Pazarcı esnafının turizm geliri yüzde 40 düştü

Antalya'nın Manavgat ilçesinde pazarcı esnafı, turizm gelirlerindeki düşüşün önüne geçilmesi için turizmde çeşitliliğe gidilmesini istiyor.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Ağustos 2012 15:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Manavgat Sabit ve Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Sami Dursun Doğan, bazı sektör mallarının satışına bağlı turizm gelirlerinde geçen yıla göre yüzde 40'a varan düşüş olduğunu söyledi.

Başkan Doğan, 2012 turizm sezonu ve turizm gelirlerindeki düşüşle ilgili Cihan'a değerlendirmede bulundu. Turizm gelirlerinde düşüşün önüne geçilmesinin en etkili yolunun bölgeye 'Harcama potansiyeli yüksek' turist getirmekten geçtiğinin altını çizen Doğan, destinasyon bölgesine yeni gelen turistlerin, aynı bölgeye uzun yıllar tatile gelen turiste göre harcamasının yüzde 50 daha fazla olduğunu kaydetti.

Pazarcı esnafının, alışveriş yapmada harcama potansiyeli en fazla İskandinav ülke turistlerini gördüğünü anlatan Doğan, bunu ikinci sırada Almanlar ve üçüncü sırada ise Rusya Federasyonu ülke vatandaşlarının oluşturduğunu söyledi. Son 2 yıldır esnafın Rus turistler için 'alıcı değil, tezgaha bakıcı' algısını değiştirdiğini belirten Doğan, Antalya bölgesine Alman turistler kadar harcama potansiyeli yüksek Rusların geldiğini kaydetti.

Doğan, "Antalya bölgesine gelen turist sayısında artış olmasına karşı esnafın her geçen gün turizm gelirlerinden aldığı pay düşüyor. Bunda en önemli etken bölgeye harcama potansiyeli yüksek turist gelmemesi. Havalimanından otele, otelden ülkesine dönen turist harcama potansiyeli en düşük. Bölgemiz için harcama potansiyeli en yüksek turist profili Norveç, İsveç, Danimarka ve Finlandiyalı turistler. Bunu, ikinci sırada Almanlar takip ediyor. Euro bölgesindeki ekonomik kriz Almanların alışveriş yapmasını olumsuz etkiledi. Almanlar her kalemde alışveriş yapıyor. Almanlar, 25 yıldır bölgemizde esnafın yüzünü güldüren en önemli turist grubu. " dedi.

"RUSLARIN HARACAMA POTANSİYELİ YÜKSELİYOR"

Rus turistlerin her geçen gün harcama güçlerinin artış gösterdiğini belirten Doğan, Antalya'ya tatile gelen turistler arasında Rusların hediyelik eşya, tekstil ve ev eşyası ürünleri almada bir numara olduğunu kaydetti. Bölgenin turizm hareketliliğini Rus, Alman ve İskandinavların oluşturduğunun altını çizen Doğan, Almanların alışveriş yapmada durgunluğunu Rus ve İskandinav turist canlılığıyla aşacaklarını söyledi.

Doğan, "Geçen yıla göre pazarcı esnafının geliri yüzde 40 oranında düştü. Eylül ayında Rus ve İskandinav turist hareketliliği potansiyeliyle aşağı çekmek istiyoruz. Bunu aşağı çekemezsek, gelirini sadece turizmden sağlayan esnaf ayakta kalamaz. Rusların harcama gücünün her geçen gün artması Antalya esnafı için şans." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber