Yıllıktaki başörtülü fotoğrafından sorgulandı, diplomasını alamıyor

Haber Giriş : 26 Temmuz 2005 07:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversiteden bağımsız olarak çıkarılan okul yıllığına başörtülü fotoğraf verdiği için sorgulanan Züleyha İpçizade, aradan 5 yıl geçmesine rağmen yaşadıklarını hatırlamamak için diplomasını almaya gidemiyor.

2000 yılında okulunu bitirdikten sonra kapanmayı düşünen Züleyha İpçizade, yıllığa başörtülü bir fotoğrafını verdi. Yıllıklar dağıtıldıktan bir ay sonra mezun olduğu İstanbul Üniversitesi Florance Nightingale Hemşirelik Yüksekokulu'ndan İpçizade'ye bir telefon geldi: ?Çok önemli bir sorun var. Acilen okula gelmen gerekiyor.? Telefon görüşmesi üzerine Edremit'ten İstanbul'daki üniversitesine gelen genç kız, yıllığına verdiği fotoğraftan dolayı okul müdürü ve iki yardımcısı tarafından sorgulandı. İpçizade, bu sorguyu kasede kaydetti ve hâlâ saklıyor.

?Çok dürüst, çalışkan, çok iyi bir öğrenciydin. Nasıl bu hale geldin?? diye soran idareci, yıllıktaki başörtülü fotoğrafı görünce şok geçirdiğini anlatıyor. Başörtülü fotoğrafın kılık kıyafet yönetmeliğine aykırı olduğunu ve yıllığa başörtülü resmin konulamayacağını savunan idareci, ?Bu bir ideolojik simge.? şeklinde konuşuyor. İdareci, ?Okul bittikten sonra kapanmayı düşündüğüm için başörtülü fotoğraf verdim. İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ndeki bir öğrencinin de yıllıkta kapalı fotoğrafı vardı.? karşılığını veren İpçizade'ye, ?Yıllıkta önsözüm, hocaların, yetkililerin resmi var. Yıllık okulu ve bizi simgeliyor.? diyor ve ekliyor: ?Bunu rektörlüğe bildirmek durumundayım. Yoksa yarın bana sorulur.? Başörtülü fotoğraf verdiği için ?yobazlık' yaptığı ifade edilen genç kıza, ailesinin ve yakınlarının baskı yaptığı söyletilmeye çalışılıyor. İslamiyet'e küçüklükten meyilli olduğunu ve kapanmayı kendisinin istediğini söyleyen İpçizade'ye, ?Tamam kararını vermişsin. Ama yanlış bir karar vermişsin, neyse... Çizgiyi geçme.? deniliyor. Yetkililer, ?Bu resmin buradan çıkması lazım.? şeklinde konuşarak yıllığın toplanarak yeniden düzenlenmesini istiyor. Daha sonra arkadaşlarıyla okulun bahçesinde toplanan İpçizade, resminin bulunduğu yere beyaz bir kağıt yapıştırıyor. Benzer bir olayı diplomasını alırken de yaşamaktan korkan genç kız, diplomasını almaya 5 yıldır gidemiyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber