Çanakkale'den 97 yıl önce kaçırılan kaplumbağa geri getirilecek

Çanakkale Savaşları'ndan sonra bir İngiliz askerin götürdüğü kaplumbağayı geri getirmek için çalışma başlatıldı. Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, söz konusu kaplumbağanın barışın simgesi olacağını söyledi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Ağustos 2012 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çanakkale Savaşları'nın 100. yılı törenleri için valilik tarafından oluşturulan yürütme kurulunun ilk toplantısı yapıldı. Çalışmalar hakkında bilgi veren Vali Tuna, 97 yıl önce Çanakkale'den kaçırılan kaplumbağanın, şu anda İngiltere'de yaşadığını söyledi. Geri getirmek için çalışma başlattıklarını belirten Tuna, ?Basından öğrendiğimiz kadarıyla İngiltere'de bir gazi kaplumbağamız varmış. Çanakkale Savaşları'na katılan bir İngiliz asker, 97 yıl önce Gelibolu Yarımadası'ndan alıp çantasına koyarak götürmüş. Uzun yıllar yaşayabilen kaplumbağaya bunca yıldır bakmışlar. Bu yaşlı ve gazi kaplumbağamızın evine dönmesi konusunda talep var. Biz de valilik olarak konuya olumlu yaklaştık. İngiltere Büyükelçiliği ile görüşmelere başlayacağız. Belki Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü olan 2015 yılında kaplumbağamızı geri getireceğiz.? dedi.

"Blake" adı verilen kaplumbağa, Norfolk'ta yaşıyor. Çanakkale'ye 3 bin 220 kilometre uzaktaki kaplumbağaya 30 yıl boyunca, onu ateş hattından alıp hayatını kurtaran İngiliz asker baktı. Daha sonra Marion Skinner'in eline geçti ancak 67 yaşındaki Skinner, yaşlı kaplumbağaya artık bakamayacağını söyleyip Norfolk Kaplumbağa Kulübü'ne başvurarak yeni bir sahip bulunmasını istedi. Haberlerin basında yer alması üzerine Çanakkale Valiliği, kaplumbağayı geri getirme çalışması başlattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber