Din görevlilerine özel kadro sistemi. Atama usulüyle belirlenecek imamlar, eğitim, kültür ve kıdemlerine göre üçe ayrılacak. Bir kademeden diğerine geçiş ancak sınavla mümkün olacak

Haber Giriş : 13 Kasım 2003 06:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Din görevlilerine özel kadro sistemi. Atama usulüyle belirlenecek imamlar, eğitim, kültür ve kıdemlerine göre üçe ayrılacak. Bir kademeden diğerine geçiş ancak sınavla mümkün olacak

Diyanet İşleri Başkanlığı, imamların 'kendilerini geliştirmeye ve daha aktif olmaya özendirecek' özel bir kadro sistemi hazırlıyor. Yeni sistemde, atamalar imamların eğitim ve kültür düzeyi, camilerinin ve cemaatin ihtiyaçları baz alınarak yapılacak. İmamlar, 'başimam', 'uzman imam' ve 'imam' olarak dereceli bir sistemde görev yapacak.

Bir dereceden diğerine geçiş sadece sınavla mümkün olacak.

Fitness'li cami

Diyanet yeni yapılacak camilerde de köklü değişiklikler yapacak. Hazırlanan projeyle camilere 'çağdaş medrese' modeli kazandırılacak.

Bu çalışma hayata geçerse, mevcut camiler yıkılmayacak ama her mahalleye, sokağa gelişigüzel cami yapılması önlenecek. Cami yaptırmak isteyenlerin başvuruları, Diyanet, Belediye ve Mimarlar Odası temsilcilerinden oluşan bir heyet tarafından değerlendirmeye alınacak. Çok amaçlı cami projelerine onay verilecek.

İnternet odası bulunacak

Camiler, Osmanlı'da olduğu gibi medrese modeliyle kültür hizmetlerine açılabilecek. Camilerin altında, kütüphane, internet odaları, sağlık birimleri, çocukların bırakılabileceği oyun odalarıyla spor yapılabilecek fitness salonları yer alacak. Buralarda sokak çocuklarının da rehabilitasyonu amaçlanacak.

Camilerin altına, sanat galerileri açılabilecek. Sanat galerileri özellikle tarihsel nitelikli camiler için gündeme gelecek. Camileri gezen yerli ve yabancı turistler, sanat galerilerinde tezhip, ebru ve hat sanatçılarının eserlerini, el yazması Kuranıkerim örneklerini görebilecek.

Ayrıca camilerin ihtiyaçlarının saptanması için puanlandırma sistemi getirilecek. Tüm camilerin cemaat durumları, fiziki yapıları, cemaat kapasiteleri ve çevre özellikleri bilgisayar ortamında belirlendi. Bilgi Bankası sistemiyle, ibadete açık olan camilerin kadro durumuna tek tuşla ulaşma imkanı sağlanacak.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber