'Eğitim Kurumları' Vekaleten Yönetimlerden Kurtulmalıdır

Son çıkarılan ve bir eğitim sendikasının başvurusuyla mahkeme kararıyla bazı maddeleri durdurulan Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama Yönetmeliği'nin yeniden düzenleneceği Memurlar.net'in 07.10.2005 tarihli internet sitesinde yayınlandı. Ancak taslak halindeki yönetmelik değişikliğinin taslaktaki hali ile kabulü, daha önce yürürlükte olan (11.1.2004 de çıkan Yönetmelikten önce) yarışma sınavı sonunda eğitim yöneticisi atama yönetmeliği ile benzerlik göstermesi büyük bir kayıp olacaktır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Ekim 2005 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni tasarının farkı sadece hali hazırda müdür yardımcısı olarak görev yapanların müdürlük seçme sınavına katılabilmeleridir. Daha önceki yönetmelikte belli yılı dolduran öğretmenler bu sınava girebilirlerdi. Eğitim kurumları yöneticiliği özel beceri gerektiren, bilgiden çok bilgiyi kullanabilen, bilgiyi kullanma cesareti gösterebilen bir idareciliktir.

Zaten 11.01.2004 de çıkan yönetmelikten önce birçok eğitim kurumu vekaleten yönetiliyordu. Halen de yönetilmektedir. Yarışma sınavı sonucunda okul müdürlüklerine atama yapılması vekaleten yönetim sahasını genişletecektir ve vekaleten yönetim bir takım eksiklikleri de getirecektir.

Taslak halindeki yönetmelik değişikliğini hazırlayanlar şunu savunabilirler: Sınava müdür yardımcıları ve müdür başyardımcıları girecek, başarılı olanlar atanacak. Ancak bu diğer yönetici atama yönetmeliği ile çelişmektedir.

İlçe Milli Eğitim Müdürleri okul müdürleri arasından sınavla mı seçilmektedir?
Milli Eğitim Müdür yardımcıları , şube müdürü ya da ilçe milli eğitim müdürleri arasından sınav ile mi seçilmektedir?
İl Milli Eğitim Müdürleri, Milli Eğitim Müdür Yardımcıları arasında sınav ile mi seçilmektedir?

Bunların hepsinin cevabı şüphesiz HAYIRDIR. Bilindiği gibi şube müdürlüğüne en son çıkarılan yönetmeliğe göre sınavla atanabileceği gibi (Yönetmeliği çıkalı 2 yıl oldu ama sınavdan haber yok) okul müdürleri arasından tipine göre 3-5 yıl gibi yapanlar arasından da atanabilmektedir. Bakın görüldüğü gibi sınavla olduğu gibi hizmet süresi ve liyakat göre de atama olabilmektedir. İşte 11.01.2004 de çıkan Eğitim Kurumları Yöneticileri Atama Yönetmeliği aslında eksiklikleri de olsa bir devrim niteliğindedir.Zaten mahkeme de rotasyon ve 5 kişi arasında makamın istediği kişiyi ataması maddelerini iptal etmişti.

Bizler eğitim kurumlarına yönetici atamasında aşağıdaki gibi bir düzenlemenin yapılması daha objektif ve ülkemiz için daha yararlı olacaktır.

1. Daha önce komisyonca değerlendirme puanı en yüksek 5 kişiden valiliğin istediğini atayabilmesi ibaresi, yapılacak düzenleme ile ilgili okul müdürlüğüne başvuran adaylardan değerlendirme puanı en yüksek olan aday makama teklif edilir ibaresi eklenebilir. Tabi değerlendirme puanı kıstasları daha da genişletilmelidir.

2. Bir sınav getirilir. Ancak sınav tek başına seçme kriteri olarak kullanılmamalıdır. Bir başarı tabanı konulmamalıdır.

Bu sınav notunun %10'u yüksek lisans ve doktora, takdir, teşekkür, aylıkla ödüllendirme, hizmetiçi eğitim kursları, yayınlanmış eserler (kitap,bilimsel makale), ulusal ya da uluslar arası kabul görmüş projeler vb. ve tüm bunların yanında komisyonun takdir puanı.

Sadece seçme sınavı ile okul müdürü ataması daha önce yaşanan sıkıntıları tekrar ettirmenin ötesinde bir yenilik getirmeyecektir. Bu uygulanmış ve yaşanan sıkıntılar neticesinde yeni bir yönetmeliğe ihtiyaç duyulmuştur.

Eğitim Kurumları vekaleten yönetimlerden kurtulmalıdır. Müdür yardımcılığı sınavı, sınava giren ve başarılı olabilen öğretmen sayısı ortadadır. Sınavda başarısızlık sadece öğretmenlerin başarısızlığı değildir.

Sonuçta müdür yardımcılığı için zaten bir sınav yapılmaktadır. Bu sınavı kazananlar müdür yardımcısı olarak atanıyorlar. Ayrıca müdürlük için bir sınava gerek yok. Bu israf ve gereksiz vakit kaybına neden olur. Boş müdürlükler 11.01.2004 tarihinde çıkan yönetmelikten önce olduğu gibi sınav açılacak diye bekletilir ve sorunlar çığ gibi büyür. Bunun yerine müdür yardımcıları arasından belli kıdeme gelmiş olanlar arasında değerlendirme puanı üstünlüğüne göre en yüksek puan alanının atanması çok daha uygun ve pratik bir çözüm olacaktır. Belli oranda müdürlükler boşalınca ilan edilir ve müdür yardımcıları arasından en yüksek puanı olanlar atanır. Böylece bekleme olmaz ve okullar vekaleten uzun süre yönetilmez. Ya da sınav yapılacaksa sınav notu baraj olmamalıdır.

"Haber Gönder" yoluyla yazanın rumuzu: yon_kaan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber