Görev değişikliğine Hakkari Valisi de onay vermiş

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2005 22:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Hakkari Valisi Erdoğan Gürbüz ile konuştuğunu ve kendisinin de talep etmesi üzerine Tokat Valiliği'ne atadıklarını söyleyerek, "O bölgede kalma süresi 2 yıl, zaten fazlasıyla görev yapmış orada. Olaylardan sonra kendisiyle görüştüm, kendisinin de isteğiyle böyle bir kan değişimi yaptık" dedi.

TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanlığı'nın 2006 yılı bütçesi kabul edildi. Görüşmelerin ardından milletvekillerinin soru ve eleştirilerine cevap veren İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, rakamlara sığınmak için değil, ancak fotoğraf çekmek ve tespitte bulunmak için INTERPOL'un 2004'e ait ülkelerin suç sayılarıyla ilgili rakamlar verirken, "Ülkemiz güvenli ülkedir ve İstanbul da en güvenli megapollerden birisidir" diye konuştu. Terörle mücadele uluslararası işbirliğine kesinlikle ihtiyaç duyulduğunu anlatan Bakan Aksu, "Dünyada herhalde bölücü terör örgütü kadar bu kadar himaye gören başka örgüt yok herhalde. Terör örgütü listesine almak yeterli değil, birtakım hareketlerde halen pasif kalınıyor, biz de diyoruz ki 'pasif durmak destektir'" şeklinde konuştu. Muhalefet milletvekillerinin 'ellerini vicdanlarına koymalarını' isteyen Bakan Aksu, "Bugün ciddi çeteler yok artık hepsi içeride hesap veriyor adalet önünde. Hiçbir ayrım yapmadan bütün organize örgütlerin üzerine gidiliyor. Bunların peşini bırakmış değiliz" dedi. CHP'lilerin sorusu üzerine Hizbullah hakkında da bilgi veren Aksu, "Hizbullah örgütü de diğer bütün dini motifli örgütler dahil bütün terör örgütleri kontrol edilmekte, takip edilmekte. Daha çok tebliğ faaliyetinde, propaganda için kitapevindeler. Cezaevinde olanlar, tahliye edilenler var. Hepsi izleniyor, bu bütün örgütler için geçerli. Bunlar olmasaydı İstanbul olayları kısa sürede tespit edilemezdi. 3-4 saatte failler tespit edildi, toplanmaya başlandı" diye konuştu.

Bakan Aksu, bir telefon şirketi genel müdürünün lüks arabasını çalanların kendisini telefonla arayarak polise haber vermeden 15 bin dolar getirirse arabayı teslim edeceklerini söylediği, ancak bu kişinin polise haber vermesinden 10 dakika sonra hırsızların arayarak, 'Niçin polise haber verdin, sana arabayı vermiyoruz o zaman' dediği yönündeki haberi gördüğünü söyledi. "Bizzat İstanbul Valisi'ni aradım, olayın üzerine gittik. Bir olay olmuş ama bu şekilde değil. Kendisi arabada olan cep telefonunu arayarak hırsızla konuşmuş" açıklamasını yapan Aksu, CHP milletvekillerinin emniyet içerisinde bu tür yasadışı oluşumlarla ilişkisi olanlar olabileceği iddiası için de, "Biz hiçbirinin gözünün yaşına bakmıyoruz, kurum içinde olsun kurum dışından olsun" şeklinde konuştu.

"HAKKARİ VALİSİ GÖREVDEN ALINMADI, KAN DEĞİŞİMİ YAPILDI"

Hakkari Valisi Erdoğan Gürbüz ile Tokat Valisi Ahmet Nasuhbeyoğlu arasında görev yerlerinin değiştirilmesini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Biz sloganlarla iş yapmıyoruz" sözleriyle çelişip çelişmediğiyle ilgili soruyu da yanıtlayan İçişleri Bakanı Aksu, "Bizim mülki idarede o bölgede kalma süresi hem valisi için hem emniyet müdürü için 2 yıldır. Vali orada 2 yılı aşkın süredir çalışıyordu. Olaylardan sonra kendisiyle görüştüm, kendisinin de isteğiyle böyle bir kan değişimi yaptık. Buraya kimi atayabileceğimizi araştırdık. Uygun olarak bu arkadaşı bulduk 'sloganlarla iş yapmıyoruz' sözünü başbakan, valinin görevden alınması talebiyle ilgili olarak değil, orada açılan pankartlar için söyledi" diye konuştu. Başbakan Erdoğan'ın sıklıkla telaffuz ettiği "Kürt sorunu" ifadesiyle ilgili eleştirileri de yanıtlayan Bakan Aksu, "İnsaf ölçülerini aşan çok eleştiri geldi. Ne terör örgütünün kendisi ne de onun uzantısı muhatap olarak alınmadı. Bunun düşünülmesi bile bizi üzer. Başbakanın söylediği sözleri daha önce liderler söyledi, raporlara girdi. O zaman onlar söyleyince bir şey olmadı da şimdi söylenince mi durum değişiyor. Bu da insaf ölçülerini aşıyor" ifadesini kullandı.

PKK'yı simgeleyen renklerin bulunduğu bezlerin sıklıkla açılmasıyla ilgili eleştiriler için de Bakan Aksu, son olarak Diyarbakır'da yapılan AB ile ilgili bir toplantıda bu şekilde en az 500 bayrağın toplandığını, bunları taşıyanların hepsi hakkında da işlem yapıldığını, hiçbir müsamaha gösterilmediğini bildirdi. İstanbul'da yeni ilçe falan kurmadıklarını, bunun programda olmadığını, sadece hazırlık olsun diye teknik bir çalışma yaptıklarını da söyleyen Aksu, bir soru üzerine 151 derneğin yurtdışından destek aldığını açıkladı. Radarla hız kontrolü sırasında sadece durmayan araçların plakalarına ceza yazdıklarını, konuyu araştırdıklarını söyleyen Aksu, son günlerde alkol yasakları ve buraların 'kırmızı bölgelerde toplanması' şeklindeki icraatlarıyla öne çıkan yerel yönetimleri de değerlendirdi. Aksu, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Yerel yönetimlere önce yetki vereceğiz sonra geri alacağız, olmaz. Yetkiyi vereceğiz, ama kullanmıyor veya suiistimal ediyorlarsa onun cezasını vereceğiz. Birtakım yasaklar falan onu kabullenmiyoruz, ama yetki yanlış kullanılırsa ceza veririz. 14 Ekim'de genelge yayınladım. Belediyelerde 'içkili yer bölgesi' birden çok yerde olabilir. Ancak buraların bölge olarak belirlenmesi lazım, işyeri veya adres bazında değil. Yani 'şu caddenin şu numarası içkili yerdir' denilemez. Bu uygulama zaten eskiden de vardı. 'İçkili yerler krokisi' derdik. Şimdi esaslar daha da belirginleşti. Ayrıca Cumhuriyet'in temel niteliklerini biz de herkes kadar savunuyoruz. Bunda hassasız ve bunlarla hiçbir problemimiz yok. Bunların savunucusuyuz, içten samimi olarak inanıyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber