SSK, 40 trilyon lirayı aşan prim borcunu ödemeyen TCDD'nin Ankara, İstanbul, İzmir ve Eskişehir'de hizmet veren dört hastanesine el koydu.

Haber Giriş : 06 Aralık 2003 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SSK, 40 trilyon lirayı aşan prim borcunu ödemeyen TCDD'nin Ankara, İstanbul, İzmir ve Eskişehir'de hizmet veren dört hastanesine el koydu.

Devletin en büyük sosyal güvenlik kurumlarından biri olan Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK), devletin demiryolu tekeli TCDD'den 40 trilyon lira prim alacağını tahsil edemeyince, bu kurumun hastanelerine el koydu.
İmzaladığı protokolle hastaneleri 'gönüllü' devretmeyi kabul eden TCDD, sendikaların itirazı ve idari yargı sürecine rağmen devir işlemini tamamladı. Bu operasyonla Sağlık Bakanlığı'na devrolmadan dört hastane sahibi olan SSK'nın ilk icraatı ise, acil servisler dışında bütün hizmetleri durdurmak oldu.

Üç ay önce imzalandı
SSK'nın bağlı olduğu Çalışma Bakanlığı ile TCDD hastanelerinin bağlı olduğu Ulaştırma Bakanlığı arasında üç ay önce bir protokol imzalandı. Protokole göre TCDD'ye ait Ankara, İstanbul, İzmir ve Eskişehir'deki dört TCDD hastanesi, yıllardır biriken ve 40 trilyon liranın üzerinde bir rakama ulaşan prim borçları nedeniyle SSK'ya devredildi. Devir işlemleri yapılırken, hastanelerin bağlı olduğu TCDD ve Ulaştırma Bakanlığı, hastanelerde görevli olan personele bilgi vermedi.
Sağlık Bakanlığı'nın son dönemde başlattığı polis ve öğretmen hastaneleri gibi kurum hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devredilme süreci 2004 yılında hız kazanacak. TCDD hastaneleri de devredilecek hastaneler arasında yer alıyordu. Bu nedenle 2004 yılına 25 gün kala gerçekleşen bu devir işleminin, Sağlık Bakanlığı'ndan hastane kaçırma anlamına geldiği ileri sürüldü.

Personel huzursuz
TCDD hastanelerinden önceki günden itibaren yeni hasta kabulü yapmaması, sadece acil servislerin faaliyetini sürdürmesi istendi. Bunun dışında yaşamsal önem taşıyan diyaliz gibi makinelere bağlı hastaların tedavisini de ikinci bir talimata kadar sürdürmesi talep edildi.
Bu hastanelerde çalışanların bağlı olduğu Ulaşım-Sen ve Birleşik Taşımacılar Sendikası da, Çalışma ve Ulaştırma bakanlıkları arasında imzalanan protokolün iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Ankara 5. Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Hastanelerde görevli personel de yetkili hiç kimseden bilgi alamamanın sıkıntısı içinde.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber