Başesgioğlu: Her 1.6 çalışan 1 emekliyi finanse ediyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Kasım 2005 15:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Türkiye'nin bir sosyal güvenlik reformu yapma zorunluluğuyla karşı karşıya bulunduğunu belirterek, "Türkiye'de, her 1.6 çalışan, 1 emekliyi finanse ediyor. Dünyada 4 çalışana karşı 1 emekli düşüyor. Sisteme müdahale olmazsa, mevcut durum da bozulur" dedi.

Sosyal Güvenlik Yüksek Danışma Kurulu toplantısının açılışında konuşan Başesgioğlu, sosyal güvenlik reformuyla emeklilik sistemini garanti altına almayı ve sürdürülebilir bir emeklilik sistemi kurmayı; adil, erişilebilir ve sürdürülebilir sağlık hizmeti sunmayı; muhtaç vatandaşları sosyal koruma şemsiyesi altında toplamayı ve bütün bu görevleri yerine getirecek kurumsal yapıyı hayata geçirmeyi amaçladıklarını anlattı.

Şu anda 12 milyon 878 bin kişinin SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'na tabi olduğunu ifade eden Başesgioğlu, emekli sayısının ise 7 milyon 870 bin olduğunu bildirdi.

Başesgioğlu, 3 sosyal güvenlik kurumunun Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 12'si düzeyinde gideri bulunduğunu, bunun yaklaşık 58 milyar YTL'ye karşılık geldiğini bildirdi. Bu kuruluşların, bütün harcamalarını topladıkları primlerle karşılayamadığına işaret eden Başesgioğlu, kurumların yaklaşık yüzde 4.5 oranında finansman açığı bulunduğuna ve bunun Hazine tarafından karşılandığına dikkati çekti.

Sosyal güvenlik reformuyla devletin sigortalı başına yüzde 5 prim katkısı sağlayacağını anımsatan Başesgioğlu, devletin sisteme katkısının bugün olduğu gibi devam edeceğini dile getirdi. Emek Platformu'nun 29 maddelik taleplerini değerlendireceklerini belirten Başesgioğlu, "Ocak sonu, Şubat başı en azından önce Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu'nu, ondan sonra da Emeklilik Sigortaları ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nı Meclis'ten geçirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber