Akyüz: 'Kriz nedeniyle zora düşen Avrupalı pek çok üretici üretimlerini Türkiye'ye kaydırdı.'

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, ''Kriz nedeniyle zora düşen Avrupalı pek çok üretici üretimlerini Türkiye'ye kaydırdı. Hem kalite hem lojistik olarak bölgeye yakınlığımız Türk firmalarını tercih etmelerine sebep oluyor'' dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2012 12:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, kimya sektörünün ihracat rakamlarını değerlendirdiği açıklamasında, Mayıs ayı sonunda ulaştıkları 7 milyar 360 milyon dolarlık ihracatla, 2012 hedefi olan 18 milyar dolara doğru emin adımlarla ilerlediklerini, kimyanın ihracat liderliğinden uzak olmadığını söyledi.

Yurt dışı fuar organizasyonlarının yanı sıra ticari alım heyetleri ile kimya ihracatını artırmak için çalıştıklarını belirten Akyüz, ''İhracatçılarımız potansiyel taşıyan tüm pazarlarda yeni iş imkanları yaratmak için aktif olarak varlık gösteriyor. Plastik, boya, kozmetik gibi alt sektörlerimiz başarılı bir performans sergiliyor. Biz de İKMİB olarak her konuda ihracatçımıza destek olmayı sürdürüyoruz'' diye konuştu.

Avrupa'da devam eden ekonomik krize de değinen Murat Akyüz, uzun yıllardır bu bölgeye ihracat yapan ve Avrupa'nın kalite standartlarını en iyi şekilde karşılayan Türk üreticisinin kriz döneminde önemli bir avantaj yakaladığına dikkati çekti. Akyüz, ''Kriz nedeniyle zora düşen Avrupalı pek çok üretici üretimlerini Türkiye'ye kaydırdı. Hem kalite hem lojistik olarak bölgeye yakınlığımız Türk firmalarını tercih etmelerine sebep oluyor. Mayıs ayı kimya ihracatımızdaki ilk 10 ülke arasına Yunanistan ve İspanya'nın girmesi tesadüf değil. İspanya'ya olan ihracatımızda geçen ay yüzde 100'e yakın artış var'' dedi.

-''Otomotivin ardından Türkiye'nin en fazla ihracat yapan sektörü kimya''-

İKMİB tarafından yapılan açıklamada, Avrupa'daki krizi lehine çevirmeyi başaran kimya sektörünün, 2012'nin beş aylık döneminde 7 milyar 360 milyon dolarlık ihracata imza attığı belirtildi. Geçen yılın aynı dönemine göre kimya ihracatının yüzde 12 arttığı, siyasi açıdan yaşanan kaosun ardından artık suların durulduğu Mısır'da yeniden kimya sektörünün bir numaralı pazar haline geldi ifade edildi.

Ocak-Mayıs aylarında Mısır'a yaptılan kimya ihracatının yüzde 30 artışla 150 milyon doların üzerine çıktığı, Mısır'ı, Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak'ın izelediği Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin kimya ihracatındaki ağırlığın bu dönemde de devam ettiği kaydedildi.

İKMİB açıklamasında şunlar ifade edildi:

''Ocak ayından bu yana istikrarlı şekilde artan ve otomotivin ardından Türkiye'in en fazla ihracat yapan sektörü olan kimyada, Nisan ayında yüzde 4'lük bir azalma yaşansa da Mayıs ayında kayıplar telafi edildi ve ihracat yüzde 8,7 artış gösterdi. Kimyacılar, Mayıs ayında 1 milyar 505 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek otomotiv sektörü ile olan başa baş yarışına devam etti. Geride bıraktığımız ayda 1 milyar 657 milyon dolarlık ihracat yapan otomotiv sektöründeki artış yüzde 0,15-de kalırken, kimya sektörü ihracatını yüzde 8-in üzerine çıkarmayı başardı. Genel ihracat artış rakamlarına bakıldığında kimya sektörü; hazır giyim ve konfeksiyon, demir-çelik, elektrik-elektronik gibi diğer ihracatçı sektörler arasında en dinamik sektör olarak dikkat çekiyor.

Mayıs ayında kimya ihracatındaki ilk 10 ülke ise şöyle sıralandı: Mısır, Irak, Malta, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Rusya Federasyonu, Azerbaycan-Nahcivan, Yunanistan ve İspanya.''

Muhabir : Murat Birinci

Yayıncı: Affan Kulunyar

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber