Bülent Keneş: Osmanlı'dan sonra Ortadoğu huzur görmedi

Today's Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, Ortadoğu Bölgesi'nin Osmanlı İmparatorluğu'nun hakimiyetinden çıktıktan sonra bir daha huzur iklimini yakalayamadığını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Mayıs 2012 11:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

19 Mayıs Üniversitesi Aktif Üniversiteliler Kulübü tarafından düzenlenen, 'Duyulmayan Çığlıkları ile Ortadoğu' isimli panelde konuşan Dr. Keneş, yaşanan ?Arap Baharı', Suriye'deki çatışmalar ve Türkiye İran ilişkileri üzerine değerlendirmelerde bulundu. Osmanlıdan sonra bölgenin huzur ortamını yakalayamadığını söyledi. Geçtiğimiz yıl Tunus'ta başlayan ve Mısır, Yemen ve Suriye gibi ülkelerde sıçrayan halk ayaklanmasını ?mukadder olan bir gerçeğin yaşanması' olarak nitelendiren Keneş, "Bu olaylar birden çıkmadı. Arap baharı aslında kendini 1989'da Cezayir'de gösterdi. Ama sürekli bastırıldı. Son olaylar ise bu beklenen gerçeğin harekete geçmesi ve artık önüne geçilememe durumudur." dedi.

Arap Baharı olarak nitelendirilen olayların en şiddetlilerinden birisinin de Suriye'de yaşandığına dikkat çeken Dr. Keneş, "18 Mart 2011 tarihinde Suriye'de başlayan gösteriler dalga dalga yayıldı. Ancak şanssızlıkları Rusya ve Çin'in Eset yönetimi yanında yer alması, iktidara sahip çıkmasıdır. Bugün Suriye'de insanlık dışı bir dram yaşanmaktadır. Binlerce insan komşu ülkelere sığınmak zorunda kalmıştır." diye konuştu.

Son dönemde Türkiye-İran ilişkilerinde yaşanan gerginliği de değerlendiren Keneş, "Türkiye'nin nükleer enerji konusunda İran'a hamilik yapması ve bu konuda enerji harcaması gereksiz. İran kendi geleceği için Suriye diktasının yönetimde kalmasını istiyor." değerlendirmesini yaptı.

AFRİKALI MAĞDURLAR SİZİ BEKLİYOR

Kimse Yok Mu Derneği Sağlık Hizmetleri Müdürü Veysel Kayabaşı ise gıda ve sağlık yardımında bulundukları Ortadoğu ve Afrika ülkeleri hakkında bilgi verdi. Yaşanan savaşlar ve iç çatışmalar sebebiyle binlerce insanın mağdur duruma düştüğünü belirten Kayabaşı, "Bunların başta gıda ve sağlık hizmeti alma konusunda büyük sıkıntıları var. Biz değişik ülkelere yaptığımız gıda yardımları yanı sıra sağlık taraması da yaparak bu ihtiyaca cevap vermeye çalışıyoruz.? dedi. Derneğin organizasyonları ile gönüllü doktorların yaptığı sağlık taramalarının halk nezdinde büyük memnuniyet oluşturduğunu aktaran Kayabaşı, ?Umarım sizler de doktor olduktan sonra bu tür faaliyetlere katılarak mağdurlara el uzatır, Türk halkının şefkat duygularını bütün dünyaya yayarsınız." temennisinde bulundu.

Tıp Fakültesi Mavi Salonda düzenlenen paneli Tıp Fakültesi Dekanı Haydar Şahinoğlu ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Bağrıcı ile çok sayıda öğrenci takip etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber