Mahkeme'den taşeron işçiye iyi haber

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 01 Ağustos 2012 18:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çanakkale İş Mahkemesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nde (ÇOMÜ) taşeron şirkete bağlı olarak çalışan işçilerin taşeron şirketin değil, asıl işveren olan üniversitenin işçisi olduğuna hükmetti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ndeki taşeron ilişkisinin hukuka aykırı olduğu ve işçilerin ÇOMÜ'nün işçisi olduğu konusundaki muvazaa davası sonuçlandı.

Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi'nde (ÇOMÜ) taşeron şirkette çalışan işçiler Sosyal-İş Sendikası'nda örgütlenmişti. Sendika, ÇOMÜ'deki taşeron ilişkisinin muvazaalı, yani hileli olduğunun tespit edilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurmuştu. Bakanlık müfettişleri "muvazaa"yı bir raporla tespit ederken, ÇOMÜ Rektörlüğü'nün müfettiş raporuna yaptığı itiraz nedeniyle, konu yargıya taşınmıştı.

Çanakkale İş Mahkemesi'nde görülen dava bugün sonuçlandı. Mahkeme, ÇOMÜ Rektörlüğü'nün yaptığı itirazı reddederek, müfettiş raporunu onadı. Dava Sosyal-İş Sendikası ve üyeleri lehine sonuçlanerken, iş müfettişlerinin "muvazaa" raporu kesinleşmiş oldu.

SOSYAL-İŞ: SIRA HAKLARIMIZDA

Konuya ilişkin açıklama yapan Sosyal-İş Sendikası Yönetim Kurulu, "Taşeron şirketin işçileri artık üniversitenin işçisi. Sendikamıza üye taşeron işçilerin toplu sözleşmeden yararlanma hakkı doğdu. Davayı kazandık, sıra haklarımızı almakta" dedi.

Mahkeme kararına göre, şimdi Alt İşverenlik Yönetmeliği'nin 13. Maddesinin uygulanması gerektiğini belirten Sosyal-İş, buna göre, taşeron şirketin tescilinin, Çalışma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü tarafından iptal edilmesi, yani taşeronun Üniversitesi ile ilişiğinin kesilmesi gerektiğini kaydetti. Ayrıca, taşeron şirketin işçilerinin, başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçisi sayıldığını belirten sendika, taşeron şirkete ve asıl işverene idari para cezası uygulanması gerektiğini kaydetti.

TAŞERON İŞÇİLER TİS'TEN YARARLANABİLİR

Açıklamada, Sosyal-İş Sendikası ile ÇOMÜ Rektörlüğü arasında imzalanan ve 1 Ocak 2011-31 Aralık 2012 tarihleri arasında geçerli olan Toplu İş Sözleşmesi'nin halen yürürlükte olduğu da belirtilerek, "Böylece, sendikamız üyesi tüm işçilerin, bu toplu iş sözleşmesinden yararlanma hakkı doğmuştur. ÇOMÜ'de üyelerimiz ve kamuoyunun desteğiyle yürüttüğümüz mücadele neticesinde, hem taşeron işçilerin Üniversite'nin işçisi sayılmasını hem de toplu iş sözleşmesinden yararlanma hakkının doğmasını sağlayan hukuki bir durum ortaya çıkmıştır. Bu kazanım, yalnızca ÇOMÜ işçileri için değil Türkiye'de taşeronda çalışan yüz binlerce işçi için de önemlidir ve emsal teşkil edecektir. Dolayısıyla, bu kazanımımız Türkiye işçi sınıfına armağan olsun" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber