Bu bir kitap toplama kampanyası değildir

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 13 Aralık 2005 15:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
GÜRÜN KAYMAKAMLIĞI
İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN

Gallup firmasının yaptığı bir araştırmaya göre bazı ülkelerdeki kitap okuyanların nüfusa oranları şöyledir: Japonya % 14, ABD % 12, Almanya ve İngiltere % 11, Türkiye % 0,01 (on binde bir) dir.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan rapora göre ise: Bir Norveçli kitaba yılda 137 dolar, Alman 122 dolar, Avustralyalı ve Belçikalı 100 dolar, ABD'li 95 dolar harcarken, bir Türk yılda kitap için yalnız 0.45 dolar para ayırıyor. Türkiye, bu konuda dünya ortalaması olan 1.3 doların bile çok altında kalıyor. Raporda, Türkiye ile gelişmiş ülkelerin, kitap okuma oranları da karşılaştırılarak, aradaki "derin uçuruma" dikkat çekiliyor. Bir Japon yılda 25, İsveçli 10, Fransız 7 kitap okuyor. Oranlamaya göre Türkiye'de ise 6 kişiye yılda 1 kitap düşüyor.

Türkiye ile diğer ülkeleri kıyasladığımızda; kitaba harcanan paranın, kişi başına düşen kitap ve kütüphane sayısının, evlerde ve kütüphanelerde bulunan kitap sayısının, ders kitaplarında kullanılan kelime ve kavram sayılarının daha az olduğu tespit edilmiştir. Bütün bunların sonucunda karşımıza çıkan manzara şöyle: Okuma alışkanlığımız yetersiz. Başarımız düşük. Kalkınma hızımız yavaş. Bu sorunların burada uzun uzun anlatılamayacak kadar birçok sebebi olduğunu sizler de, en az bizler kadar biliyorsunuz.

Pek de güzel olmayan bu manzarayı gördükten sonra bizler Gürün Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak 2005?2006 eğitim-öğretim yılında daha kaliteli bir eğitim için ?Eğitimin İyileştirilmesi ve Geliştirilmesi? başlığı altında 19 maddelik bir proje hazırladık. Projemizin birinci maddesi öğrencilere okumayı sevdirmek, öğrencilerin başarı ve kültür seviyelerini artırmak böylelikle anlama ve anlatma kabiliyeti kazanmış nesiller yetiştirmek için bir kitap kampanyası düzenlemek.

Daha çok okuyan toplumların daha çok geliştiğinin bir tesadüf olmadığı artık herkes tarafından bilinen bir gerçek. Öyleyse yapılması gereken hiç vakit kaybetmeden, öğrencilerimize zamanında okuma alışkanlığını kazandırmak ve bunu eğitim kalitemize yansıtabilmektir. Bunun için yapılacak işlerden biri de zevkle okunacak kitapları öğrencilerle buluşturmaktır. Bizde bu buluşmayı gerçekleştirebilmek için ilçemizde alışılagelmişin dışında bir kitap kampanyası başlattık. Emin değiliz ama belki de Türkiye'de bir ilk. Bizler bu kampanya süresince kitap toplamayacağız. Bunun yerine 100 temel eser ve bu eksende Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tavsiyeli beş bin kitap satın alabilmek için para toplayacağız.

Bizim amacımız Gürün'deki her öğrenciye bir kitap temin etmek. Sloganımız ?5000 öğrenciye 5000 kitap.? İstiyoruz ki alınan kitaplar öğretmen ve öğrenciler tarafından zevkle ve heyecanla okunsun. Bizler bir şeyler yapmış olmak için değil, iyi bir iş yapmaya, çocuklarımızın okuma alışkanlığı kazanabilmesi için onlara ortam hazırlamaya çalışıyoruz. Artık Gürün okullarında okuma saatlerinin yanı sıra saat üçten sonra okumayla ilgili ders dışı egzersiz programları yapılıyor. Her öğretmen kendi dersinde kitap okuyanları sözlü notuyla ödüllendirebiliyor. Ayrıca daha başka neler yapabiliriz diye araştırmalarımız devam ediyor. Kısacası bu yıl Gürün'de kitap okuma seferberliği başlatıldı. Bugünlerde birçok sohbetin konusu kitap kampanyası ve okuma alışkanlığı. Kampanyanın ilk tuğlasını 2,5 milyarlık bağışla öğretmenler koydu. İnanıyoruz ki bu çalışmalarımız sonunda eğitim durumumuz geçmiş yıllara göre daha çok iyileşmiş ve gelişmiş olacaktır. Buna paralel olarak Gürün'deki eğitim başarımız da yükselmiş olacaktır.

Hedefimiz Gürünlü öğrencileri beş bin özel kitapla buluşturmak.

Ayrıca kampanya çerçevesinde ?Hayatı Kitapla Yaşamak? konulu bir konferans düzenlemek istiyoruz. Bizimle birlikte bu küçük ilçeden kitap okumanın önemini, güzelliğini, acilliğini ve gücünü kısacası kitap okuma alışkanlığımız gelişmeden eğitimdeki başarımızın artmayacağını tüm Türkiye'ye, tüm dünyaya haykırmak isteyen bütün gönüllü yazar, şair ve sanatçılarımızı Gürün'e bekliyoruz.

Unutmayalım ki ?Bir ülkede, okumaya karşı istek artmadıkça, gaflet ve bu gafletten doğacak felaket azalmaz.? B. FRANKLİN

Mustafa Kemal Atatürk'ün uşağı olan Cemal Granda bir hatırasını şöyle anlatıyor: ?Bir gün yine Atatürk, tarihle ilgili kalın bir kitap okuyordu. Öylesine dalmıştı ki çevresini görecek hali yoktu. Ülke ile ilgili bir sürü sorunlar dururken Devlet Başkanı'nın kendini tarihe vermesi, Vasıf Çınar'ın biraz canını sıkmış olacak ki Atatürk'e şöyle dediğini duydum: - Paşam! Tarihle uğraşıp kafanı yorma. 19 Mayıs'ta kitap okuyarak mı Samsun'a çıktın? Atatürk Vasıf Çınar'ın bu samimi yakınmasına gülümseyerek şöyle karşılık verdi: ?Ben çocukken fakirdim. İki kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydı, bu yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım.? Sözün bittiği yer işte burası!

Hep birlikte daha iyiye, daha güzele ve mutlu yarınlara.

BAĞIŞLAR İÇİN Hesap Numaralarımız

Ziraat Bankası Gürün Şub: 444 923 47?5001 Halk Bankası Gürün Şub: 100000 33

Telefon: 0 346 715 10 47 Faks: 346 715 16 19
Web: www.gurun.gov.tr
E-Mail: [email protected]

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber