Tarımsal yenilikler, çiftçi toplantılarıyla yaygınlaştırılıyor

Kuru ve Yeşil Fasulye Yerel Çeşit ve Çeşit Adaylarının Samsun İli Çiftçilerine Tanıtılması ve Tohumluklarının Üretilmesi Projesi iş planı çerçevesinde, Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, çiftçilerle toplantılar yapmaya başladı.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Aralık 2012 19:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (KTAE) işbirliği ile uygulamaya konulan proje kapsamında, Asarcık ve Havza ilçelerinde çiftçi toplantı programları gerçekleştirildi. Çiftçilerin yoğun ilgi ve katılım sağladığı toplantıda toprak hazırlığı, ekim zamanları, mekanizasyon, gübreleme, yabancı ot mücadelesi, hasat-harman, depolama ve pazarlama konuları da ele alındı. Ayrıca yemeklik tane baklagil yetiştiriciliği başta olmak üzere, hastalık ve zararlılarla mücadele, tohumluk, mekanizasyon, hasat- harman, depolama ve pazarlama konuları üreticilerle paylaşılarak karşılaşılan sorunlara ortak çözüm önerileri getirildi.

Proje kapsamında yer alan Havza, Kavak, Asarcık, Ladik, Vezirköprü, 19 Mayıs ve Bafra ilçelerinde 2013 yılı ilkbahar döneminde enstitü tarafından bölge için önerilen çeşitlerle demonstrasyon alanları oluşturulacak. Köy popülasyonlarıyla mukayeseli olarak yetiştiricilik, mücadele ve mekanizasyon konuları üreticilere uygulamalı olarak gösterilecek. Yine bu proje kapsamında tescilli bodur barbunya fasulyesi çeşitleri bölge tarımına kazandırılacak.

Toplantılara eğitici olarak katılan Proje Lideri Dr. Hüseyin Özçelik, kuru fasulye ve nohut tarımında yaygın olarak karşılaşılan Antraknoz hastalığı ve yüksek sıcaklıklara bağlı döllenme kayıpları konusunda bilgi verdi. Dr. Hüseyin Özçelik, ?Antraknoz hastalığı özellikle çiçeklenme döneminde görülen yağışlara bağlı olarak gelişiyor. Bu hastalıkla mücadelede öncelikle dayanıklı çeşitlerin tercih edilmesi gerekiyor. Aynı zamanda çiçeklenme döneminde önerilen tarım ilaçlarıyla hastalık kontrol altına alınabilir.? dedi.

Proje kapsamında gerçekleştirilen çiftçi toplantılarına yönelik olarak görüşlerini ifade eden Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven ise yemeklik tane baklagillerin ülkemiz tarımında çok önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. İlde kuru fasulye ve nohut tarımı bakımından mevcut ekilişler yanında önemli potansiyel alanlar olduğunu, bu nedenle yapılan çalışmaların ehemmiyet arz ettiğini vurgulayan Güven, Samsun ilinin yemeklik tane baklagil üretiminde önemli bir üretim merkezi olabileceğini de sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber