Başbakan Erdoğan, ulusa seslendi/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2012 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Son günlerde artan zulüm ve gaddarlık, kaçınılmaz sonun yaklaştığının bariz sinyalleridir. Kardeş Suriye halkı da Ortadoğu da artık bu eli kanlı diktatörden; onun, kan üzerine bina edilmiş rejiminden inşallah kurtuluyor. Bugün bir kez daha kardeş Suriye halkına sabır, metanet ve dirayet temenni ediyoruz'' dedi.

Erdoğan, televizyonlarda yayınlanan Ulusa Sesleniş konuşmasında vatandaşlara seslendi.

Konuşmasının başında vatandaşların Ramazan-ı Şerif'ini tebrik eden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Ramazan, ibadetle arınmamıza vesile olan, toplumsal hayatımıza güç katan, birlik ve beraberliğimizi perçinleyen bir aydır. Her Ramazan ayıyla birlikte toplumumuzda, aile hayatımızda, neşenin, coşkunun, heyecanın artışına; kültürel hayatımızda, paylaşma ve yardımlaşma faaliyetlerimizde, büyük bir canlanma yaşandığına şahitlik ediyoruz. Bu bakımdan her ramazan, ülkemiz ve milletimiz için bir tazelenme, bir yenilenme imkanına dönüşüyor.

Ramazan ayında olmamıza rağmen, maalesef İslam dünyasından acı haberler de geliyor. Kardeşlerimize ilişkin yüreklerimizi parçalayan hadiselere şahit oluyoruz. Hemen yanı başımızda Suriye'de, ramazan ayının ruhuna ve manevi iklimine tamamen ters bir biçimde, adeta oluk oluk kan akıtılıyor, ocaklar söndürülüyor, sivil ve masum insanlar evlerinde, sokaklarda hunharca katlediliyor. Suriye'de rejim, halkın en meşru talep ve arzularına, en ağır silahlarla, toplu kıyım ve katliamlarla cevap veriyor.

Hama, Humus ve Dera gibi kentlerin ardından, bugünlerde Halep şehri de havadan ve karadan acımasızca hedef alınıyor. Tarihiyle, kültürüyle, medeniyet iklimiyle bizim Gaziantep şehrimizden, Şanlıurfamızdan, Hatay, Kilisimizden hiçbir farkı olmayan; sakinleri bizim kardeşimiz olan Halep, tarihinin en ağır saldırılarından birine maruz kalıyor.''

-''Millet olarak Suriyeli kardeşlerimize en kalbi dualarımızı gönderiyoruz''-

Şam ve Halep şehirlerinin, tarihleri boyunca defalarca kuşatıltığını, işgal edildiğini, yağmalandığını, toplu cinayetlere ve katliamlara maruz kaldığını belirten Erdoğan, bu iki şehrin tarih boyunca çok büyük kahramanlara ev sahipliği yaptıklarını, büyük kahramanlar çıkardıklarını ve zalimlere, canilere, despotlara gereken cevabı en güçlü şekilde verdiklerini söyledi.

Şam ve Halep'in yıkılışlarının hemen ardından doğrulmayı, uyanmayı başardıklarını ve İslam coğrafyasının merkez şehirleri olarak yeniden inşa edildiklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

''İnşallah bu iki şehir bugün de Suriye'nin diğer tüm şehirleriyle birlikte zalimlere kendi öz evlatlarıyla gereken cevabı verecek; bir kez daha cesaretin, adaletin ve hakkın üzerinde yeniden inşa edilecektir. Suriye'de, Esed rejiminin, gözü dönmüş şekilde kendi halkına, kendi insanına ateş püskürmesi, esasında bir paniğin, çaresizliğin, akıl tutulmasının göstergesidir. Esed ve eli kanlı yoldaşları, sonlarının geldiğini, akıbetlerinin, kendilerinden önceki diktatörlerden farklı olmayacağını artık iyice anlamış durumdadırlar.

Son günlerde artan zulüm ve gaddarlık, kaçınılmaz sonun yaklaştığının bariz sinyalleridir. Kardeş Suriye halkı da Ortadoğu da artık bu eli kanlı diktatörden; onun, kan üzerine bina edilmiş rejiminden inşallah kurtuluyor. Bugün bir kez daha kardeş Suriye halkına sabır, metanet ve dirayet temenni ediyoruz.

Bu mübarek ramazan akşamlarında, millet olarak Suriyeli kardeşlerimize en kalbi dualarımızı gönderiyoruz. İnşallah, zafer Suriye halkının olacaktır. İnşallah, Suriye'de zalimler kaybedecek, Hak galip gelecektir. Bizler de bu yönde dua etmeye, Suriyeli kardeşlerimizle gönül birliği yapmaya, onlara destek vermeye devam edeceğiz. Suriye halkının bağımsızlık, özgürlük, hak ve adalet mücadelesini bugün her zamankinden daha fazla destekliyor; tüm Suriye halkına selam ve dayanışma mesajlarımızı iletiyoruz.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Arakan'da, Müslümanların kadın çoluk çocuk demeden katledilmelerine, tehcir edilmelerine uluslararası toplum seyirci kalmamalıdır'' dedi. Dışişleri Bakanlığı'nın bu konuda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri nezdinde girişimde bulunduğunu söyleyen Erdoğan, Myanmar siyasi yetkilileri nezdinde de girişimlerin devam ettiğini vurguladı.

Başbakan Erdoğan, televizyonlarda yayınlanan Ulusa Sesleniş programında konuşmasında vatandaşlara seslendi.

Konuşmasında ekonomideki gelişmelere değinen Erdoğan, Temmuz ayında, Merkez Bankası'nın döviz rezervinin 99 milyar dolara ulaştığını hatırlatarak, şöyle konuştu:

''2002'de biz iktidarı devraldığımızda, Merkez Bankası'nın döviz rezervi sadece 27 milyar dolardı. Bu rakam, Temmuz 2012 itibarıyla tam 99 milyar dolara ulaşmış durumdadır. Hakeza, 2002'de hükümeti devraldığımızda Türkiye'nin IMF'ye borcu 23,5 milyar dolardı. 9,5 yıl boyunca biz o borcu ödeyip, 1,7 milyar dolara düşürdük. Bu kalan miktarı da dilediğimiz an ödeyip, borcu sıfırlayabilecek durumdayız. Ama daha da önemlisi, Türkiye'yi alan el olmaktan kurtarıp, veren el konumuna yükselttik. Nitekim Türkiye olarak, IMF'e 5 milyar dolar borç para vermeyi kararlaştırmış bulunuyoruz. Tüm bunlar, ekonomide de başarılı olduğumuzun en somut göstergeleridir.''

-Arakan Müslümanlarının durumu-

Myanmar'ın Arakan bölgesinde yaşanan insanlık dramı karşısında açıklamalarda bulunan Erdoğan, bu dram karşısında sessiz kalmayacaklarını söyledi.

''Arakan'da, Müslümanların kadın çoluk çocuk demeden katledilmelerine, tehcir edilmelerine uluslararası toplum seyirci kalmamalıdır'' diyen Erdoğan, Dışişleri Bakanlığı'nın bu konuda Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri nezdinde girişimde bulunduğunu hatırlattı.

Myanmar siyasi yetkilileri nezdinde de girişimlerin devam ettiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, bir yandan da bölgeye yardım çalışmalarının başlatıldığını vurguladı.

-Açılışlar-

Bir yandan Türkiye'nin bölgesindeki sorunlara kalıcı çözümler üretmek, diğer yandan muasır medeniyet yarışında Türkiye'yi daha da öne çıkarmak için her türlü çabayı gösterdiklerini dile getiren Erdoğan, ''Durmak yok, yola devam diyoruz. Zira, durmanın, yerinde saymanın gerilemekle eşdeğer olduğunu çok iyi biliyoruz. Bunun içindir ki kalkınma hamlelerimizi, ara vermeden, hız kesmeden, sürdürüyoruz'' dedi.

Temmuz ayı yurt içinde yaptığı ziyaretleri ve açılışları anlatan Erdoğan, Kayseri'de, toplam yatırım bedeli 512 milyon lira olan, 90 kalem eserin toplu açılışını, Iğdır'da toplam 56 milyon liralık bir yatırımla, Iğdır Havalimanı'nın açılışını gerçekleştirdiklerini anlattı.

Van'da da 650 yataklı Prof. Dr. Dursun Odabaşı Eğitim ve Araştırma Hastanesini açtıklarını kaydeden Erdoğan, Kocaeli'nde de toplam yatırım bedeli 620 milyon lira olan 25 kalem eserin toplu açılışını yaptığını vurguladı. Eskişehir'de toplam yatırım bedeli 272 milyon 500 bin lira olan 26 kalem eserin toplu açılışını gerçekleştirdiklerini kaydeden Erdoğan, İstanbul'da da Ataşehir Mimar Sinan Camii'nin açılışını yaptığını vurguladı.

-2020 olimpiyatları-

Londra Olimpiyatları'na Türkiye olarak rekor sayıda sporcuyla katılım sağlandığını vurgulayan Erdoğan, ''Bizim için asıl sevindirici olan, Türkiye'nin sportif alanlarda her geçen yıl daha büyük başarılara imza atması, her geçen yıl, dünyadaki spor kamuoyuna, sporseverlerle sesini daha fazla duyurmasıdır. Son birkaç yıldan bu yana, bilhassa dünyanın en önemli, en büyük, en çok ilgi çeken spor organizasyonlarına, müsabakalarına ev sahipliği yapmaya başladık'' dedi.

İstanbul'un 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarını düzenlemeye aday şehirler içinde yer aldığını hatırlatan Erdoğan, ''İstanbul beşinci kez olimpiyatlara aday oluyor. Ancak bu kez olimpiyatlara, her zaman olduğundan çok daha kuvvetli bir iradeyle talibiz. İnanıyorum ki olimpiyatlar İstanbul'da düzenlenmesi halinde, olimpiyat tarihinin en anlamlı sayfalarından birisi gerçekleşmiş olacaktır. İstanbul sadece olimpiyatlara aday değildir. İstanbul, olimpiyat meşalesinin aydınlığıyla medeniyetler çatışması gibi karanlık senaryolara karşı meydan okumaya adaydır'' diye konuştu.

Sözlerinin sonunda, ''Sizlerin bize olan güvenini boşa çıkarmadık, boşa çıkarmayacağız. Milletimiz bizlere nasıl güveniyorsa, bizler de milletimize güveniyoruz. Bu ülkeyi el birliğiyle, gönül birliğiyle, birlik ve beraberlik içinde kalkındırmaya devam edeceğiz. Ben bu düşüncelerle, bu inançla sizleri bir kez daha selamlıyorum'' diyen Erdoğan, yaklaşan Ramazan Bayramı'nın tüm İslam alemine hayırlar getirmesi ve insanlığın barışına vesile olması temennisine bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber