OMÜ Rektörü Bernay'ın açıklamaları

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Haziran 2005 11:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Prof. Dr. Ferit Bernay, inançlara saygılı, eğitim-öğretimde huzurlu ve Türkiye'nin en başarılı üniversitelerinden biri olduklarını belirterek, yapılan karalamalardan dolayı akademisyenlerin ve öğrencilerin tercih etmeyeceği bir üniversite olmaktan korktuğunu söyledi.
Aynı OMÜ yönetiminin faaliyet alanı alan Amasya, Ordu ve Sinop'ta pozitif ele alındığını Samsun'da ise karalandığını kaydeden Rektör Ferit Bernay, 4 ilde de aynı siyasi partiler varken diğer 3 ilin üniversite eğitimi bakımından sürekli geliştiğini, Samsun'un ise sen-ben kavgalarıyla zaman öldürdüğünü dile getirdi. Bernay, "Eğer, 'Samsun'da OMÜ kurulmuş, belli bir yere gelmiş' diyorlarsa öyle değil. Burası en az 3 misli daha büyük. Samsun'un 1. Lig'de oynayan kurumlarından biri olan OMÜ'yü alaşağı etmeye çalışıyorlar. Oysa, OMÜ dünya standartlarında bir kurumdur" dedi.

Bu başarının arkasına düşülüp Samsun'un daha da geliştirileceği yerde milletvekillerinden birinin TBMM'de işi, "OMÜ bu ülkeye zarar veriyor"a kadar götürdüğünü ve falcılık yapmakla suçladığını dile getiren Bernay, "Bilim yuvasında falcılık mı olurmuş?" diye sordu.

Fal olayına açıklık getiren Bernay, "Biz OMÜ adının başkaları tarafından kullanılmaması için patent aldık. Patent belgesinde falcılık da yazıyor. Doğru. Yani bu OMÜ adına hiç kimsenin falcılık yapamayacağı anlamını taşıyor. Şimdi bu patentte fal yazmasaydı, biri de çıkıp OMÜ adına falcılık yapsaydı daha iyi mi olurdu? Bir şey de diyemiyoruz. Bunlar lafın bittiği yerlerdir. TBMM Araştırma Komisyonu biran önce bizi araştırsın ki artık bu tartışmalar son bulsun. Samsun zarar görüyor. Üniversitemizin bu saçmalıklar yüzünden tercih edilmemesinden korkuyoruz" diye konuştu.

"53 ÜNİVERSİTENİN YILLIK TOPLAM BÜTÇESİ 1.5 MİLYAR DOLAR"
Gündeme hep negatiflerin taşınmasından negatif diye ele alınan konuların da çoğunun iddia edildiği gibi olmadığından ve toplumun yanlış bilgilendirildiğinden dert yanan Bernay, "Bir de Türk üniversiteleri için 'Niye ilk 500'e giremiyor?' diyorlar. Dünya 1.'si Harward'ın yıllık bütçesi 5 milyar dolar. Türkiye'deki 53 üniversitenin yıllık toplam bütçesi 1.5 milyar dolar. Önümüzdeki 5 yıl için her yıl 53 üniversiteye 5 milyar dolar versinler, ilk 200'e gireriz. Bizim üniversitelerimiz mevcut bütçeye rağmen dünyada bilime katkı sıralamasında 43.'lükten 19.'luğa yükseldik. Türk üniversiteleri Bolonya süreci puanlamasında Avrupa'daki üniversitelerin yüzde 50'sini geride bırakıp 5 üzerinden 3.44 puan alarak iyiler sınıfında yer almıştır. Okul öncesinde başarısızız, ortaöğretim dökülüyor, liseler sıfır çekiyor, başarılı olan üniversiteleri ise yerden yere vuruyoruz. Artık negatifi bırakıp pozitifleri konuşmalıyız" çağrısında bulundu.

OMÜ'nün sağının, solunun, ortasının olmadığına da dikkat çeken Bernay, "Bütün partilere aynı uzaklıktayız, asla politize olmayız. Bütün insanlar bizim insanlarımız. Bilimsel kriterlerin ve kanunların dışında hareket etmeyiz" diyen Bernay, "Üniversitemiz Türkiye'deki en huzurlu üniversitelerden biridir. Bizim üniversitemizde, sağı, solu, ortası yok. Bir öğrencimiz hangi düşüncede olursa olsun kılına kim bir zarar verirse tepesine bineriz. Öğrencilerimiz fikirlerini tartışır ama kesinlikle fiiliyata geçmez. Fiiliyata geçecek öğrenci en ağır cezayı alacağını bilir. OMÜ huzurlu bir üniversitedir. Üniversitemizde inanca hiçbir şekilde müdahalemiz olmaz. Bir çok rektör arkadaşımız, Erzurum da dahil hoşgörülüdür" şeklinde konuştu.

"EN BAŞARILI ÜNİVERSİTELERDEN BİRİ OMÜ'DÜR"
Erzurum'da başka şeyler olduğunu düşündüğünü söyleyen Prof. Dr. Bernay, "Erzurum'u, üniversite içinde aileleri de gördüm. Kapıda duran görevliye de, başörtüsüyle içeri alınmayan aileye de bir şey demek istemiyorum ama başka şeyler olduğunu düşünüyorum. Benim şu anda en büyük korkum, 'En huzurlu üniversite' olmamıza ve adalet ölçülerinde hareket edip 1999-2004 yıllarını karşılaştırdığımızda başarılarımız ortaya çıkmasına rağmen, OMÜ dayanaksız bir şekilde karalandığı için akademisyenlerin ve öğrencilerin tercih sıralamasında yer alamayacağımız korkusudur. Herkes bilsin ki Türkiye'deki en huzurlu ve en başarılı üniversitelerden biri OMÜ'dür. Ülkemizde 53 devlet üniversitesi arasında ilk 10'dayız. Bunu her şekilde, her platformda ispatlamaya hazırız. Doktoralı araştırma görevlilerine gelince benim dönemimde girenler de dahil ilgili kanun gereği, sırası gelen gidecek. Yeni ufuklara ve başarılara yelken açacaklar. Boşalan kadrolara da ilanla akademisyen alınacak. Biz de her şey yargıya açık. Yargı kuralları da derhal uygulanır. Biz zaten YÖK, Sayıştay ve Maliye'nin sürekli denetimi altındayız. TBMM Araştırma Komisyonu'nun da biran önce bizi araştırmasını istiyoruz ki üniversitemiz artık yıpratılmasın" açıklamasını yaptı.

Bernay, AK Parti Samsun Milletvekilleri Suat Kılıç, Musa Uzunkaya, Mustafa Çakır, Ahmet Yeni, Mehmet Kurt, Mustafa Demir'in OMÜ'yü ziyaret ettiğini, sadece Cemal Yılmaz Demir'in ziyaret ettiğini hatırlamadığını da ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber