BOTAŞ zam yapmak istiyor Enerji Bakanlığı direniyor

Haber Giriş : 06 Ekim 2005 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Petrol fiyatlarındaki artışları doğalgaz tüketim fiyatlarına yansıtmak isteyen BOTAŞ'a Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı mani oldu. Zam ısrarını sürdüren BOTAŞ, kasımda zam için yine bastıracak.

BOTAŞ, petrol fiyatının varil başına 70 doları görmesiyle artan maliyetlerini karşılamak için ekimde doğal gazın tüketim fiyatına yüzde 8.5 oranında zam yapmak istedi. Ancak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın buna karşı çıktığı öğrenildi. BOTAŞ'ın ortalama gaz alım maliyetinin 204 dolara, ortalama satış maliyetinin ise 225 dolara çıktığı ifade edildi. Bu ay zam hedefini gerçekleştiremeyen BOTAŞ'ın, kasımda zam için direneceği bildirildi.

Maliyet niye artıyor?
Giderek artan toplam doğal gaz faturasına karşı zam yapmak isteyen BOTAŞ'a Bakanlık'tan izin çıkmazken, bunun "siyasi bir karar" olduğu yorumu yapılıyor. İran'dan alınan doğal gaz miktarı yıllar geçtikçe artış gösterirken bu ülke ile yapılan fiyat indirimi müzakerelerinden henüz bir sonuç alınamadı. Rusya ile yeniden fiyat müzakereleri başlatan BOTAŞ, Moskova'da gerçekleşen ilk görüşmeden olumlu bir sonuç alamadı ancak bu görüşmelerin devam edeceği belirtildi. Şu anda Rus gazı için tahkime gitmenin zor olduğunu ifade eden yetkililer, "Rusya ile yapılan görüşmelerde görüldü ki, Türkiye Rusya'nın gaz sattığı Avrupa ülkelerine kıyasla daha ucuza gaz alıyor. Bu nedenle Rusya'dan yeni bir indirim almak çok zor olacak" diye konuştular.

Varil başına petrol fiyatları henüz 40 dolar seviyesinde olduğu dönemde, Hazine Müsteşarlığı doğal gaz zammına yönelik olarak yılın başında bir projeksiyon belirledi. Bu projeksiyonda, BOTAŞ'ın yılın ilk 6 ayı ile ekimde, her biri için ortalama yüzde 5-6 oranında, zam yapması gerektiği belirtildi. Bununla birlikte, BOTAŞ mart ayında gaz çıkış fiyatlarında tarifelendirme yönteminde değişikliğe gitti. Böylece sanayi ve konut aboneleri için BOTAŞ'ın çıkış fiyatları tek bir fiyatta eşitlenmiş oldu. Bu eşitleme ise sanayi abonelerinin bir kısmına zam, bir kısmına ise indirim olarak yansıdı. BOTAŞ'ın çıkış fiyatına 21 bin TL ÖTV ve yüzde 18 oranında KDV eklenerek tüketici fiyatı belirleniyor.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber