Kaza ders oldu, makinistler alkol denetiminden geçirilecek

Niğde'nin Ulukışla ilçesinde 18 Nisan 2012'de yaşanan tren kazasında makinistlerin alkollü olduğunun tespit edilmesi üzerine harekete geçen TCDD, denetimleri artıracak. Kurum, bölge müdürlüklerinden göreve çıkacak tüm makinistlerin alkolmetre cihazlarıyla kontrol edilmesini, alkollü çıkanların da görevden men edilmesini istedi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 09 Ağustos 2012 18:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Alkol yalnızca karayollarında değil, demiryollarında da kazalara yol açıyor. Alkollü şekilde tren kullanan makinistlerin kazalara sebep olması üzerine Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) denetimleri sıklaştırma kararı aldı. Bölge müdürlüklerine bir yazı gönderen kurum, sefere çıkan makinistlere yapılan alkol testlerinin artırılmasını istedi. TCDD'den gönderilen yazıda, denetimlere ilişkin 708 No'lu tamime atıf yapılarak, 'bu kanunun etkin uygulanması' emri verildi. Bu kanunda makinistler için kanunda öngörülen 0,10- 0,50 promil ve daha fazla alkollü olduğu tespit edilen makinistin görevine devam etmesine izin verilmeyecek. Alkollü olduğu tespit edilen makinist bir ay boyunca tren servislerine verilmeyecek.

18 Nisan'da 2012 tarihinde, Niğde Ulukışla'da meydana gelen kazada, yolcu treni ile yük treninin çarpışması sonucunda 15 kişi yaralanmıştı. İnceleme sonucu yük treni makinisti A.K.'nın kanında 1,36 promil ve A.B.'nin kanında da 2,8 promil alkol tespit edilmişti. Bunun üzerine TCDD Bölge Trafik Müdürlüğü harekete geçip bölge garları, istasyonlar, depo müdürlükleri ve şeflikleri, trafik denetim ve koordinasyon müdürlükleri ve tren cer takip bürolarına yazı gönderdi. Yazının içeriğinde görev başındaki personelin alkol alıp almadığının tespit edilmesi amacıyla kullanılacak olan alkolmetre cihazının çalışma ilkeleri, kandaki alkol miktarının nasıl tespit edileceği ve kimlere uygulanacağı açıkça anlatılıyor.

Mevzuata göre göreve çıkacak personelin alkol testine tabi tutulması zorunlu. Ara gar ve istasyonlarda veya tren üzerinde yapılması gerektiği açıkça belirtilen testin geceli gündüzlü yapılması isteniyor. Yazıda, "Alkolmetre cihazı zimmetinde bulunan personel tarafından turne ve denetimlerde özellikle tren trafiğiyle ilgili işlerde çalışan tren, loko, istasyon ve yemekli-yataklı personele münferit aralıklarla alkol testi yapılacaktır." deniliyor. Alkollü çıkan personelin görevine devam etmesine izin verilmeyip hakkında tutanak hazırlanacak. Treni ise yardımcı makinist ilk makinist temin edilecek istasyona kadar götürecek. Ancak görev başındaki personel ve tren makinistinin alkol testine tabi tutulması ile ilgili madde birçok yerde uygulanmıyor. Yazı sonrası bazı istasyonlarda alkol denetimi titizlikle yapılırken, bazı istasyonlarda bu uygulamaya hiç tabi olmayan makinistlerin bulunduğu ortaya çıktı.

'ALKOLMETREYE ÜFLEMEYİ HAKARET SAYARIM'

Kanunda her gün gece veya gündüz denetim yapılması öngörülürken, Zaman muhabirinin konuştuğu, İstanbul'da çalışan ve isminin yazılmasını istemeyen bir makinist, 5 yıldır görev yapmasına rağmen alkolmetre cihazını sadece televizyonda gördüğünü ve hiç teste tabi tutulmadığını aktardı. İsminin açıklanmasını istemeyen bir başka makinist de alkolmetreye üflemeyi hakaretmiş gibi algıladığını söyledi. Ulaşılan birçok istasyon yetkilisi ise, TCDD'nin gönderdiği yazıdan haberdar değil.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber