YÖK, KKTC'yi Tanımıyor

Yeni bir öğretmen atama süreci daha 10 Ağustos'ta başlayacak. Ancak, bazı yetkilerin hem MEB'de hem de YÖK'te olmasından kaynaklanan sorunlar devam etmektedir. Bunlardan birisi de yurtdışı (KKTC dahil) üniversitelerden alınan pedagojik formasyon belgeleridir. Bu uygulama 2004-1 atama döneminde başlamış olup hala devam etmektedir. Milli Eğitim Bakanlığının karşı olduğu bu uygulamaya ilişkin olarak sitemize gönderilen bir yazıyı aynen yayımlıyoruz. Devamı için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 09 Ağustos 2005 08:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2005-2 Öğretmen Atama Kılavuzunun Tanımlar başlığı altındaki 3.6. maddesinde Pedagojik Formasyon Belgesi şu şekilde tanımlanmıştır:

?Bakanlığımız ile Yükseköğretim Kurulu işbirliğiyle yurt içi (yurt dışı hariç) üniversitelerce düzenlenmiş;
? 1993-1994 öğretim yılı ve daha öncesinde düzenlenmiş 18 ve üstü kredilik Pedagojik Formasyon Belgesi,
? 21 kredilik Pedagojik Formasyon Belgesi,
? 31 kredilik İngilizce Öğretmenliği Sertifikası (Sadece İngilizce alanı için geçerlidir),
? 33 kredilik İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Sertifikası (Sınıf Öğretmenliği alanı hariç),
? Alanında Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı,
belgelerinden herhangi biri.?

Bu maddede göze çarpan husus yurt dışındaki üniversiteler tarafından verilen pedagojik formasyon belgelerinin geçerli olmadığıdır. Yani YÖK tarafından tanınan yurt dışı üniversitelerinin verdiği diplomalar geçerli sayılmakta, fakat bu üniversitelerin verdiği pedagojik formasyon belgeleri geçersiz sayılmaktadır.

Aslında 2004 yılına kadar olmayan bu uygulama, MEB tarafından 2004-1 atama döneminde başlatılmıştır. 2004-1 atama döneminde KKTC DAÜ Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu bazı arkadaşlarımızın atama başvurularında formasyon belgeleri kabul edilmemiştir. Hatta 2003 yılında ataması yapılan bazı arkadaşlarımızın öğretmenlikleri elinden alınmıştır. Ancak öğretmenlik yaparken görevlerine son verilen bu kişilerin hepsi İdare Mahkemelerinde dava açmış ve kazanarak görevlerine dönmüşlerdir.

Konuyla ilgili olarak Doğu Akdeniz Üniversitesi yetkilileri; pedagojik formasyon derslerinin MEB'in bilgisi dahilinde verildiğini, ellerinde bununla ilgili yeterince kanıt olduğunu, böyle bir uygulamanın anlamsız olduğunu bildirmişlerdir. Hatta MEB Bakanı Hüseyin Çelik'in 2004 yılındaki KKTC ziyaretinde DAÜ Rektörü ile yaptığı görüşmelerde bu konunun da gündeme geldiği ve çözüleceği konusunda söz alındığı bildirilmiştir.

Yine konuyla ilgili olarak MEB Personel Genel Müdürü Remzi Kaya, 18 Ağustos 2004 tarihinde NTV'de katıldığı programda, sorulan bir soru üzerine ayrıntılı açıklamalarda bulunmuş, sorunun YÖK'ten kaynaklandığını, Bakanlığın sorunu çözmek üzere gerekli girişimlere başladığını bildirmiştir.* (Sorulan soru ve verilen cevap tam metni ile yazımın sonundadır.) Fakat maalesef aynı uygulama hala devam etmektedir.

Ayrıntısına girmeden konuyu kısaca özetlemeye çalıştım. En yetkili ağızlardan bile yanlış olduğu dile getirilmişken, öğretmenlikten çıkarılan arkadaşlarımız mahkeme kararları ile görevlerine dönmüşken, hiçbir mevzuata ve mantığa uygun olmayan bu uygulamaya boyun eğmek zorunda mıyız?


Ülkü

* 18 Ağustos 2004 tarihinde NTV'de yayınlanan ?NTV'ye Sorun? program metninden alıntıdır:

Soru: (Gürkan Ayyıldız) 2003 yılında KKTC Doğu Akdeniz Üniversitesi Türk dili ve edebiyati bölümünden öğretmenlik sertifikasını da alarak mezun olduk. Geçen sene ağustos ve aralık ayında KPSS puanı yeterli olan arkadaşlarımızın atamaları yapıldı. Şubat ayındaki atamalarda puanımın yettiği halde formasyonumun geçersiz olduğunu bakanlık söyleyerek atamam yapılmadı. Ataması yapılan arkadaşların da işlerine son verildi. Şimdi biz ne yapacağız?

Cevap: (Remzi Kaya) Şimdi Sayın Pir, bu konu geçen hafta Kıbrıs'a ziyarete giden Sayın Bakanımızın da oradan bize talimatları oldu. Bu konuyu yeniden inceliyoruz. Şöyle ki; bu 1739'da olsun bizim Talim Terbiye Kurulu kararlarında olsun, bu formasyon onama yetkisini, onay yetkisini YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın işbirliğiyle demiş. Bu formasyonları geçersiz sayan YÖK. Biz öğretmen arkadaşlarımızın formasyonlarını da kabul ettik. Kendileri de sorularında belirttikleri gibi biz atamalarını yaptık. Ancak daha sonra Yüksek Öğretim Kurulu bakanlığımıza bir yazı yazarak bu arkadaşların formasyonlarının geçersiz olduğunu söylediği için iptal etmek durumunda kaldık. Aynı şekilde şubatta da tabi biz o kasım aralık atamalarında bunu yaptık. Şubat atamasında bu durum böyle olunca bu arkadaşların atamasını yapamadık. Ben buraya gelmeden önce Sayın Bakanımız'ın talimatı üzerine Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığımıza bir yazı yazdım. Bu formasyonlarının geçerliliğinin kabul edilip edilmeyeceğine dair. Çünkü bu fen edebiyat fakültesi mezunlarından 75 ve üzeri alanlardan atama yaptıklarımıza formasyon eğitimini biz vereceğimize göre ve formasyonu da bakanlık olarak biz onaylayacağımıza göre YÖK'ün onaylamasına gerek var mı şeklinde bir yazı yazdım. Acele kuryeyle de gönderdim. İnşallah bugün yarın gelecek. Eğer Talim ve Terbiye Kurulu bize YÖK'ün onay vermesine gerek olmaksızın Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın onayını yeterli bulursa biz bu atama döneminde başvurularını alacağız arkadaşlarımızın. Geçen atama döneminde de iptal edilenleri de eğer bu şekilde gelirse iptal edilenleri de tekrar göreve başlatacağız. Ama öncelikle Talih Terbiye Kurulu'ndan böyle bir kararın çıkması söz konusu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber