Başbakan Erdoğan, son 1 yılda, ay ay, ne yaptıklarını anlattı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Aralık 2012 01:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

''Ocak ayında, İstanbul'da, 150 yıllık rüyamız olan Marmaray'ın ilk kaynak törenini gerçekleştirdik.

Şubat ayında, Milli Eğitim Sistemimizde bir dönüm noktası olan, tüm dünyada örnek oluşturabilecek tarihi bir açılışı gerçekleştirdik. 17 vilayetimizdeki 52 okulumuzda birden, Fırsatları Artırma, Teknolojiyi İyileştirme Hareketi Projesi'ni yani kısa adıyla FATİH Projesi'ni başlattık.

Mart ayında, eğitim, sosyal devlet, iş hayatı ve terörle mücadele gibi alanlarda çok önemli adımlar attık; pek çok müjde açıkladık. Kamuoyunda 4 4 4 olarak bilinen yasayla, 28 Şubat döneminden kalma, vesayet sisteminin antidemokratik bir uygulamasına daha son verdik; eğitimde özgürleşmenin önünü açtık. 'Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi Yasası' ile 'İntibak Yasası'nı, yine Mart ayında, ülkemize, milletimize kazandırdık. Emekli vatandaşlarımızın çok uzun yıllardır dile getirdikleri intibak talebi, 1 Ocak 2013'ten itibaren artık gerçekleşiyor.

Nisan ayında, işsizlikle mücadelede önemli bir adım attık; 2 bin 817 iş ve meslek danışmanının atamasını gerçekleştirdik. Ekonomimize can suyu verecek, sanayimizi canlandıracak Yeni Teşvik Uygulama Sistemimizi açıkladık; İl Bazlı Teşvik Sistemi'ne geçiş yaptık.

Mayıs ayında, Türkiye'miz için önemli bir temel atma törenini gerçekleştirdik. Bütün Karadeniz ile Kuzey Kafkasya'yı Doğu ve Güney Doğu Anadolu'ya, oradan Orta Asya ve İran'a bağlayacak önemli bir ulaşım güzergahının en kritik geçişinin, 14 bin 700 metrelik Ovit Tüneli'nin ilk adımını attık. Bağlantı yollarıyla birlikte 17 kilometreyi geçen ve yaklaşık 800 milyon liraya mal olması beklenen Ovit Tüneli tamamlandığında, Türkiye'nin en uzun, dünyanın ise üçüncü en uzun tüneli olacak.

Haziran ayında, Avrasya'nın tamamını yakından ilgilendiren küresel öneme sahip bir projenin imza törenini gerçekleştirdik. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'le birlikte, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin, yani, kısa adıyla TANAP Projesi'nin imzalarını attık. Yaklaşık 7 milyar dolarlık bu projeyle, Türkiye ve Azerbaycan olarak, Avrupa enerji arz güvenliği konusunda stratejik bir konuma gelme yolunda önemli bir mesafe kat etmiş olduk.''

-''Ağustos ayında İstanbul'da bir ilki gerçekleştirdik''

Başbakan Erdoğan, Temmuz ayında da çeşitli şehirlerde büyük yatırımların resmi açılışlarını gerçekleştirdiklerini, Kayseri'de toplam yatırım bedeli 512 milyon lira olan 90 kalem eseri, Kocaeli'nde toplam yatırım bedeli 620 milyon lira olan 25 kalem eseri, Eskişehir'de toplam yatırım bedeli 272 milyon 500 bin lira olan 26 kalem eserin toplu açılışını gerçekleştirdiklerini anlattı.

AK Parti'den önceki hükümetlerin unuttuğu toplam 56 milyon liralık bir yatırımla, modern bir havalimanını Iğdır'a kazandırdıklarını, Van'da Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde 650 yataklı Prof. Dr. Dursun Odabaşı Eğitim ve Araştırma Hastanesini açtıklarını ve İstanbul'da tarihe ve İstanbul'a yaraşır bir eser, cuma camisi niteliği taşıyan 10 bin kişilik bir kapasiteye sahip Ataşehir Mimar Sinan Camii'nin açılışını yaptıklarını hatırlatan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Ağustos ayında İstanbul'da bir ilki gerçekleştirdik. Anadolu Yakası'ndaki ilk metro hattını, Kadıköy-Kartal Metrosu'nu İstanbullu kardeşlerimizin hizmetine sunduk. Yine Ağustos'ta bir ilki gerçekleştirerek yaptığımız Özürlü Memur Seçme Sınavı ile memur olmaya hak kazanan engelli kardeşlerimiz için kura çektik. Bu anlamlı girişimle, tam 7 bin 746 engelli kardeşimizin kamuda istihdamını sağladık. Eylül ayında, Denizli ve Manisa Turgutlu'daki toplu açılış törenlerimizle o bölgelerimizde, o vilayetlerimizde yaşayan insanlarımıza eğitimden sağlığa pek çok alanda, pek çok hayırlı eser kazandırdık.

Yine Eylül'de İstanbul'da, 'İstanbul'un 7 Tepesine 7 Tünel' projemizin ikincisini, yani Kağıthane-Piyalepaşa Tüneli'nin ardından Sarıyer-Çayırbaşı Tüneli'nin açılışını gerçekleştirdik. Uzunluğu 2 bin 25 metre olan bu tünel sayesinde, bölgeye ulaşımın tek alternatifi olan sahil yolunun trafik yükünü önemli ölçüde azalttık; sürücülerimizin 1 saatlik yolu 5 dakikada katetmelerini sağladık.

Ekim ayında, İstanbul'da düzenlediğimiz bir törenle, Türkiye'de o güne kadarki en büyük imar hareketi olan bir projeyi başlattık. Ülkemizin yeniden imarı için, afet riski taşıyan binaların toplu yıkımını öngören hayati önemi haiz bir projeyi başlattık. Gerçekleştirdiğimiz ilk törenle, 35 ilimizdeki 75 farklı noktada, 3 bin 169 binanın yıkımını başlatarak, bu sürecin ilk adımını attık. Yine aynı ay içinde, Van'da bütün Türkiye için çok büyük anlam taşıyan bir açılışı yaptık. Malumunuz, geçtiğimiz yıl, 23 Ekim 2011 tarihinde Van ve Erciş'te, hepimizin kalplerini yaralayan, hepimizi derinden üzen büyük bir depremi yaşamıştık. Birçoklarının imkansız olarak gördüğü bir işi, sadece bir yıl içinde tamamlayarak, depremin birinci yıl dönümünde, Van ve Erciş;te inşa ettiğimiz toplam 15 bin 341 kalıcı konutun açılış ve anahtar teslim törenini gerçekleştirdik. Bu konutlarla birlikte, 27 okulun, 24 caminin, 10 ticaret merkezinin de açılışını yaptık. Yani, depremin birinci yıl dönümünde, söz verdiğimiz bütün konutları bitirip teslim ettik.''

-''Tarihi bir adım atmış olduk''-

Kasım ayında da Türkiye ve millet için büyük öneme sahip iki büyük projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen Başbakan Erdoğan, ''ALTAY Projesi kapsamında üretilen İlk Prototip Tank ile ülkemizin yüzünü ağartan, savunma sanayimizin geleceği için son derece mühim olan tarihi bir adım atmış olduk. Türkiye, ALTAY Projesi ile ana muharebe tanklarını kendisi tasarlayıp, kendisi üretebilen sınırlı sayıdaki ülkeler arasına girdi'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, aynı ay içinde Domaniç'te Osmanlı'nın kuruluşuna, Dumlupınar'da Kurtuluş Savaşı'na şahitlik eden zafer şehri Kütahya'da, tam 170 milyon liralık bir yatırımın sonucu ve Türkiye'nin ilk bölgesel havalimanı Zafer Bölgesel Havalimanı'nın açılışını gerçekleştirdiklerini anımsatarak, ''Yani Kütahya, Afyon Karahisar ve Uşak illerimize ortalama yarım saat mesafede böyle bir modern havalimanı. Görüyorsunuz değerli kardeşlerim. Millete hizmet yolunda, medeniyetimizi güçlendirme yolunda asla sınır tanımıyor, asla yorulmuyor; kesintisiz bir şekilde çalışmaya, üretmeye devam ediyoruz'' dedi.

Aralık ayında da büyük proje ve tesisleri tamamlayarak, hizmete sunduklarını vurgulayan Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

''4 Aralık'ta düzenlediğimiz bir organizasyonla, Türkiye'nin 81 vilayetinde eş zamanlı olarak ağaç dikim törenini başlattık. Bugüne kadar, Cumhuriyet tarihimizin en büyük ağaçlandırma seferberliğini gerçekleştirmiş bir iktidar olarak, 4 Aralık'ta yeni bir adım daha attık ve 3,5 milyon fidanı toprakla buluşturmak için harekete geçtik.12 Aralık'ta düzenlediğimiz törenle, Orman ve Su işleri Bakanlığımıza bağlı DSİ eliyle tamamladığımız, toplam maliyeti 16 milyar lira olan tam 112 adet tesisin yatırımın açılışını gerçekleştirdik. Bunlar arasında yer alan Artvin Deriner Barajı'yla, yeni bir rekorun daha sahibi olduk. Deriner Barajı, Türkiye'de bugüne kadar inşa edilmiş en yüksek barajdır. Bütün dünya genelinde ise en yüksek 6. baraj olma özelliğine sahip. Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen ve ülkemizin en büyük enerji projeleri arasında yer alan mühendislik harikası bu barajın yüksekliği, tam 250 metre. 670 megavat kurulu güce sahip olan bu baraj, yılda 2 milyar 118 milyon kilovat saat enerji üretimine sahip. Ülkemizde üretilen hidroelektrik enerjinin yüzde 6. bu barajdan karşılayacağız. Proje, sadece 7 senede kendisini amorti edecek.

İşte biz böyle eserlerle, böyle hizmetlerle, böyle yatırımlarla halkımızın karşısına çıkıyor, her gün yeni bir rekora, yeni bir başarıya imza atıyoruz. Aynı şekilde, 16 Aralık'ta Konya'ya gittik ve Konya'da da aziz milletimizin asırlık rüyalarını, hayallerini gerçeğe dönüştürdük. Konya Ovası'nı suyla buluşturacak, Konya Ovası'nın susuzluğuna son verecek Mavi Tünel ve Bağbaşı Tünellerini tamamladık, bunlarla beraber 6 tesisimizin resmi açılışını gerçekleştirdik. Toplamda 904 milyonluk eser, hizmet ve yatırımı, tek bir törenle Konya'ya kazandırdık. Bakınız değerli kardeşlerim, Konya'nın mümbit topraklarını suyla buluşturacak bir projenin hayali ta 1819'da yani günümüzden 200 yıl kadar önce kurulmuştu. Ne mutlu ki ecdadımızın hayalini kurduğu fakat hiçbir padişahın, hiçbir iktidarın, hiçbir hükümetin gerçekleştiremediği bu projeyi, bu rüyayı gerçekleştirmek bizim hükümetimize nasip oldu. Mavi Tünel vasıtasıyla Konya Havzasına yılda 414 milyon metreküp su aktarılacak. Konya'ya ulaşan bu 414 milyon metreküp suyun, 100 milyon metreküpü Konya'nın içme ve kullanma suyu olarak değerlendirilecek. Kalanı ise sulama projelerinde kullanılacak.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber