Özürlüye ayrım yapanlara 6 ay hapis cezası

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Temmuz 2005 00:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, yasalarda engellilerin sorunlarının çözümü amacıyla yapılan değişiklikler sonucu artık özürlülere karşı ayrımcılık yapanların 6 ay ile 1 yıl arasında hapis cezasına çarptırılacağını söyledi.

AK Parti Malatya İl Başkanlığı ile Antalya Beyaz Baston Görmeyenler Derneği Malatya Şubesi tarafından Belediye Konferans Salonu'nda

"Engelliler Yasası" konulu bir toplantı düzenlendi. Toplantıya AK Parti Malatya Milletvekili Ali Osman Başkurt, Belediye Başkanı Cemal Akın, AK Parti MKYK Üyesi Öznur Çalık, AK Parti İl Başkanı İhsan Koca ve çok sayıda engelli vatandaş katıldı.

Toplantıda konuşan AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, "Bazı şeylerin farkında olmamız lazım. Biz şu sorunun cevabını yıllarca yanlış cevaplamışız. Özürlü bir çocuk okula gidemiyorsa, şartlardan mı yoksa özürlülüğünden mi gidemiyor? Biz bunu hep özürlü olduğundan dolayı söyledik. Ancak sorunun asıl cevabı şartların yetersizliğindenmiş. Şartlar iyi olursa özürlüler üretiyor. Şartları uygun hale getirmemiz lazım" dedi.

Ayva, Engelliler Yasası'nın çıkmasıyla birlikte özürlülerin eğitim meselesinde büyük bir değişim yaşanacağını belirterek, özürlüler için eğitimin tamamen pratik hale getirildiğini söyledi. Her özürlü çocuğun rehabilitasyon merkezinden yararlanabileceğini ifade eden Ayva, belediyelerin sosyal ve mesleki rehabilitasyon birimleri hizmeti vereceklerini, veremedikleri takdirde ise piyasadan satın alacaklarını kaydetti. Üniversitedeki özürlülerin sorunları içinde yeni yasa nedeniyle YÖK bünyesinde özürlüler rehabilitasyon biriminin oluşturulacağını kaydeden Ayva, özürlülere karşı yapılacak ayrımcılığın da ceza kapsamına alındığını aktardı. Ayva, "Irkta, cinsiyette, inançta ayrımcılık yapılamayacağı gibi, özürlüler içinde ayrımcılık yapılamayacak. Özürlülere karşı yapılacak olan ayrımcılıktan dolayı 6 ay ile 1 yıl arasında hapis cezası verilecek" diye konuştu.

Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın ise, "Engelli hukukunun tesis edilmesi, engelli haklarının korunması, engellilerin toplumun diğer bireyleri gibi ayrımcılığa tabi tutulmadan toplumsal üretime katılmasının sağlanması, hizmet alması ve başta eğitim ve sağlık olmak üzere tüm alanlarda fırsat eşitliğinin temin edilmesi sosyal devletin dayattığı bir zorunluluktur. Engelli hakları temel insan haklarından ayrı tutulamaz" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber