Bayburt'ta Dede Korkut Şenlikleri coşkusu sürüyor

Bayburt'ta dün başlayan 18.Uluslararası Dede Korkut Şöleni, coşkulu bir kutlama ile devam ediyor. Hükümet Meydanı'nda gerçekleştirilen kutlamalarda halk oyunları ekipleri, mehter takımı gösterisi, uçlarına tam yarım ve çeyrek altınların takılı olduğu balonların uçurulması ve Sevcan Orhan konseri ilgi ile izlendi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Temmuz 2012 12:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bayburt Valisi Hasan İpek, ilin köklü bir tarihi geçmişe sahip olduğunu belirterek, Türk dünyasının önemli şahsiyetlerinden birisinin adıyla bütünleşmiş şenliklerin Bayburt'ta düzenlenmesinin çok manidar olduğunu söyledi. Bayburt'u; 'Dede Korkut diyarında onun yurt ve insan sevgisine dayalı öğretisiyle yetişmiş, milletimizin en güzel hasletlerini hiç dejenere etmeden bu günlere taşımış, güzel insanlarımızın yaşadığı bir yer' olarak tarif eden İpek, sözlerine şöyle devam etti: "Bayburt'ta vali olarak çalışmaktan çok büyük mutluluk duyuyorum. Bayburt kimliği ve kişiliği olan bir şehirdir. Bu kimlik ve kişiliğin ilham kaynaklarından bit tanesi de Dede Korkut'tur. Kültür, bir milletin topyekun yaşama tarzıdır. Kültür birliği millet kavramı için vazgeçilmez unsurlardan bir tanesidir. İşte Dede Korkut zengin Türk kültürünün içinde yer alan çok önemli değerlerden bir tanesidir. O, büyük bir coğrafyada yer alan büyük bir millet topluluğunun ortak atası ve akıl hocasıdır. Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden Türklerin ilk uğrak yeri Bayburt'tur. Oğuz Alperenleri'nden birisi olan Dede Korkut'un mezarı ilimizde Masat köyündedir. Hikayelerde ?Parasarın Bayburt Hisarı' olarak anılan Bayburt Kalesi'nin karşısındaki Duduzar Tepesi'nde de ?Bamsi Beyrek'in mezarı bulunmaktadır.?

Dede Korkut şenliklerinin en önemli amacının Bayburt'un zengin tarihine ve kültürüne sahip çıkmak olduğunu hatırlatan Vali İpek, şöyle konuştu: ?Şenliklerin diğer amacı da bir zamanlar İpek yolu üzerinde olması nedeniyle ticari ve ekonomik potansiyeli yüksek olan Bayburtumuza bu kimliğini yeniden kazandırmaktır. Bir başkası çeşitli nedenlerle il dışına göç etmiş hemşehrilerimizi Bayburt'ta buluşturmaktır.?

Bayburt'taki turizm potansiyeli ile ilgili bilgiler de veren Vali İpek, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Bayburt'taki turizm potansiyelini harekete geçirmek için de çalışmalarımız aralıksız sürmektedir. Ulu Cami ve Taşhan restorasyonu bitmek üzeredir. Bayburt Kalesi kurtarma kazısı başlamak üzeredir. Aydıntepe'de Türkiye'nin tarih olarak en eski yer altı şehri bulunmaktadır ve bununla ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Bayburt Kalesi'yle, Şehit Osman'ıyla, Abdülvahap Gazi türbesiyle tam bir kültür ve turizm şehridir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber