Öğrenci Kayıtlarına İlişkin MEB Genelgesi

Bilindiği üzere, 2005 yılı içerisinde Milli Eğitim Bakanlığınca ortaöğretimin yeniden yapılandırılması çalışmaları devam ettirilerek, "Ortaöğretimin Yeniden Yapılandırılması Eylem Planı" hazırlanmıştır. Bu plan dâhilinde yapılan çalışmalar sonunda orta öğretim kurumlarının 2005 öğretim yılından itibaren kademeli olarak 4 yıla çıkarılması kabul edilmiştir. Bu çerçevede öğrenci kayıt-kabul işlemleri şu şekilde yapılacaktır.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 11 Ağustos 2005 19:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Araştırma. Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı

Sayı :
Konu : Öğrenci Kayıtları

Genelge
2005/71

İlgi : a) 31/5/2005 tarihli ve 6232 sayılı Makam Onayı.
b) 07.06.2005 tarihli ve 184 sayılı Talim ve Terbiye Kurulu Karan.
c) 14.07.2005 tarihli ve 193 sayılı l alim ve Terbiye Kurulu Kararı.
d) 26.07.2005 tarihli ve B.08.0.OGM.0.09.01.01.379-8099-2005/65 sa\ılı Genelge

Bakanlığımızca ortaöğretimin yeniden yapılandırılması çalışmalarının planlı bir şekilde yürütülmesi amacıyla Ortaöğretimin Yeniden Yapılandırılması Eylem Planı hazırlanmış ve ilgi (a) Makam Onayı ile uygulamaya konulmuştur

Bu plan dâhilinde yapılan çalışmalar sonunda orta öğretim kurumlarının 2005 öğretim yılından itibaren kademeli olarak 4 yıla çıkarılması ilgi (b), okul türlerine göre uygulanacak haftalık ders çizelgeleri ilgi (c) Karar ile kabul edilmiştir.

Buna göre; üç yıl süreli ortaöğretim kurumları, hazırlık +3 yıl süreli ortaöğretim kurumları, dört yıl süreli teknik liseler ve hazırlık+4 yıl süreli Anadolu teknik liselerinin öğretim süresi dört yıl olacaktır.

Bakanlık Makamınca izin verilenler dışındaki ortaöğretim kurumlarında hazırlık sınıfı bulunmayacaktır.

Ortaöğretimde yenı yapilanmaya göre öğrenci kayıt-kabul işlemleri ile ilgili aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihliyaç duyulmuştur.

1. Merkezi sistemle öğrenci alınan Anadolu mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında öğrenci yerleştirme ve kayıt-kabul işlemleri, tercih ve yerleştirme kılavuzunda belirtilen esaslar çerçevesinde meslek alanlarına göre yapılacaktır.

2. Meslek liseleri, mesleki ve teknik eğitim merkezleri ve çok programlı liselerde öğrenciler, meslek alanı belirlilmeksizin ortak 9'uncu sınıfa kayıt olacaklardır.

3. Meslek liseleri ile genel liselerin 9'uncu sınıf programları, geçişlere imkan verecek şekilde ortak sınıf niteliğinde yapılandırılmıştır. Bu nedenle, meslek liseleri ile genel liselerde alanlara yönelme ve teknik liseye geçiş işlemleri 9'uncu sınıftaki başarı ve tercih durumuna göre gerçekleştirilecektir. Bu konuda mevzuatta da gerekli düzenleme yapılarak duyurulacaktır.

4. Başarısız, öğrencilerle ilgili ilgi (d) genelge'de belirtilen şartları taşımadığı için bir üst sınıfa devam hakkı elde edemeyen ve okuma hakkı bulunan 9'uncu sınıf öğrencileri ile hazırlık sınıfında birinci yıl başarısız, olup ortalama yukseltme ve sorumluluk sınavları döneminde girecekleri seviye tespit sınavında da başarılı olamayanlar, yeni yapılanmaya göre oluşturulan 4 yıllık programların 9'uncu sınıflarına kayıt yaptırarak öğrenimlerine devam edebileceklerdir. Ancak, bunlardan önünde hazırlık sınıfı bulunan okulların 9'uncu sınıflarında başarısız olanlar, 2004-2005 öğretim yılında hazırlık sınıfında başarılı olanların devam edeceği 9'uncu sınıf öğrencileri ile birlikle öğrenimlerine devam edeceklerdir.

5. Anadolu türü liseler ve yabancı dil ağırlıklı lise programlarının hazırlık sınıfında sınıf tekrarı yapan ve seviye tespit sınavında da başarılı olamayan öğrenciler genel liseler ile diğer ortaöğretim kurumlarının 4 yıllık programlarına kayıt yaptırarak öğrenimlerini sürdüreceklerdir.

6. 2005-2006 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarına kayıt için başvuran tüm öğrencilerin kayıtlarının yapılması hususunda il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince gerekli
tedbirler alınacaktır.

7. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında kapasite kullanımının sağlıklı hır şekilde planlanabilmesi ıçin her okulun 2005-2006 öğretim yılında alabileceği öğrenci kontenjanları tespit edilerek bir hafta içerisinde millı eğitim müdürlüklerine bildirilecektir.

8. İl millî eğitim müdürlüklerince mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları için ön kabul takvimi belirlenecektir. Ön kayıtların bitimi tarihinde kontenjanlarına göre okullara başvuran öğrenci sayıları milli eğitim müdürlüklerince izlenecek, kapasitenin üstünde öğrenci başvurusu olan okullarda ilköğretim diploma notu dikkate alınarak kontenjan kadar öğrencinin kesin kaydı yapılacaktır. Ön kayıtlardaki fazlalığın eğitim bölgesindeki kontenjanı müsait olan diğer ortaöğretim kurumlarına yönlendirilmesi ve her okulun kapasitesinden azami derecede yararlanılması için gerekli tedbirler alınacaktır.

9. Tüm tedbirler alınmasına rağmen kapasite yetersizliği nedeniyle kaydı yapilamayan öğrenciler için, valilikçe uygun bulunan okullarda ikili öğretime geçilebilecektir.

10. Ortak sınıfta okullar arasında nakil ve geçiş yapılabileceğinden öğrenciler, teknik lise dahil 9'uncu sınıf sonunda devam etmek istedikleri meslek alanının bulunduğu okullara geçiş için başvuruda bulunabilecektir

Bilgilerinizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

Doç. Dr. Hüseyin ÇELİK
Milli Eğitim Bakanı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber