DHKP-C davasında Sevimli'nin yurt dışı yasağı kaldırılmadı

Fransa'nın Lyon 2 Üniversitesi'nde okurken Erasmus öğrenci değişim programıyla geldiği Eskişehir'de DHKP-C operasyonunda tutuklanıp 3 ay sonra tahliye edilen Sevil Sevimli'nin 5 arkadaşıyla birlikte yargılanmasına Bursa Bölge 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. 'Silahlı terör örgütüne üye olmak, suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak, terör örgütü yöneticisi olmak, silahlı terör örgütünün sözde bayrağını gösteride taşımak suretiyle terör örgütü propagandası yapmak' iddiasıyla 12 yıl hapis istemiyle yargılanan Sevimli'nin yurt dışı yasağı kaldırılmadı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2012 18:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Duruşmayı takip eden Lyon 2 Üniversitesi Rektörü Jean Luc Mayaud, ?Bizim ülkemizde suç sabit değilse, sanık haline karar verilir. Bu durumda Sevil, aralıktaki sınavlara katılamayacak. Ona özel bir uygulama yapılmayacak.? dedi.

Sevil Sevimli, geçtiğimiz 9 Mayıs'ta Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin düzenlediği DHKP-C operasyonunda Seren Özçelik, Mustafa Erdal Harman, Kezban Yıldırım, Ceren Cevahir ve Burca Akın ile birlikte gözaltına alınmıştı. Tutuklanan Sevimli, 3. yargı paketi kapsamında mahkemenin verdiği kararla 7 Ağustos'ta tahliye edildi. Soruşturma dosyası, özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından Bursa'da yeni kurulan Bölge Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen Sevil Sevimli, hazırlanan iddianame kapsamında yeni mahkemenin yargılayacağı ilk sanık olarak geçtiğimiz eylül ayında hakim karşısına çıkmıştı.

Sevimli ve arkadaşlarının yargılanmasına bugün de devam edildi. Bursa Emniyet Müdürlüğü ekipleri duruşma sebebiyle geniş güvenlik önlemi aldı. Fransa'nın İstanbul Konsolosu Herve Magro ile Lyon 2 Üniversitesi Rektörü Jean Luc Mayaud da Sevimli'ye destek vermek amacıyla Bursa 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ne geldi. Sevimli'nin annesi Sevim Sevimli de duruşmayı yakınlarıyla birlikte izledi. Duruşmaya sanıklardan sadece Sevil Sevimli ile Ceren Cevahir katıldı.

Sevil Sevimli için Fransız hükümeti İstanbul Barosu'ndan İnayet Aksu'yu görevlendirdi. Sevimli'nin aralık ayında yapılacak sınavlara girmesi gerektiğini belirten Avukat Aksu şunları kaydetti: "Sevil, Türkiye'ye solcu bir öğrenci olarak geldi. CHP, AK Parti veya BDP veyahut Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nde kendi siyasetini bulamadığı için kendi görüşünü paylaşan arkadaşlarıyla buluşmuş. Teknik takibi kabul etmiyoruz. Emniyet Genel Müdürlüğü'nden iddianamedeki dergilerle alakalı bilgi notlarını kabul etmiyoruz. Emniyet, bu tür durumlarda objektif olamaz. Sevil Sevimli yüksek lisans öğrencisidir. Müvekkilim mağdur durumdadır. Aralık ayındaki sınavlarına girebilmesi için yurt dışı yasağının kaldırılmasını talep ediyorum."

Cumhuriyet Savcısı da sanıkların dinlenmiş olması sebebiyle yurt dışı yasağının kaldırılmasını talep etti. Kısa bir aranın ardından mahkeme heyeti, sanıkların yurt dışı yasağının kaldırılması talebini reddederek duruşmayı 16 Ocak 2013 tarihine erteledi. Duruşma çıkışı annesi ve arkadaşlarıyla Adalet Sarayı'nı terk eden Sevimli, soruları cevapsız bıraktı. Sevil Sevimli'nin yüksek lisans eğitimi aldığı Lyon 2 Üniversitesi Rektörü Jean Luc Mayaud ise ?Sevil aralık ayındaki sınavlara giremeyecek. Dolayısıyla sene kaybı yaşayacak. Onun için özel bir prosedür uygulanmayacak. Bizim ülkemizde suç sabit olmadığında sanık lehine karar verilir.? şeklinde konuştu.

Avukat İnayet Aksu da gazetecilere yaptığı açıklamada, ?Mahkeme yurt dışı yasağını kaldırmadı. Önümüzdeki duruşmalarda da savunmamız sürecek.? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber