıkları paraya ilaveten para öğrencilerin ailelerinden de ücret alabiliyorlardı. Yönetmelik, telafi eğitimi uygulamasına da son veriyor. Mevcut durumda özel eğitim kurumları, öğrencilerin okula gelemediği günler için telafi eğitimi yapıyor. Böylece devletten alması gereken ücreti alıyorlardı. Yeni dönemde ise telafi eğitimi son buluyor. Öğrencilerin derse gelmediği günler için sonradan telafi eğitim yapılarak ücret alınması önlenecek. Özel Özel Eğitim Kurumları Derneği Başkanı Mustafa Akdemir, telafi eğitimi yapılamayacak olmasına tepki gösteriyor. Kış şartları nedeniyle Anadolu'nun birçok yerinde özürlü çocukların okula devam edemediğini belirten Akdemir, "Diyelim öğrenci kış şartları ya da başka bir nedenle gelemedi. Gelemediği günler için telafi yapıp ücret alamayacağız." şeklinde dert yandı. Yönetmenlikle bu kurumların SGK'ya olan prim borcu, alacakları paradan otomatik eksilecek. Yönetmelikle özel eğitim kurumlarında bu kurumlarda avuç içi damar okuma sistemi zorunlu hale geldi. Kurumlar 6 ay içinde bu sisteme geçecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber